Nattokinaza – enzym w walce z zakrzepami
Potrawa kuchni japońskiej powstająca ze sfermentowanej soi zawiera enzymy pomocne przy chorobach układu sercowo-naczyniowego.
Japońska potrawa dobra przy chorobach układu krążenia
Natto, czyli sfermentowane przez bakterie Bacillus subtilis ziarna soi, to tradycyjna potrawa kuchni japońskiej. Jej spożywanie zmniejsza ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Szczególne działanie natto zawdzięcza obecności nattokinazy – enzymu wykazującego wielokierunkowy wpływ na układ krążenia.
Mechanizm działania
Nattokinaza jest enzymem zaliczanym do klasy proteaz serynowych, pozyskiwanym z nasion sfermentowanej soi. Charakteryzuje ją dużą odporność na działanie temperatury i pH (do 10), co sprawia, że może być wchłaniana z przewodu pokarmowego. Jest nietoksyczna i nie powoduje poważnych skutków ubocznych.
Nattokinaza wykazuje aktywność fibrolityczną (przeciwzakrzepową). Powoduje bezpośrednią hydrolizę fibryny, stymuluje uwalnianie tPA (tkankowego aktywatora plazminogenu) i tworzenie plazminy. Nattokinaza pobudza produkcję enzymów rozpuszczających skrzepy, m.in. urokinazy (poprzez konwersję prourokinazy do urokinazy). Blokuje tworzenie tromboksanu, dzięki czemu hamuje agregację płytek krwi bez skutków ubocznych w postaci krwawień. Dodatkowo obniża ciśnienie krwi, zmniejsza stężenie lipidów, działa przeciwmiażdżycowo i przeciwutleniająco.
Nattokinaza wpływa korzystnie na układ nerwowy – ma właściwości neuroochronne, wykazuje zdolność do degradacji złogów amyloidu.
W profilaktyce i terapii
Nattokinaza stosowana jest jako suplement: wspomagający profilaktykę i leczenie chorób układu sercowo-naczyniowego (m.in. miażdżycy, nadciśnienia), poprawiający krążenie, rozrzedzający krew i zmniejszający ryzyko zakrzepów. Znajduje zastosowanie w terapii trombolitycznej w przypadku: zatorowości płucnej, choroby niedokrwiennej serca, udaru niedokrwiennego mózgu, zawału serca. Ze względu na działanie neuroochronne można wykorzystać ją w leczeniu chorób neurodegeneracyjnych (np. choroby Alzheimera).
Środki bezpieczeństwa
Nattokinazy nie powinny stosować kobiety ciężarne i karmiące piersią. Należy zachować ostrożność w przypadku przyjmowania leków przeciwzakrzepowych – nattokinaza może wchodzić z nimi w interakcje i potęgować ich działanie.
Bibliografia
Chen H., McGowan E.M., Ren N. i in., Nattokinase: A Promising Alternative in Prevention and Treatment of Cardiovascular Diseases, Biomarker Insights 2018, nr 13, doi: 10.1177/1177271918785130.
Weng Y., Yao J., Sparks S. i in., Nattokinase: An Oral Antithrombotic Agent for the Prevention of Cardiovascular Disease, International Journal of Molecular Sciences 2017, nr 18 (3), s. 523.
Tomaszewska-Bolałek M., Tradycje kulinarne Japonii. Warszawa 2006, s. 50.
Ławniczak A., NATTO – czyli drugie wejście SOI sfermentowanej, Poradnikzdrowie.pl, 27.03.2012, online: https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/natto-czyli-drugie-wejscie-soi-sfermentowanej-aa-eFkQ-t7g6-LZeQ.html [dostęp: 01.06.2020].
W tej samej kategorii