On:
list In: Dieta i odżywianie person Posted By:

Skrzyp polny - bogate źródło krzemu

Jest naturalnym źródłem łatwo przyswajalnej krzemionki co istotnie poprawia stan włosów, skóry i paznokci oraz całego organizmu

Skrzyp polny – eliksir zdrowia i młodości

Skrzyp polny to dosyć pospolity chwast, na który łatwo natrafić podczas spaceru po łące czy ogrodzie. Niepozorna bylina z rodziny skrzypowatych (Equisetaceae) kryje w sobie mnóstwo dobroczynnych składników. Przez to, że dostarcza organizmowi wiele wartościowych substancji, uznawana jest za prawdziwy eliksir młodości.

Skład chemiczny

Ziele skrzypu polnego jest bogatym źródłem substancji biologicznie czynnych. W dużych ilościach występują w nim: flawonoidy (ekwizetryna, izokwercytryna, galuteolina, apigenina), saponiny, kwasy organiczne (m.in.: askrobowy, akonitowy, krzemowy, jabłkowy, szczawiowy), garbniki i sterole roślinne (ß-sitosterol, kampesterol, izofukosterol). Zawiera również: witaminę C, żelazo, potas, mangan i kobalt.

Wśród związków mineralnych dominuje jednak krzemionka, jest go blisko 70%, z czego aż 10% występuje w postaci rozpuszczalnej. Krzem w takiej formie jest łatwo przyswajalny, dzięki czemu może zostać w znacznym stopniu wykorzystany przez organizm.

 Właściwości

Lecznicze i profilaktyczne działanie skrzypu związane jest przede wszystkim z dużą zawartością krzemu. Pierwiastek ten reguluje liczne procesy zachodzące w organizmie. Oddziałuje m.in. na: stan skóry, włosów, paznokci, kości i naczyń krwionośnych. Wykazuje właściwości: mineralizujące, wzmacniające, regenerujące i odmładzające. Wpływa na metabolizm kolagenu, poprawia elastyczność skóry, przyspiesza gojenie się ran, ogranicza tworzenie zmarszczek. W drogach moczowych hamuje wytrącanie się złogów. Wpływa na krzepliwość krwi, dlatego stosowany jest do powstrzymywania krwotoków.

Za dobroczynne właściwości skrzypu odpowiadają również zawarte w nim flawonoidy i kwasy organiczne. Wykazują one działania: moczopędne, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, rozkurczowe i odtruwające. Związki te chronią także organizm przed działaniem wolnych rodników, a co za tym idzie – spowalniają procesy starzenia i obniżają ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych.

Zastosowanie

Powszechnie jest stosowany w kosmetologii, głównie jako składnik preparatów wzmacniających włosy i paznokcie. Może też wspomóc terapię niektórych schorzeń dermatologicznych (np.: trądziku, łuszczycy, łupieżu czy egzemy). Do swojej diety powinni włączyć go także seniorzy i osoby szczególnie narażone na osteoporozę. Skrzyp będzie ponadto pożądanym dodatkiem w diecie pacjentów zmagających się z chorobami dróg moczowych i nerek, obfitymi krwawieniami menstruacyjnymi czy schorzeniami reumatycznymi.

Przeciwwskazania

Specyfików na bazie skrzypu polnego nie powinny przyjmować kobiety w ciąży i karmiące piersią. Przeciwwskazaniem są także zaburzenia pracy serca, niewydolność nerek, kłębuszkowe zapalenie nerek i dna moczanowa. Ze względu na wzajemne interakcje trzeba zachować dużą ostrożność przy stosowaniu ziela w połączeniu z diuretykami, digoksyną czy preparatami z litem.

Skrzyp polny zawiera antywitaminę B₁, dlatego należy robić krótkie przerwy podczas długotrwałego przyjmowania lub stosować odpowiednie suplementy witaminowe.


Bibliografia

Cisowski W., Skrzyp polny – roślina lecznicza, Panacea 2010, t. 4, nr 33, s. 5–7.

Przygoński K., Zaborowska Z., Wojtowicz E., Ocena aktywności przeciwutleniającej ziela skrzypu polnego (Herba equiseti), Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 2012, t. 45, nr 3, s. 507–512.

Skarżyński A., Zioła czynią cuda, Warszawa 1994, s. 156–157.


 

 

Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Or Reset password