Masło – czy warto je jeść?

Skład masła Masło produkowane jest z mleka , jest więc produktem pochodzenia zwierzęcego. Składa się w około 80% z tłuszczów, ...
Czytaj

Kolagen – jego rola w organizmie

Kolagen jako podstawowy polimer białkowy i jego rola w organizmie Kolagen jest unikalnym białkiem strukturalnym. Stanowi ponad 30% wszystkich białek ...
Czytaj

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – bardzo potrzebne do życia i prawidłowego rozwoju Znajdują się w tłuszczach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego ...
Czytaj

Kalettes – połączenie jarmużu i brukselki

Kalettes jest nowym warzywem wyhodowanym przez pewną brytyjską firmę jesienią 2014 roku. Naukowcy pracowali nad jego stworzeniem prawie 15 lat ...
Czytaj

Niebezpieczne kosmetyki – wpływ na organizm

Niebezpieczne kosmetyki – czarna lista substancji szkodliwych dla zdrowia Człowiek wytwarzał kosmetyki już ponad 6000 lat temu i od zawsze ...
Czytaj

Spirulina vs chlorella – zielone algi

Spirulina i chlorella zaliczane są do tzw. superfoods. Są nie tylko pokarmem roślinnym, ale również środkiem stosowanym dość powszechnie w ...
Czytaj

Właściwości rzodkiewki

Czym jest rzodkiewka Rzodkiewka, czyli rzodkiew zwyczajna (łac. Raphanus sativus), jest rośliną uprawną należącą do rodziny kapustowatych, jak i kapusta, ...
Czytaj

Czekolada – uzależnienie czy samo zdrowie?

Wszystkim znana czekolada Czekolady przedstawiać nie trzeba, chociaż pod tą nazwą ukrywają się rozmaite produkty, które mogą się znacznie różnić ...
Czytaj

Truskawki – pyszne i zdrowe

Truskawka (łac. Fragaria ananassa) nie jest oddzielnym gatunkiem, lecz odmianą hodowlaną. Powstała ze skrzyżowania dwóch odmian poziomek. W XVIII wieku ...
Czytaj

Bajkalina – przeciwzapalne działanie

Tarczyca bajkalska (łac. Scutellaria baicalensis) jest byliną z rodzaju Scutellaria z rodziny wargowych, nazywana jest „bajkaliną”. To roślina o fioletowych ...
Czytaj

Mięta – wpływ na organizm

Mięta (łac. Mentha L.) to roślina z rodziny jasnotowatych, która występuje w ponad 30 gatunkach. Rozpowszechniona jest głównie w Europie, ...
Czytaj

Czarna jagoda – smaczny i leczniczy lokalny owoc

Borówka czarna (czernica), czyli czarna jagoda (łac. Vaccinium myrtillus), to gatunek z rodziny wrzosowatych – krzewinka występująca w Europie Północnej ...
Czytaj