On:
list In: Układ krążenia person Posted By:

Najlepiej przyswajalne formy magnezu

Niewłaściwa dieta, stres, wysiłek fizyczny sprawiają, że zapotrzebowanie na magnez jest zwiększone, aby uzupełnić jego braki należy stosować właściwą suplementację.

Magnez

Jest pierwiastkiem o dużej aktywności, katalizującym wiele przemian biochemicznych. Jest on niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego, mięśniowego i nerwowego. Dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek w niektórych okresach, np.: w czasie intensywnego wzrostu, ciąży, karmienia piersią, podczas dużego wysiłku fizycznego, pod wpływem stresu. Wiele czynników zaburza wchłanianie magnezu i przyczynia się do jego niedoboru w organizmie.

Rola w organizmie

Magnez działa w organizmie wielokierunkowo. Do jego najważniejszych funkcji należą: zmniejszanie pobudliwości nerwowo-mięśniowej, regulowanie ciśnienia krwi, ograniczanie pobudliwości mięśnia sercowego i wydłużanie czasu przewodzenia, utrzymywanie prawidłowej gęstości mineralnej kości, stabilizowanie płytek krwi. Stosowanie diety bogatej w magnez lub przyjmowanie go w postaci suplementów może wspomóc profilaktykę i terapię nadciśnienia, zaburzeń rytmu serca, cukrzycy, depresji, zespołu metabolicznego, kamicy nerkowej.

Zapotrzebowanie na magnez

Przeciętne dobowe zapotrzebowanie na magnez wynosi 300–400 mg. Jego bogatym źródłem są m.in.: rośliny strączkowe, migdały, pestki dyni, otręby pszenne, kakao, gorzka czekolada, kasza gryczana. Około 10% dziennego zapotrzebowania na magnez pokrywa woda, warto więc pić wodę między posiłkami.

Formy magnezu i ich przyswajalność

Magnez w formie zjonizowanej absorbowany jest głównie w jelicie cienkim. Jego wchłanianie odbywa się drogą transportu biernego i dyfuzji ułatwionej białkiem nośnikowym TRPM6. Z pokarmami przeciętnie wchłania się 30–50% magnezu. Na przyswajanie niekorzystnie wpływają pokarmy z dużą zawartością tłuszczów nasyconych, fitynianów, szczawianów, wapnia i fosforu. Niedobór magnezu może mieć związek z chorobami przewodu pokarmowego przebiegającymi z zaburzeniami wchłaniania, nadużywaniem kawy i alkoholu oraz stosowaniem leków (m.in. moczopędnych, psychotropowych, antybiotyków, cytostatyków).

Magnez może być suplementowany związkami organicznymi, m.in.: mleczanem, asparginianem, cytrynianem, glukonianem, glicynianem, taurynianem, lub nieorganicznymi: chlorkiem, siarczanem, węglanem, tlenkiem. Lepszą biodostępność ma magnez w formie chelatów, czyli związków kompleksowych złożonych z jonu metalu i organicznego liganda. Chelaty wyróżniają się dużą trwałością w kwaśnym środowisku żołądka i dobrą rozpuszczalnością – ich przyswajalność sięga nawet 90%. Spośród organicznych związków magnezu najlepiej wchłaniany jest cytrynian. Magnez w postaci związków nieorganicznych jest absorbowany tylko w 10–16%. Znacznie lepiej od węglanu, wodorotlenku i tlenku przyswajane są chlorek i siarczan.

Aby poprawić wchłanianie magnezu, zaleca się jego przyjmowanie wraz z witaminą B6, pomogą również witamina D3 i laktoza.


Bibliografia

Szymczyk H., Magnez – pierwiastek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, Farmacja Współczesna 2016, nr 9, s. 217–223.

Domagała B., Magnez – pierwiastek życia, Świat Farmacji 2012, nr 10, s. 24–25.

Iskra M., Krasińska B., Tykarski A., Magnez – rola fizjologiczna, znaczenie kliniczne niedoboru w nadciśnieniu tętniczym i jego powikłaniach oraz możliwości uzupełniania w organizmie człowieka, Arterial Hypertension 2013, nr 6 (17), s. 447–459.

Karmańska A., Stańczak A., Karwowski B., Magnez. Aktualny stan wiedzy, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 2015, nr 4 (48), s. 677–689.


Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Or Reset password