Mononukleoza – nazywana chorobą pocałunków

Mononukleoza zakaźna To choroba wirusowa wywołana przez wirusa Epsteina Barra (EBV). Wirus ten wnika do komórek nabłonka gardła i zakaża ...
Czytaj

Nadwrażliwość pokarmowa – objawy

Nadwrażliwość pokarmowa Nadwrażliwość pokarmowa określana jest jako zespół obiektywnie potwierdzonych objawów występujących po spożyciu konkretnego pokarmu w dawce tolerowanej przez ...
Czytaj

Grypa i przeziębienie – podobieństwa i różnice

Grypa i przeziębienie - Rozpoznanie, leczenie, zapobieganie Grypa i przeziębienie są najczęstszymi chorobami sezonowymi. Mają nieswoiste objawy i podobny czas ...
Czytaj

Obturacyjny bezdech senny

Obturacyjny bezdech senny Obturacyjny bezdech senny (OBS) to choroba powodowana przez nawracające epizody zamknięcia górnych dróg oddechowych lub ich zwężenia ...
Czytaj

Fruktozuria i fruktozemia

Nietolerancja fruktozy     Fruktoza jest jednym z podstawowych cukrów przyjmowanych w formie wolnej, np. w owocach i miodzie, lub związanej, ...
Czytaj

Melatonina – hormon ułatwiający zasypianie

Melatonina i jej działanie na organizm Melatonina to hormon wydzielany przez szyszynkę, jeden z gruczołów endokrynnych leżących w mózgowiu. Uwalnianie ...
Czytaj

Chlorofil – moc drzemiąca w roślinach

Chlorofil - Magazyn energii słonecznej, naturalny detoks i kuracja antynowotworowa Chlorofil jest organicznym związkiem chemicznym pochodzenia roślinnego, pigmentem nadającym roślinom i ...
Czytaj

Oleaceina – wpływ na układ krwionośny

Oleaceina Oleaceina jest organicznym związkiem chemicznym z grupy fenoli, znajduje się w owocach i liściach drzewa oliwnego (oliwki europejskiej) Olea europaea ...
Czytaj

Głóg – skarbnica wyjątkowych substancji

Owoce i kwiaty głogu Głóg (Crataegus) jest rośliną rozpowszechnioną w północnej strefie umiarkowanej: Europie, Azji i Ameryce Północnej. Występuje dziko ...
Czytaj

Papaina – cenny enzym ukryty w papai

Papaina jest roślinnym enzymem proteolitycznym, to znaczy, że ma zdolność trawienia białek. Należy do podklasy proteaz cysteinowych (zawiera grupę tiolową ...
Czytaj

Kwas DAA – męski aminokwas

Kwas D-asparaginowy Kwas D-asparaginowy (DAA) jest organicznym związkiem chemicznym, zalicza się go do aminokwasów endogennych, to znaczy, że organizm ludzki ...
Czytaj

Olej z kryla – właściwości

Źródło kwasów omega 3 o dużej przyswajalności Kryl jest drobnym skorupiakiem podobnym do krewetki, zasiedla wiele mórz i wszystkie oceany; ...
Czytaj