On:
list W: Choroby reumatyczne person Dodane przez:

Jersinioza – groźna choroba odzwierzęca

Mimo coraz bardziej restrykcyjnych zasad higieny mięsa zapadalność na jersiniozę ciągle rośnie na świecie.

Co wywołuje jersiniozę

Tę chorobę wywołuje bakteria Yersinia enterocolitica. Jest to choroba odzwierzęca, przenoszona m.in. przez świnie. Zwierzęta mogą chorować, ale znacznie częściej są bezobjawowymi nosicielami bakterii. Yersinia jest bardzo odporna na niską temperaturę, dobrze się czuje w chłodniach, dlatego można ją znaleźć na zbyt długo przechowywanym mięsie wieprzowym.

Ciągle groźna choroba

Mimo coraz bardziej restrykcyjnych zasad higieny mięsa zapadalność na jersiniozę ciągle rośnie na świecie. Generalnie nie jest to bardzo często występująca choroba, odnotowuje się w Polsce około 200 przypadków rocznie. Problemem jest jednak trudność w diagnozowaniu.

Jak rozpoznać jersiniozę

Jersinioza w większości przypadków ma łagodny przebieg. Najczęściej chorują dzieci w wieku do 4 lat. Nie ma bardzo charakterystycznych objawów, a przebieg najczęściej jest różny u różnych pacjentów. Główne objawy towarzyszące są związane z układem pokarmowym, tak że postać pokarmową choroby trudno odróżnić od zatrucia pokarmowego. Poza tym jersiniozie mogą towarzyszyć: rumień guzowaty, zapalenie stawów, kłębuszkowe zapalenie nerek, zapalenie węzłów chłonnych krezki, a nawet posocznica.

Diagnostyka i leczenie

W celu potwierdzenia lub wykluczenia jersiniozy można zrobić badanie serologiczne, sprawdzające obecność przeciwciał przeciwko bakterii Yersinia. Należy wykonać badanie endoskopowe jelita cienkiego i pobrać wycinek ściany jelita cienkiego do oceny histopatologicznej. Badanie to pozwala odróżnić jersiniozę od choroby Leśniowskiego-Crohna. Jersiniozę leczy się antybiotykami, przede wszystkim z grupy fluorochinolonów.

Jak uniknąć zakażenia

Zapobieganie jersiniozie wymaga szczepienia zwierząt hodowlanych przeciwko tej chorobie, a także prawidłowego przechowywania mięsa. Sami możemy także zmniejszyć ryzyko tej choroby przez zadbanie o prawidłowe przechowywanie mięsa, aby surowe nie stykało się z produktami, które nie będą poddawane obróbce cieplnej przed spożyciem.


Bibliografia

Bancerz-Kisiel A., Szweda W., Yersiniosis – a zoonotic foodborne disease of relevance to public health, Annals of Agricultural and Environmental Medicine 2015, vol. 22, p. 3, s. 397–402, online.

Galindo C. i in., Patogenesis of Y. enterocolitica and Y. pseudotuberculosis in human yersiniosis, Journal of Pathogens 2011, vol. 2011, s. 1–16, online.

Janowska M. i in., Jersinioza – nowe wyzwanie współczesnej medycyny, Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu 2012, nr 3 (18), s. 257–260, online.


Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password