Natychmiastowa alergia jamy ustnej

Zespół Amlot-Lessofa Jest to zespół alergii jamy ustnej wywołanych nadwrażliwością pokarmową i alergią IgE-zależną (nazywaną też alergią natychmiastową). Przyczyną tego ...
Czytaj

Synefryna – odchudzająca moc cytrusów

Synefryna Synefryna to substancja naturalnego pochodzenia, składnik suplementów dla sportowców i osób zmagających się z nadwagą lub otyłością. Budowę i ...
Czytaj

Gryka – wyjątkowo odżywcze zboże

Gryka  - Zboże o wartości odżywczej i funkcjonalnej Gryka siewna, inaczej – zwyczajna lub hreczka (Fagopyrum esculentum Moench) jest roczną ...
Czytaj

Uzdrawiająca moc grzybów

Mykoterapia Grzyby stosuje się do przygotowania posiłków ze względu na nieprzeciętne walory smakowe i zapachowe. W krajach Dalekiego Wschodu od ...
Czytaj

Nadwrażliwość pokarmowa – objawy

Nadwrażliwość pokarmowa Nadwrażliwość pokarmowa określana jest jako zespół obiektywnie potwierdzonych objawów występujących po spożyciu konkretnego pokarmu w dawce tolerowanej przez ...
Czytaj

Papaina – cenny enzym ukryty w papai

Papaina jest roślinnym enzymem proteolitycznym, to znaczy, że ma zdolność trawienia białek. Należy do podklasy proteaz cysteinowych (zawiera grupę tiolową ...
Czytaj

Katar sienny

Czym jest katar sienny? Katar sienny, znany pod nazwą „pyłkowica” lub bardziej medycznym terminem „alergiczny nieżyt nosa”, to zapalenie śluzówki ...
Czytaj

Zapalenie zatok

Zatoki - budowa i przyczyny ich zapalenia Zatoki przynosowe są jamami czaszki wypełnionymi powietrzem, mają połączenie z jamą nosową. U ...
Czytaj

Olej babassu – tłuszcz cenny dla włosów i skóry

W czym tkwi jego sekret? Olej babassu pozyskuje się z nasion palm babassu (babaҫu lub cohune, łac. Attalea speciosa). Rośnie ...
Czytaj

Promieniowanie UV, a zdrowie skóry

Promienie UV, a choroby skóry Skóra jest rozległą tkanką oddzielającą narządy i tkanki wewnętrzne od środowiska zewnętrznego. Podstawową jej funkcją ...
Czytaj

Paracetamol – czy każdy może go stosować?

Paracetamol, acetaminofen jest metabolitem fenacetyny, hydroksylową pochodną acetanilidu, który po raz pierwszy został zsyntezowany w XIX wieku. Ten organiczny związek ...
Czytaj

Alternatywa dla cukru

Substancje alternatywne dla cukru - naturalna słodycz o małej kaloryczności Cukier spożywczy, którego zasadniczym składnikiem jest sacharoza, produkowany jest z ...
Czytaj