Olej babassu – tłuszcz cenny dla włosów i skóry

W czym tkwi jego sekret? Olej babassu pozyskuje się z nasion palm babassu (babaҫu lub cohune, łac. Attalea speciosa). Rośnie ...
Czytaj

Promieniowanie UV, a zdrowie skóry

Promienie UV, a choroby skóry Skóra jest rozległą tkanką oddzielającą narządy i tkanki wewnętrzne od środowiska zewnętrznego. Podstawową jej funkcją ...
Czytaj

Paracetamol – czy każdy może go stosować?

Paracetamol, acetaminofen jest metabolitem fenacetyny, hydroksylową pochodną acetanilidu, który po raz pierwszy został zsyntezowany w XIX wieku. Ten organiczny związek ...
Czytaj

Alternatywa dla cukru

Substancje alternatywne dla cukru - naturalna słodycz o małej kaloryczności Cukier spożywczy, którego zasadniczym składnikiem jest sacharoza, produkowany jest z ...
Czytaj

Niebezpieczne kosmetyki – wpływ na organizm

Niebezpieczne kosmetyki – czarna lista substancji szkodliwych dla zdrowia Człowiek wytwarzał kosmetyki już ponad 6000 lat temu i od zawsze ...
Czytaj

Bajkalina – przeciwzapalne działanie

Tarczyca bajkalska (łac. Scutellaria baicalensis) jest byliną z rodzaju Scutellaria z rodziny wargowych, nazywana jest „bajkaliną”. To roślina o fioletowych ...
Czytaj

Skąd się biorą zajady?

Czym właściwie są zajady Zajady to potoczna nazwa zapalenia kątów ust, polegająca na zapaleniu skóry w tych okolicach. Może obejmować ...
Czytaj

Atopia – nadwrażliwość na otoczenie

Atopia a alergia Alergią nazywamy bardzo silną reakcję organizmu na jakąś substancję lub patogen, zwany alergenem. Reakcja ta jest nabyta ...
Czytaj

Alergia – błędy układu odpornościowego

Odporność jest niezbędna Nasz organizm codziennie atakowany jest wielokrotnie przez różnego rodzaju patogeny i szkodliwe substancje, w tym przez bakterie, ...
Czytaj

Sirtfood – dieta na całe życie

Dieta sirtfood polega na takim skomponowaniu codziennego jadłospisu, aby przeważały produkty obfitujące w polifenole. Została ona opracowana przez farmaceutę Aidana ...
Czytaj

Konserwanty w żywności – konieczne, ale szkodliwe

Konserwanty są to związki chemiczne dodawane do żywności przeznaczonej do sprzedaży. Dodawanie ich ma spowolnić proces rozkładu, psucia się produktów ...
Czytaj

Mirra – współczesny składnik kosmetyków

Nazwa „mirra” pochodzi od armejskiego słowa mura, oznaczającego „gorzki”. Jest to żywica powstająca w kanałach wydzielniczych tkanki roślinnej niewielkich drzew ...
Czytaj