Spirulina vs chlorella – zielone algi
Chlorella i spirulina zawierają mnóstwo składników odżywczych oraz związków bioaktywnych o działaniu prozdrowotnym.
Spirulina i chlorella zaliczane są do tzw. superfoods. Są nie tylko pokarmem roślinnym, ale również środkiem stosowanym dość powszechnie w różnych dolegliwościach. To żywność lokalna, znana od pokoleń. Cechuje ją wysoka zawartość składników odżywczych (wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, węglowodanów złożonych, pełnowartościowego białka oraz kompletu witamin i minerałów) w bardzo małej masie. Algi te zawierają również szereg innych substancji zaliczanych do tzw. związków bioaktywnych o działaniu prozdrowotnym.
Spirulina
Spirulina platensis jeszcze do niedawna zaliczana była do gatunku mikroalg, czyli glonów (Algae), potocznie zwanych wodorostami. Występuje ona przede wszystkim w Azji oraz w Ameryce i Afryce. Żyje w glebie, piasku, wodzie morskiej, słodkiej wodzie jezior tropikalnych i ciepłych źródłach – ma zdolność adaptacji do różnych środowisk). Hodowana jest na dużą skalę w krajach Azji i w Ameryce Północnej. Ma zastosowanie w kuchni, kosmetyce i lecznictwie. Nazwa pochodzi od jej kształtu – pod mikroskopem widać jej spiralną budowę.
Alga ta obfituje w:
• łatwo przyswajalne białko stanowiące aż 77% suchej masy, czyli około 5 razy więcej niż w mięsie, zawierające wszystkie potrzebne aminokwasy;
• wielonienasycone kwasy tłuszczowe, m.in. kwas gamma-linolenowy GLA;
• β-karoten;
• witaminy z grupy B oraz A, D, E i C;
• minerały: żelazo, wapń, cynk, potas, magnez;
• glikolipidy;
• barwniki roślinne: fikoerytryny, fikocyjaniny, chlorofil;
• melatoninę;
• kwasy fenolowe;
• tokoferole.
Jej skład decyduje o niezwykle pozytywnym wpływie na organizm:
1) wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne, głównie za sprawą: witaminy E, β-karotenu fikocyjanin, kwasów fenolowych i tokoferoli; znajduje zastosowanie w profilaktyce przeciwnowotworowej, wspomaga leczenie nowotworów oraz chorób wynikających ze stresu oksydacyjnego (spowodowanego dużą ilością wolnych rodników w organizmie);
2) chroni szpik kostny przed ubytkami;
3) wykazuje aktywność krwiotwórczą, polecana jest więc przy niedokrwistości;
4) chroni błony śluzowe przewodu pokarmowego, co zapobiega m.in. chorobie wrzodowej;
5) łagodzi szkodliwe działanie ołowiu;
6) barwniki roślinne chronią skórę przed szkodliwym działaniem promieni UV;
7) chroni układ nerwowy – zmniejsza ryzyko wystąpienia zaburzeń snu, choroby Alzheimera i zaburzeń psychicznych, łagodzi ich objawy;
8) wspomaga leczenie hipercholesterolemii (zbyt wysokiego poziomu cholesterolu we krwi);
9) jest pomocna w leczeniu chorób sercowo-naczyniowych, np. podwyższonego ciśnienia tętniczego, miażdżycy czy choroby wieńcowej;
10) reguluje poziom cukru we krwi i normuje wydzielanie insuliny, co odgrywa istotną rolę w leczeniu cukrzycy typu 2;
11) wykazuje właściwości immunomodulujące, przez co zwiększa aktywność układu odpornościowego w walce m.in. z wirusami (również z wirusem HIV);
12) leczy przewlekłe zapalenie zatok i choroby dziąseł oraz niweluje przykry zapach z ust;
13) wspomaga walkę z nadwagą i otyłością oraz pomaga zachować szczupłą sylwetkę. Możliwe jest to za sprawą dużej wartości odżywczej, w tym sporych ilości białka, witamin, minerałów i nienasyconych kwasów tłuszczowych, oraz dzięki obecności fenyloalaniny – aminokwasu wpływającego na ośrodki w mózgu odpowiedzialne za napady głodu.
Chlorella
Chlorella należy do gatunku mikroalg. Jest to organizm jednokomórkowy, niewidoczny gołym okiem, składający się z jądra i dużej ilości chlorofilu, który decyduje o intensywnym zielonym kolorze. Występuje w zbiornikach słodkowodnych przede wszystkim na Dalekim Wschodzie. Od chlorofilu właśnie pochodzi jej nazwa. To on jest odpowiedzialny za liczne korzyści zdrowotne jej zażywania, jego zawartość w chlorelli jest najwyższa spośród wszystkich roślin.
W chlorelli znajdują się i inne substancje:
1) duże ilości białka dostarczającego większość niezbędnych aminokwasów;
2) węglowodany złożone;
3) nienasycone kwasy tłuszczowe;
4) witaminy z grupy B oraz A, E i C;
5) minerały: fosfor, magnez, wapń, żelazo, cynk;
6) błonnik.
Chorofil – barwnik szczęścia
Jednym z efektów działania chlorofilu jest zwiększenie wydzielania endorfin (hormonów szczęścia), które wpływają na poprawę samopoczucia. Poza tym decyduje on o wzbogaceniu krwi w niezbędne składniki odżywcze, co skutkuje dostarczeniem większej ich ilości do tkanek.
Stymuluje produkcję czerwonych krwinek, co przeciwdziała anemii, oraz zwiększa ilość tlenu transportowanego przez cząsteczki hemoglobiny do wszystkich komórek organizmu. Chroni też komórki wątroby przed niszczącym działaniem toksyn dostających się do organizmu. Znane jest jego działanie oczyszczające, przyspiesza bowiem usuwanie różnego rodzaju związków toksycznych, pestycydów, grzybów i innych szkodliwych substancji. Detoksykacja dotyczy również krwi oraz pomaga pozbyć się np. przykrego zapachu z ust czy nieprzyjemnej woni potu. Opóźnia procesy starzenia, bo wpływa regenerująco na komórki.
Usprawnia pracę układu pokarmowego – jest prebiotykiem, stanowi pożywkę dla dobrych bakterii zasiedlających jelita, m.in. Lactobacillus – ułatwia to trawienie i wchłanianie składników przemiany materii, zapobiega zaparciom i wzdęciom, a także pomaga w walce z zatruciami pokarmowymi.
Chlorella wzmacnia układ odpornościowy przez stymulowanie produkcji przeciwciał, pomaga przywrócić równowagę kwasowo-zasadową ustroju, a jako silny przeciwutleniacz zwalcza nadmiar wolnych rodników, przez co chroni przed powstawaniem stanów zapalnych oraz nowotworów. Przyspiesza regenerację tkanek, co ma istotne znaczenie w gojeniu się ran.
Spirulina czy chlorella
Chlorella jest jedną z najbardziej odżywczych roślin na świecie. Ma niezwykle bogaty skład, a zawartość chlorofilu decyduje o kompleksowym działaniu. Chlorella wykazuje silniejsze działanie niż spirulina, nie oznacza to jednak konieczności dokonywania trudnego wyboru. Stosowanie ich obu pozwala na zapewnienie większych korzyści dla zdrowia.
Bibliografia
Ekiert K., Dochniak M., Superfoods – idealne uzupełnienie diety czy zbędny dodatek?, Pielęgniarstwo i Zdrowie Publiczne 2015, nr 4–5, s. 401–408,
online: http://www.pzp.umed.wroc.pl/pdf/2015/5/4/401.pdf [dostęp 18.04.2018]
Majewska M., Chlorella – działanie, właściwości i wartości odżywcze superalgi, poradnikzdrowie.pl 27.06.2016,
online: http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/chlorella-dzialanie-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-superalgi_43538.html [dostęp 18.04.2018]
Zdrojewicz Z., Idzior A., Kocjan O., Spirulina i błonnik witalny, a leczenie otyłości, Medycyna Rodzinna 2015, nr 1, s. 18–22,
online: http://www.czytelniamedyczna.pl/5194,spirulina-i-blonnik-witalny-a-leczenie-otylosci.html [dostęp 18.04.2018]
W tej samej kategorii