Kwas kaprylowy
Jego silne działanie przeciwgrzybiczne jest wykorzystywane w leczeniu drożdżycy.
Kwas kaprylowy
Kwas kaprylowy jest związkiem chemicznym należącym do grupy kwasów tłuszczowych nasyconych. Wykazuje silne właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze oraz przeciwzapalne. Hamując rozwój drobnoustrojów, stabilizuje działanie układu pokarmowego i przywraca jego prawidłową czynność. Ze względu na swój prozdrowotny wpływ stosowany jest na całym świecie w profilaktyce i leczeniu chorób przewodu pokarmowego.
Skuteczna broń przeciw grzybom
Do najbardziej znanych właściwości kwasu kaprylowego bez wątpienia należy działanie grzybobójcze. Z obserwacji mikroskopowych prowadzonych w ramach badań nad mechanizmem działania kwasu wynikło, że powoduje on rozerwanie komórek grzybów poprzez wiązanie z komponentami ich ścian. W pracach naukowych prowadzonych przez Uniwersytet w Niigacie w Japonii właściwości antygrzybiczne kwasu kaprylowego zostały określone jako „nadzwyczajnie potężne”. Szczególnie efektywne działanie kwasu zaobserwowano w stosunku do grzyba najczęściej powodującego infekcje u człowieka – Candida albicans.
Wsparcie w walce z bakteriami
Kwas kaprylowy już wieki temu stosowany był jako skuteczne remedium na biegunki i dolegliwości pokarmowe. W analizach laboratoryjnych spostrzeżono, że w obecności tego związku wzrost bakterii wywołujących infekcje układu pokarmowego zostaje zahamowany. Udokumentowano znaczące działanie bakteriostatyczne kwasu kaprylowego względem pałeczek czerwonki, gronkowca złocistego, niektórych paciorkowców oraz bakterii z rodzaju Escherichia coli.
Nie tylko w walce z zakażeniami
Obserwacje kliniczne pozwoliły na odkrycie wielu prozdrowotnych funkcji kwasu kaprylowego. Przywracając naturalną kwasotę żołądka, ułatwia trawienie i zmniejsza ryzyko rozwoju infekcji grzybicznych. Ponadto działa przeciwzapalnie i przyśpiesza gojenie owrzodzeń występujących w jelicie cienkim i grubym. Wspierając regenerację nabłonka jelit, wspomaga wchłanianie pokarmów i zmniejsza ryzyko występowania chorób trawiennych.
Przeciwwskazania i skutki uboczne kwasu kaprylowego
Regularna suplementacja kwasem kaprylowym jest względnie bezpieczna dla osób zdrowych. Bywa, że wywołuje on niezagrażające zdrowiu skutki uboczne, takie jak wzdęcia czy nudności. Ze stosowania kwasu kaprylowego powinni zrezygnować pacjenci z niedociśnieniem z powodu jego działania hipotensyjnego objawiającego się w niektórych przypadkach. Ze względu na fakt, iż kwas ten rozkładany jest w wątrobie, odradza się jego suplementację osobom cierpiącym na niewydolność bądź marskość tego narządu. Z uwagi na niedostateczną liczbę badań stosowanie kwasu kaprylowego nie jest zalecane kobietom w ciąży.
Bibliografia
In Same Category
Related by Tags