On:
list W: Cukrzyca person Dodane przez:

Utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej

Dla utrzymania odpowiedniego poziomu pH ważna jest odpowiednio zbilansowana dieta, którą można wspomagać roślinami o działaniu alkalizującym.

Dlaczego jest ona tak ważna dla zdrowia

Równowaga kwasowo-zasadowa to stan, w którym utrzymany jest optymalny stosunek anionów i kationów w płynach ustrojowych, pozwalający na zachowanie właściwego pH i prawidłowy przebieg procesów fizjologicznych. Choć organizm dysponuje licznym mechanizmami umożliwiającymi zachowanie homeostazy, na skutek zaburzeń metabolicznych, nieprawidłowej pracy narządów czy niewłaściwej diety może dojść do kwasicy lub zasadowicy. W utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu pomóc mogą niektóre rośliny.

Czynniki wpływające na równowagę kwasowo-zasadową

Optymalna wartość pH krwi człowieka wynosi 7,35–7,45. W utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej uczestniczą układy buforujące (wodorowęglanowy, hemoglobinianowy, białczanowy, fosforanowy), które niwelują zmiany stężenia jonu wodorowego. Zachowanie optymalnego pH uzależnione jest od pracy płuc (odpowiedzialnych za usuwane CO2) i nerek (odpowiedzialnych za wchłanianie zwrotne jonów wodorowęglanowych, usuwanie jonów wodorowych).

Zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej mogą być wynikiem chorób nerek lub płuc, cukrzycy, niedotlenienia organizmu. Sprzyja im również niewłaściwa dieta. Spożywane produktów o właściwościach alkalizujących lub zakwaszających oddziałuje na pH moczu i w mniejszym stopniu na pH krwi. Skutkiem nieprawidłowej diety mogą być też biegunki, wymioty czy zaburzenia pracy wątroby, które przyczyniają się do zachwiania równowagi organizmu.

Skutki zaburzeń równowagi kwasowo-zasadowej

W wyniku nagromadzenia się we krwi związków o charakterze kwaśnym dochodzi do obniżenia pH nazywanego kwasicą. Zwiększenie stężenia jonów wodorowych we krwi w wyniku nagromadzenia się w niej substancji o charakterze zasadowym nazywane jest zasadowicą lub alkalozą. Oba stany są niebezpieczne dla organizmu. Skutkiem zasadowicy jest wiązanie jonów wapnia z białkami osocza, rozwój tężyczki oraz niewłaściwe natlenienie mózgu. Kwasica leży u podstawy wielu chorób, takich jak: nowotwory, osteoporoza, dna moczanowa, cukrzyca, nadciśnienie, zwyrodnienie stawów, kamica nerkowa.

Dieta odkwaszająca

W utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej pomóc może odpowiednia dieta. By przeciwdziałać zakwaszeniu organizmu, warto stosować dietę alkaliczną. Produkty zasadowe powinny stanowić 80% diety. Należy ograniczyć spożywanie produktów o właściwościach zakwaszających – zawierających chlor, fosfor, siarkę (głównie: mięs, ryb, podrobów, jaj) oraz wzbogacić dietę o produkty zasadotwórcze – zawierające sód, potas, magnez, wapń (głównie: warzywa i owoce).

Naturalne środki ułatwiające utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej

Zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej wspomagają:

  • młoda pszenica – jest źródłem chlorofilu, witamin: z grupy B, A, C i E, wapnia. Wzmacnia odporność, stymuluje produkcję czerwonych krwinek, oczyszcza organizm z toksyn, poprawia pracę przewodu pokarmowego.
  • młody jęczmień – ma silne właściwości alkalizujące. Neutralizuje działanie wolnych rodników, opóźnia procesy starzenia, obniża poziom cholesterolu LDL, poprawia pracę przewodu pokarmowego.
  • młoda lucerna – jest cennym źródłem chlorofilu, wapnia, magnezu, żelaza. Działa moczopędnie. Poprawia przemianę materii i wspomaga proces detoksykacji.
  • chlorella – wiąże toksyny i metale ciężkie oraz ułatwia ich usuwanie. Reguluje funkcjonowanie przewodu pokarmowego, stymuluje odporność, obniża poziom cukru i cholesterolu.
  • gotu kola – poprawia elastyczność naczyń krwionośnych, łagodzi dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, zapobiega rozstępom i cellulitowi, poprawia pamięć i koncentrację.
  • gorzki melon – reguluje poziom glukozy we krwi, łagodzi dolegliwości ze strony układu oddechowego. Działa przeciwnowotworowo i immunomodulująco.
  • traganek – wykazuje właściwości adaptogenne. Działa immunostymulująco, przeciwzapalnie, antyoksydacyjnie, wątroboochronnie. Normalizuje poziom glukozy we krwi.
  • kapusta warzywna – jest źródłem magnezu, żelaza, wapnia, witamin: A, K, z grupy B. Działa alkalizująco. Poprawia pracę przewodu pokarmowego
  • spirulina – ma działanie odkwaszające. Wspomaga usuwanie toksyn przez wątrobę i nerki.
  • cytryna – zawiera kwas cytrynowy, z którego powstają kationy o działaniu zasadotwórczym.


Bibliografia

Wróblewski K., Równowaga kwasowo-zasadowa – jakich zdecydowanych działań medycznych wymagają jej zaburzenia?, Podyplomie.pl, online: https://podyplomie.pl/stanynaglepodyplomie/31037,rownowaga-kwasowo-zasadowa-jakich-zdecydowanych-dzialan-medycznych-wymagaja-jej-zaburzenia [dostęp: 08.09.2020].

Adeva M. M., Suto G., Diet – induced metabolic acidosis, Clinical Nutrition 2011, nr 30 (4), s. 416-421.

Dembińska-Kieć A., Naskalski J., Diagnostyka laboratoryjna z elementami biochemii klinicznej, Wrocław 2013, s. 232-240.

Durbas M., Zakwaszenie organizmu – prawda czy mit?, Mp.pl, 16.05.2018, online: https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/186770,zakwaszenie-organizmu-prawda-czy-mit [dostęp: 08.09.2020].

Zakwaszenie organizmu: objawy. Jak dbać o równowagę kwasowo-zasadową?, Poradnikzdrowe.pl, 22.01.2015, online: https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/zdrowe-odzywianie/zakwaszenie-organizmu-objawy-jak-dbac-o-rownowage-kwasowo-zasadowa-aa-PiRp-nRwL-QiHp.html [dostęp: 08.09.2020].


Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password