On:
list In: Alergie person Posted By:

Nadwrażliwość pokarmowa - objawy

Problemy z układem pokarmowym mogą świadczyć o nietolerancji pokarmowej, dodatkowe objawy skórne świadczą o nadwrażliwości pokarmowej alergicznej.

Nadwrażliwość pokarmowa

Nadwrażliwość pokarmowa określana jest jako zespół obiektywnie potwierdzonych objawów występujących po spożyciu konkretnego pokarmu w dawce tolerowanej przez inne, zdrowe osoby. Dzielimy ją na: nadwrażliwość alergiczną, związaną z nadreaktywnością układu immunologicznego, i nadwrażliwość niealergiczną, nazywaną też nietolerancją pokarmową, wywołaną innymi czynnikami.

Nadwrażliwość alergiczna

Alergiczny typ nadwrażliwości można podzielić na trzy kategorie zależnie od mechanizmu wywołującego: IgE-zależne, IgE-niezależne (nazywane „komórkowymi”) i mieszane. Mechanizm reakcji IgE-zależnych polega na wytwarzaniu przeciwciał w odpowiedzi na przyjmowany pokarm, błędnie uznawany przez organizm za patogenny. Wytworzone przeciwciała z klasy IgE łączą się z komórkami tucznymi (występującymi w błonach śluzowych), które uwalniają magazynowane mediatory zapalne i powodują objawy alergii. Do tego typu reakcji należą: anafilaksja, ostra pokrzywka czy zespół alergii jamy ustnej. Drugi typ, IgE-niezależny, polega na aktywacji różnych grup limfocytów T, w wyniku czego uszkadzane są enterocyty (nabłonek jelita cienkiego). Do tego typu zaliczamy celiakię i enteropatię indukowaną białkami pokarmowymi. Trzeci typ, mieszany, polega na jednoczesnym występowaniu w różnym stopniu reakcji IgE-zależnych i komórkowych.

Nadwrażliwość niealergiczna

Wyróżniamy cztery typy nietolerancji pokarmowej w zależności od przyczyny: metaboliczną, farmakologiczną, toksyczną i idiopatyczną. Metaboliczna nadwrażliwość pokarmowa wywołana jest przez defekt metabolizmu u chorego, taki jak brak lub niedobór enzymu, np. w nietolerancji laktozy. Nietolerancje farmakologiczne wywołane są występowaniem w żywności dużych ilości amin biogennych, czyli organicznych zasad powstających z dekarboksylacji aminokwasów. Długie przechowywanie jedzenia w folii sprzyja ich powstawaniu. Przykładami takiej nadwrażliwości może być nietolerancja tyraminy (sery, marynowane śledzie), teobrominy (czekolada, herbata, cola) czy histaminy (ryby, kapusta kiszona). Toksyczna nadwrażliwość związana jest z toksynami w pożywieniu, np. toksyny ryb z rodzin makrelowatych.

Objawy i leczenie

Najczęstsze objawy związane z przewodem pokarmowym to: nudności, wymioty, biegunka, ból brzucha, brak apetytu i reakcje skórne, jak pokrzywka, obrzęk naczynioruchowy i atopowe zapalenie skóry. Innymi, rzadziej występującymi objawami, mogą być: alergiczny nieżyt nosa, astma, alergiczne zapalenie spojówek a nawet wstrząs anafilaktyczny. Leczenie przede wszystkim polega na diecie eliminacyjnej, to znaczy niepodawanie szkodzącego pokarmu – to jest jedyna skuteczna metoda postępowania w nadwrażliwości pokarmowej. W razie wystąpienia objawów można podać leki przeciwhistaminowe lub glikokortykosteroidy w zależności od stopnia ciężkości objawów. Działanie we wstrząsie anafilaktycznym musi być natychmiastowe – należy bezzwłocznie wezwać pomoc i podać adrenalinę.

Podsumowanie

Nadwrażliwość pokarmowa to zespół objawów występujących po spożyciu potraw. Dzielimy ją na alergiczną i niealergiczną. Objawy pochodzą głównie z przewodu pokarmowego i są to: nudności, wymioty, ból brzucha, biegunka i brak apetytu. Podstawą leczenia jest dieta eliminacyjna. Po wystąpieniu objawów należy podać leki przeciwhistaminowe lub glikokortykosteroidy.


Bibliografia

Szczeklik i P. Gajewski, Interna Szczeklika. Mały podręcznik 2017/2018, wyd. 9, Medycyna Praktyczna, Kraków 2017, s. 622–625


Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Or Reset password