On:
list In: Cukrzyca person Posted By:

Szparagi – nie tylko smaczne, ale i zdrowe

Dzięki pomocy w regulacji poziomu cukru we krwi szparagi znacznie zmniejszają ryzyko przybrania na wadze.

Sezon na szparagi

Szparagi występują naturalnie w obszarze śródziemnomorskim, są warzywem sezonowym, dostępnym dość krótko, za to bardzo smacznym. Mają ponadto wiele właściwości prozdrowotnych. Jadalną częścią rośliny są młode pędy wyrastające na wiosnę. Jeśli dojrzewają one pod ziemią, pozostają białe, jeśli natomiast wyrastają ponad powierzchnię – stają się zielone. Stąd w sklepach pojawiają się dwa rodzaje szparagów.

Składniki

W szparagach jest wiele substancji czynnych, w tym saponiny, kumaryna, koniferyna, asparagina oraz węglowodany, również zbliżone pod względem budowy i funkcji do inuliny fruktany; w pędach zielonych są także karotenoidy, w tym fizamina oraz kapsantyna. Oprócz tego szparagi są źródłem błonnika pokarmowego, witamin i minerałów.

Dla poprawy funkcjonowania układu pokarmowego

Dzięki dużej zawartości błonnika przyspieszają ruchy perystaltyczne jelit, zwiększają objętość treści pokarmowej i dzięki temu pomagają walczyć z zaparciami. Ponadto saponiny w nich zawarte działają lekko drażniąco na błonę jelit, czym również przyczyniają się do szybszego ustania zaparć.

Dobre dla cukrzyków

Ekstrakty ze szparagów wpływają także na produkcję insuliny przez wspomaganie działania komórek β wysp trzustkowych, które odpowiadają za jej produkcję. Dzięki temu, po pierwsze – pomagają w regulowaniu poziomu cukru we krwi, a po drugie – zapobiegają powstawaniu cukrzycy typu 2. Co więcej, podobne do inuliny węglowodany nie są zmieniane w glukozę od razu, lecz powoli podnoszą jej poziom we krwi.

Kontrola masy ciała

Szparagów używa się także w preparatach do kontroli masy ciała. Dzięki temu, że pomagają regulować poziom cukru we krwi, znacznie zmniejsza się ryzyko przybrania na wadze. Ponadto saponiny i inne związki przyspieszające perystaltykę jelit wpływają na mniejsze przyswajanie tłuszczów i cukrów. Błonnik z kolei wywołuje uczucie sytości, co pozwala panować nad ilością spożywanego pokarmu.

Ochrona wątroby i serca

Odpowiednio stężone ekstrakty ze szparagów mogą też być przydatne w regulowaniu poziomu cholesterolu oraz trójglicerydów we krwi, nawet przy diecie o bardzo dużej zawartości tłuszczu. Szparagi chronią więc układ krążenia przed miażdżycą, jak również wspomagają wątrobę, pozwalając jej odpocząć, gdy ograniczają ilość wchłanianych tłuszczów.

Działanie przeciwutleniające i przeciwnowotworowe

Szparagi zawierają związki o charakterze przeciwutleniaczy. Związki te neutralizują wolne rodniki, więc przez to chronią komórki przed uszkodzeniami, stanami zapalnymi, starzeniem się tkanek i powstawaniem nowotworów. Poza tym niektóre z polisacharydów zawartych w szparagach mogą wpływać na komórki istniejących nowotworów, uniemożliwiając ich podział i wzrost.


Bibliografia

Chrubasik C. i in., An observational study and quantification of the actives in a supplement with Sambucus nigra and Asparagus officinalis used for weight reduction, Phytotherapy Research 2008, vol. 22, p. 7, s. 17–23, online.

Hafizur R. i in., Asparagus officinalis extract controls blood glucose by improving insulinsecretion and β-cell function in streptozotocin-induced type 2 diabetic rats, British Journal of Nutrition 2012, vol. 108, s. 1586–1595, online.

Zhao Q. i in., In vitro antioxidant and antitumor activities of polysaccharides extracted from Asparagus officinalis, Carbohydrate Polymers 2012, vol. 87, p. 1, s. 392–396, online.

Zhu X. i in., Hypolipidaemic and hepatoprotective effects of ethanolic and aqueous extracts from Asparagus officinalis L. by-products in mice fed a high-fat diet, Journal of the Science of Food and Agriculture 2010, vol. 1, s. 13–17, online.


Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Or Reset password