On:
list In: Cukrzyca person Posted By:

Matcha – zielona herbata w innej formie

Flawonoidy zawarte w matchy mogą hamować angiogenezę, proces powstawania w nowotworach naczyń krwionośnych.

Czym jest matcha

To sproszkowany liść zielonej herbaty, specjalnie hodowanej w zacienionych miejscach. Pochodzi z Japonii, gdzie stosuje się go podczas tradycyjnej ceremonii picia herbaty, a poza tym jest popularnym dodatkiem do makaronu soba, ciastek, lodów, jogurtów i słodyczy. Matchę pije się często zalewaną wodą, ale nie tylko – można również zmieszać ją z mlekiem lub sokami owocowymi.

Skład matchy

Matcha składa się z białek, których zawiera do 20%, węglowodanów, hemicelulozy i pektyny. Poza tym w mniejszych ilościach zawiera olejki eteryczne, kwasy organiczne oraz alkaloidy, takie jak kofeina, teofilina i teobromina; a także katechiny, karotenoidy, witaminy oraz minerały. Dzięki sproszkowanej formie matchy wszystkie jej składniki są spożywane i łatwo wchłaniają się w układzie pokarmowym.

Działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne

Katechiny, podobnie jak flawonoidy, mają działanie antyoksydacyjne. Dlatego matcha jest skuteczna w neutralizowaniu wolnych rodników w organizmie. Wolne rodniki są cząsteczkami, które mogą uszkadzać komórki tkanek, a przez to przyczyniać się do powstawania stanów zapalnych, przyspieszania procesów starzenia się oraz powstawania nowotworów. Matcha pomaga zapobiegać chorobom, do których przyczyniają się długotrwałe procesy zapalne – w tym m.in. cukrzycy typu 2, uszkodzeniom wątroby oraz uszkodzeniom nerek.

Działanie przeciwnowotworowe

Poza neutralizowaniem wolnych rodników matcha ma zdolność powstrzymywania podziałów komórkowych, a tym samym stopuje rozrost nowotworu. Poza tym flawonoidy matchy hamują angiogenezę, czyli proces powstawania w nowotworach naczyń krwionośnych. Ogranicza to wzrost guzów, bo uniemożliwia ich odżywianie i zaopatrywanie ich w tlen.

Wzmacnianie układu krążenia

Katechiny mają zdolność wzmacniania ścian naczyń krwionośnych. To powoduje, że stają się one bardziej elastyczne i trudniej ulegają uszkodzeniom, zmniejsza się więc prawdopodobieństwo powstawania żylaków, jak również odkładania się blaszek miażdżycowych. Ponadto katechiny potrafią pomagać w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi, co dodatkowo wspiera zapobieganie miażdżycy.

Wspomaganie odchudzania

Katechiny i epikatechiny zawarte w matchy powodują przyspieszanie spalania tkanki tłuszczowej, przez co mogą być przydatne w procesie odchudzania się. Matcha nie działa jednak sama przez się, konieczne jest połączenie jej picia z aktywnością fizyczną, np. spacerem.

Pobudzanie i wspieranie uczenia się

Alkaloidy w niej zawarte zmniejszają stres i umożliwiają odprężenie się. Poza tym wzmacniają koncentrację i pobudzają organizm do działania. Dzięki temu poprawia się funkcjonowanie mózgu i usprawniają procesy uczenia się.


Bibliografia

Burcus A. i in., Antioxidant, anti-inflammatory, and antibacterial potential of different drinks based on Matche tea, Euroinvent 2018, vol. 1, s. 17–22, online.

Cooper R. i in., Medicinal benefits of green tea: part I. Review of noncancer health benefits, The Journal of Alternative and Complementary Medicine 2005, vol. 11, p. 3, s. 32–36, online.

Vu T. i in., The analysis of the using efficiency Japanese matcha tea in the fermented milk products production, Journal of Hygienic Engineering and Design 2017, vol. 1, s. 86–91, online.

Willems M. i in., Matcha green tea drinks enhance fat oxidation during brisk walking in females, International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism 1991, vol. 1, p. 1, s. 1–21, online.

Yamabe N. i in., Matcha, a powdered green tea, ameliorates the progression of renal and hepatic damage in type 2 diabetic OLETF rats, Journal of Medicinal Food 2009, vol. 12, p. 4, s. 17–23, online.


Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Or Reset password