Wpływ kordycepsu na układ immunologiczny
Badania dowodzą, że kordyceps stymuluje szpik kostny do produkcji leukocytów.
Kordyceps – naturalne wsparcie odporności
Układ immunologiczny w organizmie człowieka odpowiada za funkcjonowanie wszelkich mechanizmów odporności. Jego poprawne funkcjonowanie znacząco zmniejsza prawdopodobieństwo zarażenia pasożytami, powstawania zmian nowotworowych, a także infekcji grzybiczych, bakteryjnych czy wirusowych. Właściwe dbanie o system odpornościowy jest kluczowe dla utrzymania zdrowia i wigoru.
W codziennej trosce o układ immunologiczny świetnie sprawdza się kordyceps, Cordyceps sinensis, zwany też maczużnikiem chińskim. Tradycja stosowania maczużnika jako skutecznego środka poprawiającego obronność organizmu jest głęboko zakorzeniona w medycynie chińskiej i sięga setek lat wstecz.
Na pobudzenie produkcji leukocytów
Na podstawie licznych badań naukowcy twierdzą, że stosowanie kordycepsu pobudza szpik kostny do produkcji leukocytów, czyli białych krwinek. Leukocyty są podstawowym elementem układu immunologicznego. Ich niewystarczająca liczba zwiększa podatność organizmu na różnorakie infekcje. Z uwagi na efektywność działania maczużnika, popartą wynikami analiz laboratoryjnych, zaleca się stosowanie tego grzyba w przypadku leukopenii – niedoboru leukocytów, który może pojawiać się na przykład po przebyciu poważnych chorób, zabiegów chirurgicznych czy chemioterapii.
I liczba, i jakość
Co istotne, substancje zawarte w kordycepsie mają wpływ nie tylko na liczbę komórek obronnych, lecz także na skuteczność ich działania. Zauważono, że w obecności ekstraktu z maczużnika chińskiego podwyższona zostaje aktywność makrofagów – rodzaju leukocytów odpowiedzialnego za fagocytozę, czyli wchłanianie patogenów zagrażających zdrowiu organizmu.
Wzmocnienie przeciw wolnym rodnikom
Warto zwrócić uwagę na potencjał antyoksydacyjny kordycepsu. Ograniczanie wolnych rodników odgrywa ważną rolę w poprawnym funkcjonowania organizmu, w tym samym prawidłowej czynności układu odpornościowego. Przeciwutleniacze zawarte w maczużniku obniżają stres oksydacyjny komórek, pozytywnie oddziałują na ich odporność i – co za tym idzie – zmniejszają ryzyko rozwoju infekcji. Dzięki temu, że maczużnik pomaga eliminować produkty uboczne reakcji oksydacyjnych, przyczynia się do obniżenia ryzyka mutacji kodu genetycznego, które mogą prowadzić do formowania się nowotworów.
Bibliografia
W tej samej kategorii