Olej z kryla – właściwości

Źródło kwasów omega 3 o dużej przyswajalności Kryl jest drobnym skorupiakiem podobnym do krewetki, zasiedla wiele mórz i wszystkie oceany; ...
Czytaj

Witamina D – znaczenie dla organizmu

Witamina D, a zdrowie człowieka Witamina D jest jedną z najważniejszych dla zdrowia witamin. Może być samodzielnie wytwarzana przez organizm ...
Czytaj

Bioflawonoidy cytrusowe – wpływ na organizm

Flawonoidy to organiczne związki chemiczne z grupy polifenoli występujące w roślinach. Pełnią rolę barwników, chronią roślinny przed nadmiernym promieniowaniem UV, ...
Czytaj

Bromelaina – skarb ukryty w ananasie

Bromelaina jest mieszaniną roślinnych enzymów proteolitycznych, czyli hydrolizujących białko. Proteazy te znajdują się w łodygach, owocach i liściach ananasa jadalnego ...
Czytaj

Kiełki brokuła źródło sulforafanu

Brokuł jest rośliną należącą do rodziny krzyżowych, zawiera dokładnie przebadaną substancję przeciwnowotworową, zwaną sulforafanem. W dojrzałej roślinie związek ten występuje ...
Czytaj

Nagietek lekarski – właściwości

Nagietek jest jednoroczną rośliną ozdobną, której właściwości prozdrowotne wykorzystywane są od wieków w medycynie ludowej. Surowcem zielarskim jest kwiat, przy ...
Czytaj

Pyłek pszczeli – jego właściwości

Pyłek pszczeli, a pyłek kwiatowy Pyłek kwiatowy, czyli męskie komórki rozrodcze roślin owadopylnych, zbierany jest przez pszczoły i zanoszony do ...
Czytaj

Przyprawy w kuchni nie tylko od święta

Powszechnie znane i doceniane Szczególnie w czasie jesienno-zimowym nasze domy przepełnia aromat i smak anyżu, goździków, wanilii, ziaren kakaowca, czy ...
Czytaj

Najpopularniejsza witamina na świecie

Powszechna i niesamowita witamina C Witaminy spełniają w naszych komórkach i tkankach wiele różnorodnych funkcji regulacyjnych, decydując tym samym o ...
Czytaj

Grzyb Chaga – co kryją jego składniki?

Grzyb Chaga – jeden z najsilniejszych grzybów świata? Chaga (Inonotus Obliquus) jest grzybem prozdrowotnym o zawartości szczególnie wyjątkowych składników. Rośnie ...
Czytaj

Fikocyjanina – rewelacyjny przeciwutleniacz

Gdzie znaleźć fikocyjaninę? Fikocyjanina to roślinne białko pigmentowe współuczestniczące w fotosyntezie. Występuje u krasnorostów, alg i sinic. Ma intensywną niebieską ...
Czytaj

Beta-glukan – ważny polisacharyd

Polisacharyd ważny w profilaktyce chorób cywilizacyjnych Beta-glukan jest nieskrobiowym polisacharydem zbudowanym z reszt D-glukopiranozowych. Ten polimer D-glukozy ma postać trójwymiarowej ...
Czytaj