Kiełki brokuła źródło sulforafanu
Brokuł zawiera dokładnie przebadaną substancję prozdrowotną zwaną sulforafanem, najwięcej można jej znaleźć w kiełkach tej rośliny.
Kiełki brokuła
Brokuł jest rośliną należącą do rodziny krzyżowych, zawiera dokładnie przebadaną substancję przeciwnowotworową, zwaną sulforafanem. W dojrzałej roślinie związek ten występuje w stosunkowo niewielkiej ilości, w dodatku rozpada się w trakcie gotowania. Aby skorzystać z jego prozdrowotnego wpływu, najlepiej jest spożywać kilkudniowe kiełki brokuła zawierające go znacznie więcej.
Właściwości przeciwnowotworowe
Według badań naukowych, sulforafan ma znaczące działanie przeciwnowotworowe. Zapobiega chemicznym uszkodzeniom DNA, wspomagając oczyszczanie organizmu z czynników mutagennych i genotoksycznych. Istotne dla ochrony przed rakiem są także właściwości przeciwzapalne.
Podczas powstawania nowotworu w ciele człowieka, sulforafan powstrzymuje namnażanie się zmutowanych komórek oraz indukuje proces apoptozy czyli przyspiesza proces ich obumierania. W mniejszym stopniu także zapobiega ich ekspansji i przerzutom.
Działanie na układ nerwowy
Kiełki brokuła chronią mózg przed stanami zapalnymi i chorobami neurodegeneracyjnymi, mogą pomagać w chorobach Alzheimera i Parkinsona. Wpływają też pozytywnie na funkcje poznawcze i poprawiają pamięć. U osób dotkniętych autyzmem korzystnie wpływają na interakcje społeczne i komunikację.
Pozostałe działanie
Sulforafan posiada silny wpływ na oczyszczanie organizmu: pomaga usuwać metale ciężkie, pestycydy oraz zanieczyszczenia wdychane z powietrzem; wspomaga zdolności antyoksydacyjne komórek, pracę wątroby, układ immunologiczny; chroni nerki. Ponadto zabezpiecza skórę i oczy przed promieniowaniem UV. Posiada właściwości przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.
Kiełki brokuła obniżają poziom złego cholesterolu (LDL) i podnoszą poziom dobrego (HDL). Obniżają ciśnienie krwi i zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia. Redukują stany zapalne w chorobach autoimmunologicznych, w artretyzmie, zapaleniach dróg oddechowych i astmie.
Bibliografia
Krzepiłko A., Skwaryło-Bednarz B., Zych-Wężyk I., Kiełki roślin kapustowatych - żywność funkcjonalna, Aura, 2017, nr 7-8, s. 14-16
Tomczyk J., Olejnik A., Sulforafan – potencjalny czynnik w prewencji i terapii chorób nowotworowych, Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej 2010; 64, s. 590–603
Hajek M., Broccoli Sprouts: Nature’s Most Powerful Cancer-Fighting Food, online: https://www.naturalnewsblogs.com/broccoli-sprouts-one-of-natures-most-powerful-cancer-fighters-sprouting-increases-anti-cancer-properties-50x / [dostęp 21.12.2018]
W tej samej kategorii