Borówka brusznica – właściwości

Borówka brusznica – pyszne konfitury z owoców i lecznicze napary z liści Borówka brusznica (łac. Vaccinium vitis-idaea) rośnie dziko w ...
Czytaj

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – rzadki niedobór, ale groźny nadmiar Witaminy to grupa naturalnych lub otrzymywanych syntetycznie związków organicznych potrzebnych ...
Czytaj

Papryka – królowa kuchni w wielu odmianach

Papryka (łac. Capsicum annuum) jest warzywem jadalnym pochodzącym z Ameryki Południowej i Środkowej. Jadalne są owoce zwane strąkami. W Europie ...
Czytaj

Przewlekła obturacyjna choroba płuc (POChP)

Przewlekła obturacyjna choroba płuc (POChP) – poważne nieuleczalne schorzenie układu oddechowego Przewlekła obturacyjna choroba płuc związana jest ze zmniejszonym przepływem ...
Czytaj

Kolagen – jego źródła w żywności

Kolagen jest białkiem, podstawowym składnikiem tkanki łącznej, w organizmie człowieka jest go ponad 30%. Zawierają go: skóra, ścięgna, mięśnie, chrząstki, ...
Czytaj

Kolagen – jego rodzaje i pozyskiwanie

Kolagen jest zewnątrzkomórkowym białkiem polimerowym, głównym składnikiem tkanki łącznej. Jego podstawowym zadaniem jest łączenie poszczególnych komórek i tkanek. Stanowi budulec ...
Czytaj

Ananas – zdrowie z odległych tropików

Ananasy są jednymi z najchętniej jedzonych owoców tropikalnych. Spożywane na surowo, w formie różnych przetworów i dodatków do potraw – ...
Czytaj

Kolagen – jego rola w organizmie

Kolagen jako podstawowy polimer białkowy i jego rola w organizmie Kolagen jest unikalnym białkiem strukturalnym. Stanowi ponad 30% wszystkich białek ...
Czytaj

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – bardzo potrzebne do życia i prawidłowego rozwoju Znajdują się w tłuszczach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego ...
Czytaj

Niebezpieczne kosmetyki – wpływ na organizm

Niebezpieczne kosmetyki – czarna lista substancji szkodliwych dla zdrowia Człowiek wytwarzał kosmetyki już ponad 6000 lat temu i od zawsze ...
Czytaj

Adaptogenne właściwości bajkaliny

Czym jest bajkalina Bajkalina jest jednym w flawonów, czyli substancji aktywnych biologicznie. Jest charakterystyczna dla tarczycy bajkalskiej (łac. Scutellaria baicalensis), ...
Czytaj

Kwercetyna – flawonoid do zadań specjalnych

Czym jest kwercetyna Pod względem chemicznym jest flawonoidem, a dokładniej flawonolem. Występuje w różnych roślinach. Bardzo dobrze wchłania się z ...
Czytaj