Katechiny z zielonej herbaty
Galusan epigallokatechiny wspomaga spalanie tłuszczu, zwiększa wytrzymałość mięśni oraz zmniejsza poziom cholesterolu we krwi.
Pomoc dla sportowców
Galusan epigallokatechiny (EGCG) jest głównym polifenolem zielonej herbaty, zaliczanym do grupy katechin. Stanowi 50–80% wszystkich katechin w suszu, i to on warunkuje prozdrowotne właściwości zielonej herbaty, dlatego wchodzi w skład licznych suplementów diety, zwłaszcza przeznaczonych dla sportowców.
Moc prozdrowotna
Galusan epigallokatechiny uznawany jest za główną substancję aktywną zielonej herbaty. Wykazuje właściwości: przeciwnowotworowe, przeciwcukrzycowe, kardioochronne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe. Jest najsilniejszym przeciwutleniaczem spośród wszystkich katechin. Zwiększa stężenie enzymów antyoksydacyjnych w komórkach, w których systemy naprawcze nie są w stanie wystarczająco efektywnie neutralizować wolnych rodników.
Galusan epigallokatechiny w diecie sportowców
Związek ten wpływa na gospodarkę lipidową organizmu. Redukuje poziom trójglicerydów i cholesterolu we krwi. Ogranicza akumulację tłuszczu w wątrobie i przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Hamuje wchłanianie glukozy i tłuszczu w jelitach. Zmniejsza wewnątrzkomórkowy poziom wchłaniania lipidów przez hamowanie aktywności dehydrogenazy glicerolo-3-fosfatazy.
Ma wpływ na proces adipogenezy (dojrzewania komórek tłuszczowych), hamuje ich różnicowanie i podziały oraz indukuje apoptozę (śmierć).
Galusan epigallokatechiny pobudza termogenezę poposiłkową (podnoszenie temperatury ciała po posiłku) i utlenianie tłuszczu. Zwiększa wytrzymałość fizyczną przez stymulowanie spalania tłuszczu i zmniejszenie zużycia glikogenu podczas ćwiczeń.
Substancja ta może redukować stres oksydacyjny i ograniczać uszkodzenia mięśni wywołane intensywnym wysiłkiem fizycznym. Przez neutralizowanie działania reaktywnych form tlenu przeciwdziała zmniejszeniu zdolności kurczenia się mięśni i pozwala utrzymać optymalną ich wydajność.
Wpływa korzystnie na stan śródbłonka naczyń. Aktywuje śródbłonkową syntazę NO, przez co zwiększa produkcję NO, a w konsekwencji rozszerza naczynia krwionośne i obniża ciśnienie krwi. Pozwala to wykonywać bardziej intensywne ćwiczenia i wydłużyć czas treningu.
Przyjmowanie EGCG pomaga zwiększyć maksymalny minutowy pobór tlenu (VO2max). Poprawia wydolność organizmu i umożliwia osiąganie lepszych wyników w konkurencjach wytrzymałościowych.
Bibliografia
Donejko M., Galicka E., Niczyporuk M. i in., Mechanizmy regulacji masy tkanki tłuszczowej pod wpływem galusanu epigallokatechiny zawartego w zielonej herbacie, Postępy Fitoterapii 2013, nr 2, s. 167–173.
Jówko E., Antioxidants in Sport Nutrition. Green Tea Catechins and Sport Performance, w: Lamprecht M. (red.), Antioxidants in Sport Nutrition, Boca Raton 2015, s. 123–141.
Stępień M., Szulińska M., Bogdański P. i in., Wpływ zielonej herbaty na układ sercowo-naczyniowy, Farmacja Współczesna 2012, nr 5, s. 39–45.
Nartowska J., Lecznicza moc zielonej herbaty, Panacea 2014, nr 1 (46), s. 5–8.
Ostrowska J., Herbaty – naturalne źródło antyoksydantów, Gazeta Farmaceutyczna 2008, nr 1, s. 46–50.
W tej samej kategorii