On:
list In: Cukrzyca person Posted By:

Owoc granatu – antyoksydanty dla zdrowia

Granat jest niesamowitym źródłem antyoksydantów, a jego każda część zawiera różnorodne składniki odżywcze.

Granat – owoc płodności

Owoce granatu są znane w medycynie ludowej od tysięcy lat, a w wielu religiach były symbolem obfitości, płodności i nieśmiertelności.

Granatowiec właściwy (łac. Punica granatum) pochodzi z Azji Środkowej. Jego owoce są duże, okrągłe, a w środku mają 1200–1300 nasion otoczonych galaretowymi osnówkami. W kuchni i medycynie używa się przede wszystkim soku i całych nasion z osnówkami, ale także wyciska się olej z nasion oraz robi ekstrakty ze skórki.

Skład owoców

Każda część owocu zawiera inne składniki czynne:
• osnówka nasion – dużo witamin, przede wszystkim C i E, oraz minerałów: potasu, magnezu i fosforu;
• osnówka i wyciśnięty z niej sok – także kwasy organiczne, flawonoidy, w tym antocyjany;
• skórka owocu – dużo fenoli, w tym flawonole, elagotaniny oraz proantocyjanidyny;
• olej z nasion – dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz polifenole, w tym izoflawony.

Właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne

Antyoksydanty znajdują się w każdej części owocu. Powodują one: zmniejszenie tzw. stresu oksydacyjnego w tkankach, co chroni komórki przed zapaleniami; spowolnienie starzenia, a także zmniejszenie ryzyka rozwoju nowotworów. Zmniejszenie ilości procesów zapalnych w organizmie pozwala także zmniejszyć ryzyko wystąpienia niektórych chorób metabolicznych, np. cukrzycy typu 2.

Pomoc w zwalczaniu zarazków

Granat wykazuje działanie przeciwbakteryjne przeciwko bakteriom chorób układu pokarmowego oraz układu oddechowego, dlatego nadaje się do leczenia długotrwałego zapalenia jelit. Wykazano także, że granat pomaga zwalczać infekcje wywołane przez grzyby.

Działanie przeciwnowotworowe

Owoce granatu mają właściwości przeciwnowotworowe. Ekstrakty stosowane są w terapii nowotworów stercza, raka jelita, raka piersi, a także czerniaka. Związki czynne zmniejszają zdolność komórek nowotworów do podziałów, co ogranicza rozrost guza, a w niektórych przypadkach mogą wręcz przyczyniać się do zmniejszania guzów.

Inne właściwości granatu

• działa hipocholesterolemiczne – sok obniża poziom cholesterolu we krwi, dzięki czemu chroni układ krążenia przed miażdżycą;
• poprawia stan skóry;
• poprawia stanu jamy ustnej – sok zmniejsza płytkę nazębną i zmniejsza zapalenie dziąseł;
• działa hipoglikemiczne – sok obniża poziom glukozy we krwi, co zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2 lub powikłań.


Bibliografia

Dahham S. i in., Studies on antibacterial and antifungal activity of pomegranate (Punica granatum L.), American-Eurasian Journal of Agricultural and Environmental Sciences 2010, vol. 9, p. 3, s. 273–281, online.

Ismail T. i in., Pomegranate peel and fruit extracts: a review of potential anti-inflammatory and anti-infective effects, Journal of Ethnopharmacology 2012, vol. 143, p. 2, s. 397–405, online.

Jacob L. i Klippel K., Polifenole pochodzące z owocu granatu w leczeniu raka stercza, Przegląd Urologiczny 2009, nr 5 (57), s. 1–12, online.

Kulczyński B. i Gramza-Michałowska A., Granat – tropikalny owoc bogaty w związki bioaktywne o właściwościach prozdrowotnych, Nauka Przyroda Technologie 2015, nr 3, vol. 9, s. 1–13, online.

Larrosa M. i in., Anti-inflammatory properties of a pomegranate extract and its metabolite urolithin-A in a colitis rat model and the effect of colon inflammation on phenolic metabolism, Journal of Nutritional Biochemistry 2010, vol. 21, p. 8, s. 717–725, online.

Viuda-Martos M. i in., Pomegranate and its many functional components as related to human health: a review, Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety 2010, vol. 9, s. 635–654, online.


Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Or Reset password