Len – roślina o wielu zastosowaniach
Nasiona lnu składają się w 40% z tłuszczu. Większość stanowią kwasy tłuszczowe omega-3, w tym kwas α-linolenowy (ALA).
Zbawienna moc lnu
Len zwyczajny (łac. Linum usitatissimum) jest rośliną od wielu lat uprawianą w całej Europie i zachodniej części Azji. Jego łodyg używa się do produkcji papieru oraz płótna lub innych tkanin, nasion natomiast – zwanych siemieniem lnianym (łac. semen lini – nasienie lnu) – w celach spożywczych, leczniczych oraz do tłoczenia oleju.
Zdrowe tłuszcze
Nasiona lnu składają się w 40% z tłuszczu. Około 60% zawartości tych tłuszczów to kwasy tłuszczowe omega-3, w tym kwas α-linolenowy (ALA). ALA ma fundamentalne znaczenie dla: gospodarki tłuszczowej organizmu, ochrony układu nerwowego przed uszkodzeniami, produkcji hormonów oraz ochrony wątroby.
Duża zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych powoduje także obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Dzięki temu zmniejsza się ilość płytek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych, a co za tym idzie – siemię zapobiega chorobie wieńcowej.
Witaminy
Siemię lniane zawiera bardzo dużo rozpuszczalnych w tłuszczach witamin, przede wszystkim duże ilości witaminy E. Witamina ta jest bardzo silnym przeciwutleniaczem – neutralizuje wolne rodniki i tym samym chroni komórki organizmu przed uszkodzeniami.
Fitoestrogeny
Fitoestrogeny – substancje o budowie podobnej do ludzkich hormonów – są w siemieniu w dużej ilości. Mają działanie przeciwutleniające i podobnie jak witamina E neutralizują wolne rodniki. Ale mają też działanie przeciwnowotworowe, ponieważ hamują podział komórek. Fitoestrogeny chronią także wątrobę i zmniejszają poziom cholesterolu we krwi. Są podobne do estrogenów, dlatego łagodzą przebieg menopauzy.
Wydzielanie śluzu
Siemię lniane w kontakcie z wodą wydziela bardzo dużo śluzu. Śluz ten jest bardzo ważnym źródłem dietetycznym błonnika. Błonnik wypełnia przewód pokarmowy, zwiększając tym samym uczucie sytości. Chroni także układ pokarmowy przed uszkodzeniami mechanicznymi i podrażnieniami. Ponadto neutralizuje nadkwaśność żołądkową, wyściela błonę śluzową żołądka, dwunastnicy oraz jelit, łagodząc ból w chorobach układu pokarmowego, takich jak np. zespół jelita wrażliwego.
Błonnik jest także świetną pożywką dla mikroflory jelitowej. Symbiotyczne bakterie bardzo chętnie rozkładają błonnik.
Pomoc w cukrzycy
Błonnik powoduje dłuższe zatrzymanie innych substancji w układzie pokarmowym, co spowalnia ich wchłanianie. Poziom glukozy we krwi po posiłku wzrasta mniej gwałtownie, gdy posiłek jest bogaty w błonnik. Pomaga to w kontrolowaniu cukrzycy.
Działanie przeciwnowotworowe
Zawarte w siemieniu lnianym lignany mają także prawdopodobnie działanie przeciwnowotworowe. Właściwości te są wciąż badane, jednak doniesienia wskazują, że suplementacja mielonym odtłuszczonym siemieniem lnianym u pacjentów z nowotworami może pomagać zmniejszyć guzy przynajmniej w przypadku nowotworów prostaty oraz piersi.
Bibliografia
http://yadda.icm.edu.pl/baztech/element/bwmeta1.element.baztech-article-BPP2-0025-0107
http://www.czytelniamedyczna.pl/5912,zastosowanie-lecznicze-siemienia-lnianego.html
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0963996910002115
https://nutritionj.biomedcentral.com/track/pdf/10.1186/1475-2891-10-44?site=nutritionj.biomedcentral.com
http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1207/S15327914NC432_9
http://cebp.aacrjournals.org/content/cebp/17/12/3577.full.pdf