Acerola – cenne źródło witaminy C

Acerola – jedno z najbogatszych naturalnych źródeł witaminy C Acerola (Malpighia glabra), inaczej malpigia lub wiśnia z Barbados to tropikalny ...
Czytaj

Wrodzone wady serca

Wrodzone wady serca to nieprawidłowości w budowie serca lub dużych naczyń w obrębie klatki piersiowej, które mogą mieć negatywny wpływ ...
Czytaj

Olej z czarnuszki – potencjał prozdrowotny

Czarnuszka siewna (Nigella sativa), inaczej czarny kmin (ang. black cumin) rośnie w południowej Europie, północnej Afryce i południowo-zachodniej Azji. Obecnie ...
Czytaj

Polimialgia reumatyczna

Polimialgia reumatyczna to zespół chorobowy charakteryzujący się przewlekłym bólem i uczuciem sztywności mięśni szyi, obręczy barkowej i rzadziej miednicznej. Występuje ...
Czytaj

Zespół przewlekłego zmęczenia

Zespół przewlekłego zmęczenia - dyskomfort w codziennym życiu Zespół przewlekłego zmęczenia (ang. chronic fatigue syndrome – CFS) polega na odczuwaniu ...
Czytaj

Kwas hialuronowy – ważny, naturalny składnik skóry

Kwas hialuronowy (hialuronian, polianion kwasu hialuronowego) jest naturalnym biopolimerem z rodziny glikozaminoglikanów. Jako najważniejszy składnik pozakomórkowej tkanki łącznej występuje w ...
Czytaj

Autoimmunologiczne zapalenie mięśni

Zapalenie wielomięśniowe i zapalenie skórno-mięśniowe Zapalenie wielomięśniowe (łac. polymiositis, PM) to przewlekłe autoimmunologiczne zapalenie mięśni, natomiast zapalenie skórno-mięśniowe (łac. dermatomyositis, ...
Czytaj

Hemochromatoza – nadmiar żelaza

Hemochromatoza to choroba ogólnoustrojowa, polegająca na nadmiernym gromadzeniu żelaza w organizmie. Stanowi jedno z najczęstszych schorzeń uwarunkowanych genetycznie u ludzi ...
Czytaj

Zaburzenia połykania – dysfagia

Dysfagia to nazwa, która w żargonie medycznym oznacza trudności w połykaniu. Może objawiać się zaburzeniem formowania kęsa pokarmowego lub uczuciem ...
Czytaj

Alternatywa dla cukru

Substancje alternatywne dla cukru - naturalna słodycz o małej kaloryczności Cukier spożywczy, którego zasadniczym składnikiem jest sacharoza, produkowany jest z ...
Czytaj

Lektyny – białka szkodliwe dla człowieka

Lektyny – niezbędne u roślin, szkodliwe dla człowieka Lektyny są rodzajem białek złożonych należących do glikoprotein. Są to związki organiczne, ...
Czytaj

Kwas elagowy – działanie i właściwości

Kwas elagowy to związek organiczny z grupy kwasów fenolowych. Występuje w tkankach roślinnych w postaci wolnej lub związanej z glukozą ...
Czytaj