On:
list W: Cukrzyca person Dodane przez:

Cebula – bardzo zdrowy składnik zup i sałatek

W tradycyjnej medycynie stosuje się ją do zwalczania infekcji pokarmowych.

Cenne warzywo

Cebula (łac. Allium cepa) to roślina od wieków uprawiana jako warzywo. W kuchni używana jest do sałatek, zup oraz sosów. Dostępnych jest wiele odmian cebuli różniących się kolorem, a także szybkością dojrzewania czy walorami smakowymi.

Jest bogata w: białka, węglowodany, potas, sód oraz fosfor. W tradycyjnej medycynie stosuje się ją do zwalczania infekcji pokarmowych. Znane są także jej właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze. Cebula obniża także ciśnienie krwi, poziom cukru oraz cholesterolu we krwi, ma także działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające.

Właściwości bakteriobójcze

Właściwości przeciwbakteryjne są znane od lat. Nasze babcie często przygotowywały z niej syropy, aby wyleczyć infekcje górnych dróg oddechowych. Nowsze badania wskazują, że przynajmniej część bakterii źle znosi kontakt z cebulą. Są wśród nich: gronkowiec złocisty, Listeria monocytogenes wywołująca listeriozę czy przecinkowiec cholery. Przeciwbakteryjne właściwości cebula zawdzięcza przede wszystkim zawartości flawonoli, kwercetyny i kempferolu. Ponieważ ilość tych substancji w roślinie nie jest bardzo duża, do celów terapeutycznych należy używać ekstraktów z cebuli.

Właściwości przeciwutleniające

Ze względu na zawartość przede wszystkim kempferolu oraz kwercetyny, a także flawonoli cebula ma właściwości przeciwutleniające. Oznacza to, że może neutralizować wolne rodniki, wysoce reaktywne cząsteczki uszkadzające komórki organizmu, wywołujące procesy zapalne, procesy starzenia, a także mogące się przyczyniać do rozwoju nowotworów.

Działanie hipoglikemizujące

Spożywana regularnie pozwala unormować stężenie glukozy we krwi, zapobiega mocnym skokom tego stężenia po posiłkach. Dlatego też warto wprowadzać cebulę do diety osób w grupie ryzyka wystąpienia cukrzycy oraz już chorych na cukrzycę.

Właściwości przeciwnowotworowe

Zapobiega powstawaniu nowotworów dzięki działaniu przeciwutleniającemu zwalczającemu wolne rodniki. Poza tym ekstrakt z cebuli zapobiega namnażaniu się komórek nowotworowych, dzięki wpływowi na ich metabolizm.

Źródło prebiotyków

Cebula zawiera także fruktooligosacharydy, związki chemiczne, które odkłada jako substancje zapasowe. Fruktooligosacharydy nie są trawione przez człowieka, dlatego stanowią świetną pożywkę dla bakterii jelitowych, które spełniają w organizmie wiele cennych funkcji, m.in. odpowiadają za trawienie części składników, produkcję niektórych witamin oraz wspieranie układu immunologicznego.


Bibliografia

Eldin I. i in., Preliminary study of the clinical hypoglicemic effects of Allium cepa (red onion) in type 1 and type 2 diabetic patients, Environmental Health Insights 2010, vol. 4, s. 71–77, online.

Grzelak K., Cebula jako źródło prebiotyków w okresie jesienno-zimowym, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2006, nr 2 (47), s . 67–75, online.

Hannan A. i in., In vitro antibacterial activity of onion (Allium cepa) against clinical isolates of Vibrio cholerae, Journal of Ayub Medical College Abbottabad 2010, vol. 22, p. 2, s. 160–163, online.

Santas J. i in., Antimicrobial and antioxidant activity of crude onion (Allium cepa, L.) extracts, Food Science and Technology 2010, vol. 45, p. 2, s. 403–409, online.

Wang Y. i in., Inhibitory effects of onion (Allium cepa L.) extract on proliferation of cancer cells and asipocytes via inhibiting fatty acid synthase, Asian Pacific Journal of Cancer Prevention, 2012 vol. 13, p. 11, s. 5573–5579, online.


Tagi: cebula
Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password