Bioaktywne peptydy w diecie

Aktywność biologiczna Bioaktywne peptydy to związki pozyskiwane przede wszystkim z białek znajdujących się w żywności. Wykazują one zdolność do regulowania ...
Czytaj

Zespół żyły głównej górnej

Przyczyny Zespół żyły głównej górnej (ZŻGG) to zespół objawów klinicznych spowodowanych utrudnieniem odpływu krwi z żyły głównej górnej do prawego ...
Czytaj

Selen – niezbędny pierwiastek

Znaczenie dla organizmu Choć występuje w organizmie człowieka jedynie w śladowych ilościach, jest niezbędnym elementem licznych szlaków metabolicznych. Zarówno niedobór, ...
Czytaj

Apiterapia – leczenie produktami pszczelimi

Lecznicza moc produktów pszczelich Pozytywne działanie pszczelich wytworów doceniali już starożytni medycy. Od najdawniejszych czasów miód był stosowany jako środek ...
Czytaj

Masło shea, karité, galam, olej z masłosza

Masło shea - aromatyczny i odżywczy tłuszcz roślinny z Czarnego Lądu Masło shea, nazywane inaczej masłem karité, masłem galam lub ...
Czytaj

Chlorofil – moc drzemiąca w roślinach

Chlorofil - Magazyn energii słonecznej, naturalny detoks i kuracja antynowotworowa Chlorofil jest organicznym związkiem chemicznym pochodzenia roślinnego, pigmentem nadającym roślinom i ...
Czytaj

Oleaceina – wpływ na układ krwionośny

Oleaceina Oleaceina jest organicznym związkiem chemicznym z grupy fenoli, znajduje się w owocach i liściach drzewa oliwnego (oliwki europejskiej) Olea europaea ...
Czytaj

Głóg – skarbnica wyjątkowych substancji

Owoce i kwiaty głogu Głóg (Crataegus) jest rośliną rozpowszechnioną w północnej strefie umiarkowanej: Europie, Azji i Ameryce Północnej. Występuje dziko ...
Czytaj

Olej z kryla – właściwości

Źródło kwasów omega 3 o dużej przyswajalności Kryl jest drobnym skorupiakiem podobnym do krewetki, zasiedla wiele mórz i wszystkie oceany; ...
Czytaj

Witamina D – znaczenie dla organizmu

Witamina D, a zdrowie człowieka Witamina D jest jedną z najważniejszych dla zdrowia witamin. Może być samodzielnie wytwarzana przez organizm ...
Czytaj

Bioflawonoidy cytrusowe – wpływ na organizm

Flawonoidy to organiczne związki chemiczne z grupy polifenoli występujące w roślinach. Pełnią rolę barwników, chronią roślinny przed nadmiernym promieniowaniem UV, ...
Czytaj

Olej migdałowy w codziennej pielęgnacji

Olej migdałowy, który tłoczony jest na zimno posiada doskonałe właściwości pielęgnacyjne i prozdrowotne. Działanie na skórę Jednym z najczęstszych zastosowań ...
Czytaj