
Astaksantyna - silny przeciwutleniacz
Poznaj najsilniejszy antyoksydant, który cechuje wielokierunkowość działania biologicznego, w szczególności względem pracy układu sercowo-naczyniowego.
Astaksantyna – najsilniejszy antyoksydant karotenoidowy
Astaksantyna jest związkiem organicznym, karotenoidem ksantofilowym, naturalnym barwnikiem o odcieniach koloru różowego i czerwonego. Astaksantyna syntezowana jest przez niektóre mikroorganizmy i grzyby, m.in. drożdże Xanthophyllomyces dendrorhous. Znajduje się także w algach morskich oraz nadaje charakterystyczny różowy kolor owocom morza: homarom, krewetkom, muszlom skorupiaków i niektórym rybom, np.: pstrągom i łososiom.
Związek ten produkowany jest na szeroką skalę również w formie syntetycznej. Ma zastosowanie jako suplement diety, dodatek do żywności oraz składnik pokarmu dla łososi i pstrągów hodowlanych.
Przeciwutleniacz silniejszy niż witamina C
Astaksantyna podobnie jak inne karotenoidy jest naturalnym lipofilnym (rozpuszczalnym w tłuszczach) antyoksydantem. Cechuje ją wielokierunkowość działania biologicznego. Ma najsilniejsze działanie antyoksydacyjne spośród odkrytych do tej pory przeciwutleniaczy, decyduje o tym układ dziewięciu sprzężonych wiązań podwójnych oraz dwie grupy hydroksylowe i dwie karbonylowe (atomy tlenu) na końcach cząsteczki astaksantyny. Neutralizuje ona bardzo dużo wolnych rodników w organizmie. Zapobiega to degradacji komórek, spowalnia więc procesy starzenia się oraz ogranicza możliwość powstania groźnych stanów zapalnych mogących rozwinąć się w nowotwory.
Właściwości kardioprotekcyjne
Prozdrowotny wpływ astaksantyny na układ sercowo-naczyniowy wynika z jej zdolności do ograniczania peroksydacji (utleniania) lipidów. Podwyższa to poziom dobrego cholesterolu HDL we krwi oraz obniża poziom trójglicerydów i złego cholesterolu LDL, zbyt wysoki poziom tych ostatnich jest jednym z czynników zwiększających ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych: miażdżycy, ataków i zawałów serca oraz udaru mózgu.
Dużo szersze spektrum działania
Astaksantyna jako niezwykle silny antyoksydant pozytywnie wpływa na zdrowie całego organizmu:
1) chroni oczy i poprawia wzrok, przenika do siatkówki oka i wbudowuje się w nią, chroniąc w ten sposób przed uszkodzeniami i szkodliwym działaniem wolnych rodników;
2) zapobiega stresowi oksydacyjnemu w układzie nerwowym, co hamuje degradację neuronów, a tym samym zmniejsza ryzyko udaru mózgu oraz rozwoju choroby Alzheimera i choroby Parkinsona;
3) hamuje namnażanie się bakterii Helicobacter pylori, będącej przyczyną wrzodów żołądka i dwunastnicy, oraz działa ochronnie na śluzówkę przewodu pokarmowego i w ten sposób zmniejsza ryzyko rozwoju stanów zapalnych śluzówki żołądka i jelit oraz zapobiega niestrawności;
4) wykazuje działanie immunomodulujące (zwiększa liczbę limfocytów T), co mobilizuje organizm do walki z drobnoustrojami chorobotwórczymi, znacznie podnosi więc odporność;
5) normalizuje poziom glukozy we krwi oraz pobudza trzustkę do wydzielania insuliny, jest wiec związkiem niezwykle pomocnym w leczeniu cukrzycy typu 2;
6) działa ochronnie na skórę:
– jako naturalny filtr przeciwsłoneczny chroni ją przed promieniowaniem UV;
– zapobiega powstawaniu zmarszczek dzięki stymulacji produkcji kolagenu i elastyny;
– leczy stany zapalne skóry, m.in.: trądzik, atopowe zapalenie skóry, łuszczycę;
– ogranicza produkcję melaniny odpowiedzialnej za powstawanie przebarwień, np.: piegów, plam starczych;
– zapobiega utracie wody, co wpływa na odpowiednie nawilżenie i natłuszczenie skóry;
7) łagodzi objawy menopauzy: uderzenia gorąca, bóle stawów, zmienność nastrojów, nietrzymanie moczu;
8) działa ochronnie na stawy, co zapobiega reumatoidalnemu zapaleniu stawów;
9) poprawia jakość nasienia u mężczyzn, co zwiększa płodność.
Aktywność przeciwzapalna i przeciwnowotworowa
Jako jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy astaksantyna wspomaga organizm w walce ze stanami zapalnymi. Wiele z nich przebiega bezobjawowo, co niesie ryzyko zbyt późnego rozpoczęcia leczenia, a nieleczone stany zapalne mogą rozwinąć się w groźne nowotwory. Astaksantyna obniża poziom białka CRP (charakterystycznego wskaźnika stanu zapalnego) we krwi. Nie tylko zapobiega powstawaniu zmian rakowych, lecz także wspomaga ich leczenie. Jest szczególnie skuteczna w walce z nowotworami: jamy ustnej, skóry, jelita grubego i piersi.
W czasach zwiększonej zapadalności na choroby cywilizacyjne: cukrzycę, nadciśnienie tętnicze, chorobę wieńcową serca, otyłość, udar mózgu, zawał serca, miażdżycę, astmę oskrzelową, alergie, kamicę nerkową, próchnicę zębów, wrzody żołądka i dwunastnicy, osteoporozę, nowotwory, a także problemy natury psychicznej: nerwicę, depresję, nadpobudliwość, przewlekły stres i ciągły niepokój, może być wspaniałym uzupełnieniem diety. W połączeniu z dobrze zbilansowaną dietą pozwoli na zachowanie dobrego stanu zdrowia fizycznego i psychicznego.
Bibliografia
Sieradzka M., Kołodziejczyk-Czepas J., Astaksantyna – karotenoidowy przeciwutleniacz o właściwościach kardioprotekcyjnych, Problemy Higieny Epidemiologicznej 2016, nr 3(97), s. 197–206
Leksykon, hasło: Astaksantyna, Opieka.farmaceutyczna, online: https://opieka.farm/leksykon/astaksantyna/ [dostęp 4.09.2018]
Kulik N., Astaksantyna „królową antyoksydantów”, 11.05.2017, Biotechnologia.pl, online: https://biotechnologia.pl/kosmetologia/astaksantyna-krolowa-antyoksydantow-wywiad-z-ekspertem,17056 [dostęp 4.09.2018]
W tej samej kategorii