On:
list In: Cukrzyca person Posted By:

Kawa – pełnia zdrowia w filiżance

Kofeina zawarta w kawie stymuluje układ nerwowy, redukuje zmęczenie, poprawia humor i podwyższa koncentrację.

Dla wielu kawa jest nieodłącznym elementem każdego poranka. Cenimy ją za wyrazisty smak, delikatne pobudzenie oraz niepowtarzalny aromat wypełniający całą kuchnię. Czy jednak w pełni zdajemy sprawę ze wszystkich jej właściwości zdrowotnych?

Naturalny wspomagacz mózgu

Kawa wykazuje różnie intensywne (w zależności od rodzaju ziaren i sposobu przyrządzania) właściwości pobudzające. Za efekt ten odpowiada kofeina. Okazało się, że kofeina blokuje adenozynę, co wywołuje zwiększone uwalnianie dopaminy i norepinefryny. Naukowcy dowiedli, że kofeina zawarta w kawie stymuluje układ nerwowy, redukuje zmęczenie, poprawia humor i podwyższa koncentrację. Co więcej, najnowsze badania wykazują, że regularne picie kawy obniża ryzyko demencji starczej i choroby Alzheimera oraz poprawia pamięć krótko- i długotrwałą.

Spalacz tłuszczu w ziarnach

Kofeina nie tylko stymuluje układ nerwowy do pracy, lecz także podnosi tempo metabolizmu, zwiększając bierne spalanie kalorii. Z wnikliwych badań wynika, że kilka filiżanek kawy dziennie mobilizuje pokłady energii zgromadzone w komórkach tłuszczowych. Nie bez przyczyny niemal każdy syntetyczny spalacz tłuszczu zawiera spore ilości kofeiny.

Warto jednak zwrócić uwagę także na inny składnik kawy – kwas chlorogenowy. Naukowcy twierdzą, że związek ten ma istotny wpływ na stabilizację poziomu glukozy we krwi oraz stopień wchłaniania węglowodanów z przewodu pokarmowego, co bezpośrednio przekłada się na zmniejszone odkładanie tłuszczu w organizmie.

Bezcenne źródło antyoksydantów

Analiza składu chemicznego kawy wykazała, że w filiżance naparu znajduje się wiele substancji o działaniu przeciwutleniającym. Antyoksydanty zawarte w kawie redukują w organizmie ilość wolnych rodników, które mogą przyczyniać się do stymulowania niekontrolowanych podziałów celularnych, uszkadzania komórek nabłonkowych i odkładania blaszek miażdżycowych. Regularne picie kawy istotnie zmniejsza więc ryzyko wystąpienia niektórych typów nowotworów, poprawia przepływ krwi oraz chroni wzrok przed uszkodzeniami indukowanymi wolnymi rodnikami. Co więcej, z uwagi na ochronne działanie na skórę zmielone ziarna kawy bywają stosowane jako składnik maseczek i peelingów.

Druga strona medalu

Pomimo licznych właściwości prozdrowotnych, regularne picie kawy niesie także pewne zagrożenia dla zdrowia. Kawa nie jest wskazana dla dzieci, gdyż kofeina może zaburzać prawidłowy rozwój kości i powodować nadpobudliwość. Także kobiety w ciąży powinny wystrzegać się kawowego naparu, dowiedziono bowiem, że kofeina przechodzi przez łożysko i może zaburzać prawidłowy wzrost formujących się organów płodu. Lekarze odradzają picie kawy pacjentom cierpiącym na nadciśnienie, arytmię i wrzody żołądka.

Bezpieczna dawka kawy szacowana jest na 4 filiżanki dziennie, należy jednak pamiętać, że zawartość kofeiny w poszczególnych rodzajach kawy może znacząco się od siebie różnić. Warto zwrócić uwagę na jakość wybieranej przez nas kawy. Dowiedziono, że napar przygotowany ze świeżo zmielonych ziaren zawiera znacznie mniej toksycznych składników niż ten sporządzony z paczkowanej kawy mielonej czy rozpuszczalnej. Nie bez znaczenia pozostaje sposób sporządzania napoju. Okazuje się, że kawa przygotowana metodami przelewowymi bądź przez ekspres ciśnieniowy ma znacznie lepsze właściwości prozdrowotne niż ta zalana wrzątkiem w filiżance.


Bibliografia

Yang A., Palmer A.A., De wit H. Genetics of caffeine consumption and responses to caffeine. Psychopharmacology (Berl). 2010; 211(3): 245–257

Meng S. et al. Roles of chlorogenic Acid on regulating glucose and lipids metabolism: a review. Evid Based Complement Alternat Med. 2013; 2013: 801457


Tags: kawa kofeina
Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Or Reset password