Witamina B9 (kwas foliowy): pomaga w prawidłowej syntezie aminokwasów, wspiera produkcję krwi, przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia, bierze udział w procesie podziału komórek, a także pomaga w funkcjonowaniu układu odpornościowego.
Witamina B12 (metylokobalamina): przyczynia się do odpowiedniego metabolizmu energetycznego, pomaga w działaniu układu nerwowego, prawidłowej produkcji czerwonych krwinek, zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia, odgrywa rolę w procesie podziału komórek, a także wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego.
MSM: czyli siarka organiczna to, tuż po fosforze oraz wapniu, jeden z najważniejszych minerałów zawartych w organizmie człowieka, ze względu na funkcje, jakie w nim pełni. MSM występuje w każdej komórce organizmu.
Cynk: Jest to pierwiastek bardzo potrzebny do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Cynk bierze udział w wytwarzaniu białek i kwasów nukleinowych, które są odpowiedzialne głównie za przenoszenie i przechowywanie informacji genetycznych. Odpowiedni poziom cynku wpływa na: prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym, utrzymanie zdrowych i mocnych kości, regulowanie poziomu testosteronu w surowicy, a także utrzymanie prawidłowego widzenia.
Beta-alanina: to składnik polecany osobom o zwiększonej aktywności fizycznej. Jest naturalnie występującym aminokwasem, będącym prekursorem karnozyny – dipeptydu znajdującego się w mięśniach.
Witamina K: została odkryta w 1929 roku i jest niezbędnym składnikiem odżywczym do krzepnięcia krwi. Istnieją dwie główne formy witaminy K. Są to: witamina K1, znajdująca się w pokarmach roślinnych, takich jak zielone warzywa liściaste, oraz witamina K2, występująca w pokarmach zwierzęcych i sfermentowanej żywności. Witamina K w organizmie przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi i pomaga w utrzymaniu zdrowych kości.
Kurkuma: wywodzi się z Indii i pobliskich rejonów Azji Południowej. Tam też była uprawiana od tysięcy lat. Jej główny składnik aktywny to kurkumina, której przypisuje się większość właściwości korzenia kurkumy. Wykazano, że stosowanie kurkumy może wpływać na odpowiednie funkcjonowanie układu odpornościowego, nerwowego i krążenia, a także przyczyniać się do prawidłowej produkcji krwi. Ponadto kurkuma pomaga zachować zdrowie górnych dróg oddechowych i płuc, co również może być czynnikiem istotnym dla biegaczy.
Siarczan chondroityny: to naturalny związek chemiczny należący do grupy glikozoaminoglikanów. Jest on ważną częścią tkanki chrzęstnej i mazi stawowej. Jego ilość może jednak zmniejszać się wraz z wiekiem oraz pod wpływem zwiększonego obciążenia. Jest to szczególnie istotne w kontekście osób aktywnie uczestniczących w wysiłku fizycznym, takim jak bieganie lub sporty siłowe.
Siarczan glukozaminy: to kolejny ważny składnik mazi stawowej, czyli substancji zmniejszającej tarcie w stawach. Jest on często wykorzystywany przez sportowców i osoby starsze.