Często spotykana choroba kości

Choroba Pageta To druga po osteoporozie najczęstsza choroba kości o nieznanej przyczynie. Dotyka osoby starsze i charakteryzuje się epizodami nadreaktywności ...
Czytaj

Spondyloartopatia

Spondyloartopatia To grupa chorób reumatycznych charakteryzujących się równoczesnym zapaleniem stawów kręgosłupa oraz stawów obwodowych (kończyn). Możemy ją podzielić na osiową, ...
Czytaj

Krępujące problemy gastryczne

Wzdęcia Występowanie gazów w przewodzie pokarmowym jest zjawiskiem fizjologicznym. Częściowo pochodzą z  połykanego przez nas powietrza podczas jedzenia i picia, ...
Czytaj

Fibromialgia – choroba reumatyczna

Fibromialgia Ta przewlekła choroba reumatyczna o nieznanej etiologii charakteryzuje się uogólnionym bólem mięśni i stawów oraz bolesnością w charakterystycznych punktach ...
Czytaj

Świeże soki warzywno-owocowe

Świeże soki – dlaczego warto po nie sięgnąć Owoce i warzywa to niezbędne komponenty prawidłowo zbilansowanej diety. Produkty te dostarczają ...
Czytaj

Nieprawidłowości w odbieraniu bodźców

Zaburzenia czucia i jego przyczyny Czucie to fizjologiczne odbieranie bodźców ze środowiska zewnętrznego oraz wewnętrznego i przetwarzanie ich na wrażenia ...
Czytaj

Selen – niezbędny pierwiastek

Znaczenie dla organizmu Choć występuje w organizmie człowieka jedynie w śladowych ilościach, jest niezbędnym elementem licznych szlaków metabolicznych. Zarówno niedobór, ...
Czytaj

Szafran – szlachetna przyprawa

Lecznicza moc drogocennej przyprawy Ze względu na intensywny smak i wyrazisty kolor szafran stanowi cenny składnik wielu dań, jest powszechnie ...
Czytaj

Figa – słodki i zdrowy owoc

Właściwości prozdrowotne Figi często postrzegane są wyłącznie jako słodka przekąska bądź egzotyczny dodatek do deserów, sałatek czy dań mięsnych. Często ...
Czytaj

Niealkoholowe stłuszczenie wątroby

Charakterystyka choroby Choroba ta (ang. nonalcoholic fatty liver disease – NAFLD) obejmuje dwie jednostki chorobowe: niealkoholowe stłuszczenie wątroby ( ang ...
Czytaj

Apiterapia – leczenie produktami pszczelimi

Lecznicza moc produktów pszczelich Pozytywne działanie pszczelich wytworów doceniali już starożytni medycy. Od najdawniejszych czasów miód był stosowany jako środek ...
Czytaj

Macierzanka w apteczce i kuchni

Macierzanka Cudowne właściwości macierzanki znane są już od starożytności. Była ważną częścią wierzeń ludowych, stosowano ją w obrzędach – przypisywano ...
Czytaj