Berberyna, a układ pokarmowy
Stosowana jest ze względu na działanie przeciwbakteryjne oraz łagodzące w obrębie układu pokarmowego.
Czym jest berberyna
Jest alkaloidem izochinolinowym, związkiem pochodzenia roślinnego występującym m.in. w berberysie (łac. Berberis vulgaris), gorzkniku kanadyjskim (łac. Hydrastis canadensis) oraz cynowodzie chińskim (łac. Coptis chinensis). Rośliny zawierające berberynę od wieków stosowane są w medycynie chińskiej, przede wszystkim ze względu na działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, ale też na łagodzące w obrębie układu pokarmowego.
Ochrona układu pokarmowego
Świetnie sprawdza się w leczeniu różnych schorzeń w obrębie układu pokarmowego. Ma działanie ściągające, dzięki czemu pomaga zwalczać biegunkę. Działa rozkurczowo na mięśnie gładkie, także te w śluzówce jelita, zapobiega więc bólom brzucha. Powoduje zwiększenie wydzielania żółci, co usprawnia trawienie tłuszczów, oraz działa przeciwzapalnie, wspomaga zatem leczenie zapalenia jelit (stosuje się ją m.in. u chorych z nieswoistym zapaleniem jelit).
Ochrona układu krążenia
Wykazuje działanie hipocholesterolemiczne, co oznacza, że powoduje obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Badania pokazują, że w ciągu 3 miesięcy regularnego stosowania pozwala obniżyć całkowity poziom cholesterolu we krwi nawet o 29%, a trójglicerydów – o 35%. Chroni tym samym układ krążenia przed miażdżycą.
Pomoc w walce z cukrzycą
Reguluje poziom cukru we krwi, zmniejszając jego wzrost po posiłku. Nadaje się wobec tego do kontroli poziomu cukru u osób z insulinoopornością oraz znajdujących się w grupie ryzyka zachorowania na cukrzycę. Warto też stosować ją u osób chorych dla kontroli poziomu glukozy we krwi i uniknięcia powikłań.
Działanie przeciwnowotworowe
Używa się jej ponadto w celu zapobiegania niektórym nowotworom. Ograniczając namnażanie wirusów zapalenia wątroby typu B, redukuje ona ryzyko powstawania nowotworów wątroby, a usuwając bakterie Helicobacter pylori, przeciwdziała tworzeniu się wrzodów żołądka oraz rakowi żołądka.
Poza tym wpływa na działanie niektórych enzymów, hamując powstawanie wolnych rodników, które uszkadzają materiał genetyczny komórki i mogą prowadzić do nowotworzenia. Prawdopodobnie może także ograniczać namnażanie się komórek guza, czyli wstrzymywać jego wzrost.
Inne właściwości
Wykazuje oprócz tego następujące działania:
• przeciwbakteryjne i przeciwpierwotniacze;
• obniżanie ciśnienia krwi;
• ochrona układu nerwowego przed uszkodzeniami, w tym przed rozwojem chorób neurodegeneracyjnych, np. choroby Alzheimera, Parkinsona czy Huntingtona.
Uważaj na dawki!
Długotrwałe stosowanie berberyny, szczególnie w dużych dawkach, prowadzi do jej akumulacji w wątrobie oraz mięśniu sercowym. Zbyt duże dawki mogą też powodować żółtaczkę, ponieważ może to doprowadzić do uwalniania się bilirubiny. Nie zaleca się stosowania berberyny u dzieci ani u kobiet w ciąży.
Bibliografia
Ahmed T. i in., Berberine and neurodegeneration: a review of literature, Pharmacological Reports 2015 , vol. 67, p. 5, s. 970–979, online.
Chen C. i in., Effects of berberine in the gastrointestinal tract – a review of actions and therapeutic implications, American Journal of Chinese Medicine 2014, vol. 42, p. 5, s. 1053–1055, online.
Dog H. i in., The effects of berberine on blood lipids: a systemic review and meta-analysis of randomized controlled trials, Planta Medica 2013, vol. 79, s. 437–446, online.
Habtemariam S., Berberine and inflammatory bowel disease: a concise review, Pharmacological Research 2016, vol. 113, p. A, s. 592–599, online.
Kong W. i in., Berberine is a novel cholesterol-lowering drug working through a unique mechanism distinct from statins, Nature Medicine 2004, vol. 10, s. 1344–1351, online.
Sun Y. i in., A systematic review of the anticancer properties of berberine, a natural product from Chinese herbs, Anti-Cancer Drugs 2009, vol. 20, p. 9, s. 757–769, online.
Wojciechowska I., Berberys pospolity – roślina ozdobna i lecznicza, Kosmos. Problemy nauk biologicznych 2017, vol. 66, p. 3, s. 487–490, online.
Yin J. i in., Efficacy of berberine in patients with type 2 diabetes mellitus, Metabolism Clinical and Experimental 2008, vol. 57, p. 5, s. 712–717, online.
W tej samej kategorii