Angina – choroba trudna w diagnozie

Definicja anginy Angina, czyli ostre zapalenie gardła i migdałków podniebiennych, to uniwersalne określenie stanu zapalnego przebiegającego w obrębie błony śluzowej ...
Czytaj

Kozieradka pospolita – niezwykła roślina

Kozieradka pospolita – silnie przeciwzapalne azjatyckie nasiona Kozieradka pospolita (Trigonella foneum graecum L.), inaczej fenugreek to roślina z rodziny bobowatych ...
Czytaj

Lapacho kora – panaceum na wiele dolegliwości?

Pau d’arco (lapacho) – tradycyjny indiański napój o właściwościach prozdrowotnych Pau d’arco, czyli lapacho (Tabebuia impetiginosa), również: iperoxo, taheebo lub ...
Czytaj

Właściwości i działanie beta-karotenu

Beta-karoten – zdrowe oczy, piękna opalenizna i aktywność przeciwutleniająca Beta-karoten to związek organiczny z grupy karotenoidów. Zbudowany jest z 40 ...
Czytaj

Acerola – cenne źródło witaminy C

Acerola – jedno z najbogatszych naturalnych źródeł witaminy C Acerola (Malpighia glabra), inaczej malpigia lub wiśnia z Barbados to tropikalny ...
Czytaj

Olej z czarnuszki – potencjał prozdrowotny

Czarnuszka siewna (Nigella sativa), inaczej czarny kmin (ang. black cumin) rośnie w południowej Europie, północnej Afryce i południowo-zachodniej Azji. Obecnie ...
Czytaj

Zespół przewlekłego zmęczenia

Zespół przewlekłego zmęczenia - dyskomfort w codziennym życiu Zespół przewlekłego zmęczenia (ang. chronic fatigue syndrome – CFS) polega na odczuwaniu ...
Czytaj

Kwas hialuronowy – ważny, naturalny składnik skóry

Kwas hialuronowy (hialuronian, polianion kwasu hialuronowego) jest naturalnym biopolimerem z rodziny glikozaminoglikanów. Jako najważniejszy składnik pozakomórkowej tkanki łącznej występuje w ...
Czytaj

Autoimmunologiczne zapalenie mięśni

Zapalenie wielomięśniowe i zapalenie skórno-mięśniowe Zapalenie wielomięśniowe (łac. polymiositis, PM) to przewlekłe autoimmunologiczne zapalenie mięśni, natomiast zapalenie skórno-mięśniowe (łac. dermatomyositis, ...
Czytaj

Alternatywa dla cukru

Substancje alternatywne dla cukru - naturalna słodycz o małej kaloryczności Cukier spożywczy, którego zasadniczym składnikiem jest sacharoza, produkowany jest z ...
Czytaj

Lektyny – białka szkodliwe dla człowieka

Lektyny – niezbędne u roślin, szkodliwe dla człowieka Lektyny są rodzajem białek złożonych należących do glikoprotein. Są to związki organiczne, ...
Czytaj

Kwas elagowy – działanie i właściwości

Kwas elagowy to związek organiczny z grupy kwasów fenolowych. Występuje w tkankach roślinnych w postaci wolnej lub związanej z glukozą ...
Czytaj