On:
list In: Organizm person Posted By:

Witamina E – główny antyoksydant

Główny antyoksydant, reguluje płodność, chroni przed miażdżycą i nie tylko.

Witaminy to związki organiczne, rozpuszczalne w tłuszczach lub wodzie, konieczne do prawidłowego działania ludzkiego organizmu, który – co ważne – nie jest w stanie sam ich wytwarzać. Dlatego muszą być regularnie dostarczane z zewnątrz.

Witamina E jest rozpuszczalna w tłuszczach, a jej najbardziej znana forma to tokoferol.

Witamina młodości

Witamina E nazywana jest witaminą młodości ze względu na silne działanie antyoksydacyjne. Chroni zatem komórki przed wpływem wolnych rodników. Co za tym idzie, zapewnia prawidłową elastyczność skóry, zapobiega jej uszkodzeniom przez promienie UV, powstawaniu zmarszczek. Niebagatelne znaczenie dla komórek mają też przeciwzapalne właściwości tego związku.

Strażnik płodności

Opóźnianie procesów starzenia się przez witaminę E dotyczy także komórek jajowych. Wspomaga ona prawidłową owulację, rozwój komórek płciowych i zarodka. Odpowiada również za prawidłową budowę endometrium, czyli błony wyściełającej macicę. Liczne badania potwierdzają także, że prawidłowy poziom tego związku w organizmie pomaga uniknąć poronień.

U mężczyzn witamina E przyczynia się do zwiększenia płodności. Bierze bowiem udział w produkcji spermy i przedłuża życie plemników oraz sprawia, że są one bardziej aktywne.

Ważna rola w układzie krążenia

Trudno byłoby utrzymać prawidłowe działanie układu krwionośnego bez witaminy E – pobudza ona wydzielanie substancji przeciwzakrzepowych. Sprawia także, że czerwone krwinki żyją dłużej oraz ochrania błonę naczyń krwionośnych. Witaminę E wykorzystuje się w medycynie do leczenia chorób serca i miażdżycy.

 

Działanie antynowotworowe

W czasach zwiększonego ryzyka zachorowań na nowotwory warto podkreślić także antyrakowe działanie witaminy E. Likwidacja wolnych rodników przez ten związek odgrywa i w tym przypadku niebagatelną rolę. Wolne rodniki tlenowe powodują bowiem liczne uszkodzenia i mutacje DNA, i to właśnie nim zapobiega witamina E.

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę E

Oficjalnie dzienne zapotrzebowanie na witaminę E to 12 mg. Należy jednak pamiętać, że witaminy nie są syntezowane przez ludzkie ciało i muszą być regularnie dostarczane z pożywieniem, a w dodatku organizm bardzo szybko je zużywa i nie jest w stanie zgromadzić ich na długo. Warto więc zadbać o to, aby ta dawka była nawet dwa razy większa.

Skąd wiemy, że witaminy E jest za mało?

Organizm sygnalizuje niedobory witaminy E m.in.: problemami z płodnością, krążeniem, chorobami serca, zaburzeniami odporności, problemami skórnymi, zmęczeniem, kłopotami z koncentracją, skurczami mięśni.

Skąd czerpać witaminę E?

Podstawowym źródłem witaminy E są produkty pochodzenia roślinnego: tłuszcze roślinne, zboża, orzechy, nasiona i warzywa. Orzechy laskowe zawierają ponad 38 mg tej witaminy, pestki słonecznika ponad 27 mg, pestki dyni 26 mg, migdały 24 mg. Dbając o odpowiednią podaż witaminy E, warto spożywać m.in.: orzechy włoskie, pomidory, botwina, kapusta, szpinak, pomidory, papryka i czarne jagody.

Bibliografia

Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Or Reset password