
Cynk - niezbędny mikroelement
Jest to pierwiastek bardzo potrzebny do utrzymania homeostazy całego organizmu. Cynk bierze udział w wytwarzaniu białek i kwasów nukleinowych, które są odpowiedzialne głównie za przenoszenie i przechowywanie informacji genetycznych. W organizmie ludzkim mikroelement ten, występuje w niewielkich ilościach. Wchłanianie cynku z diety waha się od 10 do 40% i zachodzi w jelicie cienkim.
Znaczenie cynku w organizmie
• Jest strukturalnym i funkcjonalnym składnikiem około 300 enzymów, co ma duży wpływ na wszystkie podstawowe procesy życiowe
• Bierze udział w procesie mineralizacji kości i tworzeniu tkanek
• Wspomaga pracę trzustki i grasicy
• Wzmacnia układ odpornościowy, chroni przed patogenami ( bakterie, wirusy, grzyby)
• Ma znaczący udział w magazynowaniu insuliny
• Działa bardzo korzystnie na osoby zmagającymi się z niedoczynnością tarczycy
• Wzmacnia włosy i paznokcie
Źródła cynku w pożywieniu
Głównym źródłem mikroelementu są produkty zbożowe (30-40%) oraz mięso, wędliny i ryby (28-34%). Pierwiastek ten również w dużych ilościach występuje w ostrygach i małżach. Ponadto śladowe ilości cynku można znaleźć w cieciorce, krewetkach, mleku, a także orzechach włoskich.
Dolegliwości związane z niedoborem cynku
W warunkach niedoboru tego pierwiastka zwiększa się wchłanianie cynku z diety, jak również reabsorpcja cynku wydzielanego z sokiem trzustkowym i żółcią do światła jelita. Duża zawartość żelaza niehemowego, miedzi, kwasu szczawiowego w diecie znacznie zmniejsza proces wchłaniania cynku w organizmie. Niedobór tego pierwiastka powoduje zmiany rumieniowe na skórze, trudne gojenie się ran, atrofię grasicy i węzłów chłonnych, a ponadto zaburzenia odczuwania smaku, zmniejszenie odporności.
Grupami ryzyka wystąpienia niedoborów tego mikroelementu są dzieci, kobiety ciężarne, alkoholicy, weganie oraz ludzie starsi.
Bibliografia