Kwercetyna – flawonoid do zadań specjalnych

Czym jest kwercetyna Flawonoidy glikozydowe to grupa organicznych związków chemicznych występujących naturalnie w tkankach roślinnych. Związki te to naturalne barwniki o potwierdzonych właściwościach przeciwutleniających ...
Czytaj

Nieprawidłowości układu immunologicznego

Pierwotne niedobory odporności Najważniejszą funkcją układu immunologicznego jest zwalczanie patogennych drobnoustrojów oraz magazynowanie informacji, jakie przeciwciała umożliwiają ich eliminację, jeżeli ...
Czytaj

Najlepiej przyswajalne formy magnezu

Magnez Jest pierwiastkiem o dużej aktywności, katalizującym wiele przemian biochemicznych. Jest on niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego, mięśniowego i ...
Czytaj

Arbuz – orzeźwiający i zdrowy owoc

Słodki owoc Arbuz (Citrullus lanatus), nazywany również kawonem, należy do rodziny dyniowatych. Pochodzi z południowej Afryki, gdzie nadal można znaleźć ...
Czytaj

Zioła w leczeniu infekcji wirusowych

Oregano Nazywane również lebiodką. Działa przeciwdrobnoustrojowo, przez co może być stosowane przy infekcjach bakteryjnych, szczególnie w układzie oddechowym. Przy zapaleniach ...
Czytaj

Natychmiastowa alergia jamy ustnej

Zespół Amlot-Lessofa Jest to zespół alergii jamy ustnej wywołanych nadwrażliwością pokarmową i alergią IgE-zależną (nazywaną też alergią natychmiastową). Przyczyną tego ...
Czytaj

Echinacea – Kwiat podnoszący odporność

Jeżówka purpurowa Jeżówka purpurowa (Echinacea purpurea) jest byliną, porasta prerie, pustkowia i lasy południowo-wschodniej części Ameryki Północnej. Ze względu na okazałe ...
Czytaj

Witamina F – niezbędna dla zdrowia

Trzy ważne wielonienasycone kwasy tłuszczowe Witamina F to umowna nazwa dla trzech wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (WNKT): kwasu alfa-linolenowego (ALA) z ...
Czytaj

Młody jęczmień – rewelacyjne oczyszczanie

Zboże dobre na wszystko Jęczmień zwyczajny (Hordeum vulgare L.) to jedna z najpopularniejszych roślin zbożowych. Dzięki szerokim zdolnościom adaptacyjnym i ...
Czytaj

Gryka – wyjątkowo odżywcze zboże

Gryka  - Zboże o wartości odżywczej i funkcjonalnej Gryka siewna, inaczej – zwyczajna lub hreczka (Fagopyrum esculentum Moench) jest roczną ...
Czytaj

Uzdrawiająca moc grzybów

Mykoterapia Grzyby stosuje się do przygotowania posiłków ze względu na nieprzeciętne walory smakowe i zapachowe. W krajach Dalekiego Wschodu od ...
Czytaj

Świeże soki warzywno-owocowe

Świeże soki – dlaczego warto po nie sięgnąć Owoce i warzywa to niezbędne komponenty prawidłowo zbilansowanej diety. Produkty te dostarczają ...
Czytaj