On:
list W: Dieta i odżywianie person Dodane przez:

Triphala – na zdrowy układ trawienny

Triphala to połączone w równych proporcjach sproszkowane, suszone owoce trzech gatunków roślin: agrest indyjski, bibhitaka i migdałecznik.

Ajurwedyjska kompozycja dla zdrowia przewodu pokarmowego

Triphala jest jednym z najważniejszych środków stosowanych w medycynie ajurwedyjskiej od ponad 1000 lat. Składa się ze sproszkowanych, suszonych owoców trzech gatunków roślinagrestu indyjskiego/amla (Emblica officinalis), bibhitaki (Terminalia bellerica) i migdałecznika chebułowca/haritaki (Terminalia chebula) – połączonych w równych proporcjach. Triphala znajduje szerokie zastosowanie w profilaktyce i leczeniu chorób układu pokarmowego.

 Moc indyjskich ziół

Głównymi składnikami Triphala są: garbniki (kwas galusowy, kwas elagowy, kwas chebulinowy), flawonoidy (kwercetyna, luteolina), saponiny, antrachinony, aminokwasy, fitosterole, węglowodany, witamina C. Związki te wykazują aktywność przeciwutleniającą i immunomodulującą. Niektóre z polifenoli znajdujących się w preparacie są przekształcane przez mikroflorę jelitową w bioaktywne metabolity (urolityny) – chroniące enterocyty przed uszkodzeniami oksydacyjnymi i zapobiegające rozwojowi stanów zapalnych w obrębie przewodu pokarmowego.

 Triphala na trawienie

Triphala, dzięki właściwościom przeciwutleniającym i przeciwzapalnym, reguluje pracę przewodu pokarmowego. Działa ochronnie na komórki jelit i żołądka. Preparat poprawia stan nabłonka jelit, zmniejsza poziom mieloperoksydazy i oksydazy ksantynowej w błonie śluzowej.

Triphala ma właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Hamuje rozwój patogennych bakterii gram-dodatnich i gram-ujemnych (m.in. Staphylococcus epidermidis, Proteus vulgarisPseudomonas aeruginosa, Salmonella typhi, Escherichia coli). Jest skuteczna w walce z Helicobacter pyroli – odpowiedzialnej za rozwój zapalenia błony śluzowej żołądka. Ogranicza rozwój grzybów Asperigillus.

Takie połączenie roślin reguluje perystaltykę jelit. Działa prokinetycznie (przyspiesza opróżnianie żołądka i pasaż jelitowy) i rozkurczowo. Znajduje zastosowanie w leczeniu zaparć. Przyjmowanie Triphala zwiększa częstotliwość wypróżnień, poprawia konsystencję stolca i ogranicza dolegliwości trawienne – bóle brzucha, skurcze jelit, wzdęcia, nadkwaśność. Ułatwia przepływ żółci, stymuluje apetyt, hamuje rozwój wrzodów. W mniejszych dawkach działa tonizująco, w większych – przeczyszczająco.

Polifenole znajdujące się w preparacie modulują skład mikroflory jelitowej ­– stymulują rozwój dobroczynnych bakterii Bifidobacterium i Lactobacillus.

Triphala redukuje stan zapalny jelita grubego, ogranicza proliferację (namnażanie) i indukuje apoptozę (śmierć) komórek raka jelita grubego.

Na problemy z jelitem drażliwym

Stosowanie Triphala jest szczególnie zalecane osobom zmagającymi się z czynnościowymi zaburzeniami przewodu pokarmowego, zwłaszcza zespołem jelita drażliwego. Efektywność działania może zwiększyć poprzez stosowanie go łącznie z probiotykami.


Bibliografia

Peterson CT., Denniston K., Chopra D., Therapeutic Uses of Triphala in Ayurvedic Medicine, Journal of Alternative and Complementary Medicine 2017, nr 23 (8), s. 607-614.

Nariya MB., Shukla VJ., Ravishankar B. i in., Comparison of Gastroprotective Effects of Triphala Formulations on Stress-induced Ulcer in Rat, Indian Journal of Pharmaceutical Sciences 2011, nr 73 (6), s. 682-687.

Tarasiuk A., Mosińska P., Fichna J., Triphala: current applications and new perspectives on the treatment of functional gastrointestinal disorders, Chinese Medicine 2018, nr 13, doi: 10.1186/s13020-018-0197-6.

Kumar NS., Nair AS., Nair AM. i in., Pharmacological and therapeutic effects of triphala – A literature review, Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry 2016, nr 5(3), s. 23-27

Svoboda R., Prakruti, Albuquerque 1993, s. 133-134.


 

 

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password