Probiotyki dobre na trawienie
Bacillus coagulans to rodzaj bakterii wspomagających trawienie laktozy i fruktozy oraz wykazujących działanie uodparniające i przeciwdrobnoustrojowe.
Bakterie probiotyczne Bacillus coagulans
Bacillus coagulans to gatunek Gram-dodatnich, kwasolubnych bakterii, zdolnych do wytwarzania kwasu mlekowego. Po raz pierwszy zostały wyizolowane z mleka skondensowanego. Bacillus coagulans mają działanie probiotyczne, dlatego mogą usprawnić funkcjonowanie układu odpornościowego i pokarmowego.
Pożyteczne bakterie
Bakterie Bacillus coagulans mają wielkość od 0,9 do 5,0 μm. Optymalne warunki do ich wzrostu to: temperatura 30–55°C i pH od 5,5 do 6,5. Komórki wegetatywne rozwijają się najlepiej w warunkach tlenowych, ale mogą namnażać się również w warunkach beztlenowych. W niesprzyjających warunkach środowiskowych bakterie tworzą przetrwalniki (endospory).
Bacillus coagulans uznawane są za niepatogenne dla ludzi i zwierząt. Nie wpływają negatywnie na rozwój innych mikroorganizmów tworzących mikroflorę jelitową. Cechuje je odporność na obróbkę cieplną, antybiotyki, działanie kwasu żołądkowego i żółci, przez co mogą przetrwać w przewodzie pokarmowym.
Bakterie Bacillus coagulans wykorzystywane są do produkcji żywności probiotycznej. Ich metabolity mają duże znaczenie przemysłowe. Bakterie służą do przemysłowego wytwarzania kwasu mlekowego, β-galaktozydazy, α-amylazy.
Aktywność probiotyczna
Szczep B. coagulans GBI-30, 6086 wykazuje aktywność probiotyczną. Łagodzi biegunki i bóle brzucha u pacjentów z zespołem jelita drażliwego i chorobą Leśniowskiego i Crohna.
Bakterie B. coagulans wspomagają trawienie laktozy i fruktozy. Wykazują ponadto działanie immunostymulujące. Wpływają na aktywność komórek NK, IL-4, IL -6, IL-10, TNF-ai IFN-g –odpowiedzialnych za reakcje odpornościowe i zapalne. Stosowanie mikroorganizmów pomaga złagodzić dolegliwości związane z reumatoidalnym zapaleniem stawów -– ogranicza ból, poprawia mobilność i powoduje spadek stężenia białka C-reaktywnego (CRP).
Wytwarzana przez bakterie bakteriocyna wykazuje działanie przeciwdrobnoustrojowe. Hamuje namnażanie się patogennych bakterii: Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Klebsiella pneumoniae, Bacillus subtilis, Staphylococcus aureus, Clostridium difficile, Clostridium perfringens, Listeria monocytogenes i grzybów: Candida albicans, Botrytis cinereal, Fusarium pallidoroseum i Fusarium moniliforme. Bakterie B. coagulans warto stosować w profilaktyce i terapii biegunek infekcyjnych i po antybiotykoterapii.
Bibliografia
Konuray G., Erginkaya Z., Potential Use of Bacillus coagulans in the Food Industry, Foods 2008, nr 7 (6), doi: 10.3390/foods7060092.
Keller D., Farmer S., McCartney A. i in., Bacillus coagulansas as a probiotic, Food Science and Technology Bulletin: Functional Foods 2010, nr 7, s. 103–109.
Pietraszek P., Walczak P., Charakterystyka i możliwości zastosowania bakterii z rodzaju Bacillus wyizolowanych z gleby, Polish Journal of Agronomy 2014, nr 16, s. 37–44.
Mu Y., Cong Y., Bacillus coagulans and its applications in medicine, Beneficial Microbes 2019, nr 10 (6), s. 679 – 688.
In Same Category