Triphala – na zdrowy układ trawienny
Triphala to połączone w równych proporcjach sproszkowane, suszone owoce trzech gatunków roślin: agrest indyjski, bibhitaka i migdałecznik.
Ajurwedyjska kompozycja dla zdrowia przewodu pokarmowego
Triphala jest jednym z najważniejszych środków stosowanych w medycynie ajurwedyjskiej od ponad 1000 lat. Składa się ze sproszkowanych, suszonych owoców trzech gatunków roślin – agrestu indyjskiego/amla (Emblica officinalis), bibhitaki (Terminalia bellerica) i migdałecznika chebułowca/haritaki (Terminalia chebula) – połączonych w równych proporcjach. Triphala znajduje szerokie zastosowanie w profilaktyce i leczeniu chorób układu pokarmowego.
Moc indyjskich ziół
Głównymi składnikami Triphala są: garbniki (kwas galusowy, kwas elagowy, kwas chebulinowy), flawonoidy (kwercetyna, luteolina), saponiny, antrachinony, aminokwasy, fitosterole, węglowodany, witamina C. Związki te wykazują aktywność przeciwutleniającą i immunomodulującą. Niektóre z polifenoli znajdujących się w preparacie są przekształcane przez mikroflorę jelitową w bioaktywne metabolity (urolityny) – chroniące enterocyty przed uszkodzeniami oksydacyjnymi i zapobiegające rozwojowi stanów zapalnych w obrębie przewodu pokarmowego.
Triphala na trawienie
Triphala, dzięki właściwościom przeciwutleniającym i przeciwzapalnym, reguluje pracę przewodu pokarmowego. Działa ochronnie na komórki jelit i żołądka. Preparat poprawia stan nabłonka jelit, zmniejsza poziom mieloperoksydazy i oksydazy ksantynowej w błonie śluzowej.
Triphala ma właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Hamuje rozwój patogennych bakterii gram-dodatnich i gram-ujemnych (m.in. Staphylococcus epidermidis, Proteus vulgaris, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella typhi, Escherichia coli). Jest skuteczna w walce z Helicobacter pyroli – odpowiedzialnej za rozwój zapalenia błony śluzowej żołądka. Ogranicza rozwój grzybów Asperigillus.
Takie połączenie roślin reguluje perystaltykę jelit. Działa prokinetycznie (przyspiesza opróżnianie żołądka i pasaż jelitowy) i rozkurczowo. Znajduje zastosowanie w leczeniu zaparć. Przyjmowanie Triphala zwiększa częstotliwość wypróżnień, poprawia konsystencję stolca i ogranicza dolegliwości trawienne – bóle brzucha, skurcze jelit, wzdęcia, nadkwaśność. Ułatwia przepływ żółci, stymuluje apetyt, hamuje rozwój wrzodów. W mniejszych dawkach działa tonizująco, w większych – przeczyszczająco.
Polifenole znajdujące się w preparacie modulują skład mikroflory jelitowej – stymulują rozwój dobroczynnych bakterii Bifidobacterium i Lactobacillus.
Triphala redukuje stan zapalny jelita grubego, ogranicza proliferację (namnażanie) i indukuje apoptozę (śmierć) komórek raka jelita grubego.
Na problemy z jelitem drażliwym
Stosowanie Triphala jest szczególnie zalecane osobom zmagającymi się z czynnościowymi zaburzeniami przewodu pokarmowego, zwłaszcza zespołem jelita drażliwego. Efektywność działania może zwiększyć poprzez stosowanie go łącznie z probiotykami.
Bibliografia
Peterson CT., Denniston K., Chopra D., Therapeutic Uses of Triphala in Ayurvedic Medicine, Journal of Alternative and Complementary Medicine 2017, nr 23 (8), s. 607-614.
Nariya MB., Shukla VJ., Ravishankar B. i in., Comparison of Gastroprotective Effects of Triphala Formulations on Stress-induced Ulcer in Rat, Indian Journal of Pharmaceutical Sciences 2011, nr 73 (6), s. 682-687.
Tarasiuk A., Mosińska P., Fichna J., Triphala: current applications and new perspectives on the treatment of functional gastrointestinal disorders, Chinese Medicine 2018, nr 13, doi: 10.1186/s13020-018-0197-6.
Kumar NS., Nair AS., Nair AM. i in., Pharmacological and therapeutic effects of triphala – A literature review, Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry 2016, nr 5(3), s. 23-27
Svoboda R., Prakruti, Albuquerque 1993, s. 133-134.
W tej samej kategorii