On:
list In: Cukrzyca person Posted By:

Truskawki – pyszne i zdrowe

Truskawki zawierają wiele cennych witamin oraz mikroelementów - warto więc śpieszyć się z ich zakupem, sezon na nie trwa do końca lipca.

Truskawka (łac. Fragaria ananassa) nie jest oddzielnym gatunkiem, lecz odmianą hodowlaną. Powstała ze skrzyżowania dwóch odmian poziomek. W XVIII wieku w Europie zaczęto truskawki uprawiać ze względu na wyjątkowo smaczne owoce. Sezon na nie przypada na początku czerwca i koniec lipca, dlatego wyczekuje się ich z nadejściem lata. Ten popyt na nie powoduje, że obecnie są dostępne w sklepach praktycznie przez cały rok. W Polsce uprawa truskawek jest bardzo popularna, zajmuje około 31% powierzchni wszystkich upraw owoców w kraju.

Owoce są tzw. jagodami pozornymi. Czerwony miąższ powstaje z rozrośniętego dna kwiatowego, a na jego powierzchni znajdują się niewielkie liczne orzeszki, dlatego nazywa się go również wieloorzeszkowcem.

Składniki bioaktywne

Truskawki zawierają dużo witaminy C i witaminy z grupy B – jedna szklanka pokrywa z nawiązką dzienne zapotrzebowanie. Nie brak w nich też witamin A i E. Poza tym zawierają mikroelementy – żelazo, wapń i fosfor oraz liczne związki fenolowe, w tym polifenole – kwas elagowy, antocyjany, ellagitaniny. Znajdują się w nich ponadto kwasy fenolowe – cynamonowy i kawowy, oraz flawonoidy – rutyna i kwercetyna.

Działanie przeciwutleniające i przeciwnowotworowe

Liczne składniki przeciwutleniające, przede wszystkim kwas elagowy oraz witamina C, powodują neutralizację wolnych rodników. Wolne rodniki to reaktywne cząsteczki, które powodują uszkodzenia komórek i struktury organizmu, a przez to przyspieszają procesy starzenia się, inicjują procesy zapalne i mogą przyczyniać się do powstawania nowotworów. Wykazano, że truskawki mogą neutralizować niektóre szkodliwe związki chemiczne, np. nitrozoaminy (powstają często w produktach przetwarzanych termicznie).

Zastosowanie

• w leczeniu cukrzycy – mogą wspomagać leczenie syndromu metabolicznego oraz cukrzycy typu 1, zmniejszają ryzyko powikłań cukrzycy;
• w kosmetologii – do oczyszczania skóry, poprawiania jej kolorytu i nawilżania, zwężania porów;
• w ryzyku chorób krążenia – pomagają utrzymać prawidłowy poziom trójglicerydów we krwi;
• w leczeniu ran, szczególnie pooparzeniowych – sproszkowane liście.

Zastosowanie kulinarne

Wielu osobom smakują w najprostszej postaci – na surowo. Dlatego najczęściej je się je: same, w deserach, w sałatkach owocowych, a także w sałatkach wytrawnych. Robi się z nich również przetwory: dżemy, marmolady, syropy i dodatki do ciast.


Bibliografia

Banaś A., Korus A., Wartości odżywcze i wykorzystanie w żywieniu owoców truskawki i wiśni, Medycyna Rodzinna 2016, nr 3, s. 158–162, online
Bojarska J. i in., Związki fenolowe owoców wybranych odmian truskawki, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2006, nr 2 (45), s. 20–27, online
Fijoł-Adach E. i in., Wpływ systemu produkcji rolnej na występowanie substancji bioaktywnych w owocach truskawki, Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 2016, nr 1, s. 78–86, online
Sesso H. i in., Strawberry intake, lipids, C-reactive protein and the risk of cardiovascular disease in women, Journal of the American College of Nutrition 2007, vol. 26, p. 4, s. 303–310, online
Zdrojewicz Z. i in., Jedz truskawki – będziesz zdrowszy, Medycyna Rodzinna 2017, nr 1, s. 48–52, online


Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Or Reset password