Morwa – nie tylko dla diabetyków
Morwa hamuje przenikanie glukozy z pokarmu do krwi, dzięki temu poziom cukru we krwi nie rośnie zbyt szybko po posiłku.
Drzewa z Chin
Morwa jest drzewem liściastym, rośnie naturalnie w klimacie tropikalnym, subtropikalnym oraz umiarkowanym, głównie w Chinach, Japonii i Indiach. Już 3000 lat p.n.e. owoców, liści oraz kory używano w medycynie ludowej.
Najpopularniejszym gatunkiem jest morwa biała (łac. Morus alba), uprawiana jako pokarm dla jedwabników. Można także spotkać morwy czerwone (łac. Morus rubra) oraz czarne (łac. Morus nigra). Co ciekawe, owoce morwy białej mogą mieć bardzo różny kolor – od kremowego po prawie czarny.
Właściwości przeciwutleniające
Związki fenolowe oraz antocyjaniny zawarte w owocach i liściach morwy są świetnymi przeciwutleniaczami. Najważniejsze z nich to pochodne kwercetyny, kempferolu, rutynozydu oraz kwasu kawoilochinowego. Antyoksydanty te neutralizują wolne rodniki, przez co zmniejszają stres oksydacyjny. Co za tym idzie, zmniejszają stany zapalne, spowalniają procesy starzenia i zmniejszają prawdopodobieństwo powstawania nowotworów. Generalnie, więcej antyoksydantów występuje w ciemniejszych owocach niż w zabarwionych kremowo.
Działanie przeciwcukrzycowe
Morwa hamuje przenikanie glukozy z pokarmu do krwi, dzięki temu poziom cukru we krwi nie rośnie tak gwałtownie po posiłku. Ma to znaczenie zarówno w zapobieganiu powstawania cukrzycy, jak i – u chorych na cukrzycę – w kontrolowaniu jej przebiegu i zapobieganiu powikłaniom.
Zapobieganie miażdżycy
Antyoksydanty zawarte w morwie zapobiegają także oksydacji cholesterolu, co jest przyczyną odkładania się go w formie płytek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych. Morwa zapobiega więc rozwojowi tej choroby, czyli chroni układ krążenia.
Ochrona układu nerwowego
Ochrona przed uszkodzeniem układu nerwowego to kolejne działanie antyoksydantów. Poza tym powodują one zahamowanie syntezy białek tzw. β-amyloidu. Białka te uważa się obecnie za odpowiedzialne za rozwój choroby Alzheimera.
Działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe
Liście morwy mają działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Można je stosować pomocniczo m.in. w leczeniu zakażeń salmonellą oraz gronkowcem złocistym. Najnowsze badania wskazują, że liście morwy mogą hamować działanie enzymów niezbędnych do metabolizmu wirusów, w tym wirusa HIV.
Bibliografia
Jeszka M. i in., Liście morwy jako źródło naturalnych substancji biologicznie aktywnych, Postępy Fitoterapii 2009, nr 3, s. 175–179, online.
Pawlowska A. i in., Quali-quantitative analyses of flavonoids of Morus nigra L. and Morus alba L.,(Moraceae) fruits, Journal of Agricultural Food Chemistry 2008, vol. 56, p. 9, s. 3377–3380, online.
Przeor M., Flaczyk E., Morwa biała – nieocenione znaczenie zdrowotne, Przemysł Spożywczy, 20 16, vol. 70, p. 5, s. 33-35, online.
Qin C. i in., Analysis and characterisation of anthocyanins in mulberry fruit, Czech Journal of Food Sciences 2010, vol. 28, p. 2, s. 117–126, online.
Shih P-H. i in., Antioxidant and cognitive promotion effects of anthocyanin-rich mulberry (Morus atropupurea L.) on senescence-accelerated mice and prevention of Alzheimer’s disease, The Journal of Nutritional Biochemistry 2010, vol. 21, p. 7, s. 598–605, online.
Wang Y. i in., Antidiabetic and antioxidant effects and phytochemicals of mulberry fruit (Morus alba L.) polyphenol enhanced extract, PLOS One, 2013, vol. 8, p. 7, s. e71144, online