On:
list W: Dieta i odżywianie person Dodane przez:

Egzotyczny owoc długowieczności

Jagody goji uznawane są za superżywność ze względu na dużą ilość składników odżywczych, witamin i minerałów oraz przeciwutleniaczy.

Małe, niepozorne skarby

Jagody goji to owoce dwóch spokrewnionych gatunków roślin z rodziny psiankowatych – kolcowoju pospolitego (Lycium barbarum) i kolcowoju chińskiego (Lycium chinense). W medycynie chińskiej używane od ponad 2000 lat i uznawane za źródło długowieczności i siły życiowej. Zawierają wiele substancji o dużej aktywności biologicznej, dlatego zalicza się je do grupy superżywności.

Bogactwo owoców goji

Jest w nich dużo substancji odżywczych i prozdrowotnych: liczne witaminy (m.in. C, E, B1, B2, B6), minerały (m.in. żelazo, wapń, cynk, selen), nienasycone kwasy tłuszczowe, karotenoidy (β-karoten, zeaksantyna, luteina, likopen), flawonoidy (kemferol, kwercetyna, mirycetyna), fitosterole (β-sitosterol). Za najważniejszy składnik bioaktywny uznawany jest jednak kompleks polisacharydowy (LBP), który wykazuje wielokierunkowe działanie na organizm; jego zawartość w owocach wynosi 5–8%.

Egzotyczne źródło zdrowia i długowieczności

Kompleks polisacharydowy stymuluje pracę układu immunologicznego, hamuje namnażanie się komórek nowotworowych, m.in.: raka żołądka, okrężnicy, płuc, sutka, gruczołu krokowego, i pobudza ich apoptozę (śmierć komórki). Wykazuje również działanie przeciwutleniające i ochronne na komórki wątroby.

Jagody goji regulują gospodarkę węglowodanową i tłuszczową. Mają działanie hipoglikemiczne. Stymulują namnażanie się komórek β wysp trzustkowych oraz powodują zwiększenie wychwytu glukozy w tkankach obwodowych. Obniżają poziom cholesterolu całkowitego, frakcji LDL, trójglicerydów, a także podwyższają poziom cholesterolu HDL. Zawarty w owocach cyperon wpływa korzystnie na pracę serca i normalizuje ciśnienie tętnicze krwi. Dzięki temu jagody goji mogą wspomagać profilaktykę chorób układu krążenia i cukrzycy.

Ekstrakt z jagód jest bogaty w zeaksantynę i luteinę, które działają ochronnie na komórki nerwowe siatkówki oka oraz zmniejszają ryzyko zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej.

Regularne jedzenie tych owoców wzmacnia kości i stawy, łagodzi bóle reumatyczne, opóźnia procesy starzenia, wspomaga funkcjonowanie przewodu pokarmowego i poprawia jakość snu.

Smaczna przekąska

Jagody mają smak zbliżony do żurawiny z dodatkiem nut pomidorów i ziół. Można je jeść suszone jako przekąskę między posiłkami. Z gotowanych owoców warto przygotować herbatę. Będą również dobrym dodatkiem do warzyw, ryżu, kurczaka, wieprzowiny czy zup. Zalecane dzienne spożycie suszonych owoców to 5–12 g.

Przeciwwskazania

Z powodu ryzyka zatrucia wywołującego zaburzenia przewodu pokarmowego i nerwowego, nie należy spożywać niedojrzałych owoców. Nie zaleca się ich jedzenia osobom przyjmującym leki przeciwzakrzepowe, kobietom ciężarnym i karmiącym. Ostrożność powinni zachować alergicy, u których owoce mogą wywołać krzyżowe reakcje alergiczne.


Bibliografia

Kulczyński B., Gramza-Michałowska A., Kompleks polisacharydowy jagód Goji (Lycium barbarum) jako element fitoterapii – przegląd literatury, Postępy Fitoterapii 2014, nr 4, s. 247–251.

Paradowska K., Czerniejewska M., Zielińska A. i in., Aktywność przeciwutleniająca ekstraktów z suszonych owoców goji, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2016, nr 4 (107), s. 115–124.

Kulczyński B., Groszczyk B., Cerba A. i in., Owoce goi (Lycium barbarum) jako źródło związków bioaktywnych w żywnościprzegląd literatury, Nauka. Przyroda. Technologie 2014, t. 8, nr 2 (19), s. 1–11.

Cieślik E., Gębusia A., Charakterystyka właściwości prozdrowotnych owoców roślin egzotycznych, Postępy Fitoterapii 2012, nr 2, s. 93–100.

Braun L., Cohens M., Herbs and Natural Supplements Inkling: An Evidence-Based Guide,

Sydney 2010, s. 552–554.


Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password