On:
list W: Dieta i odżywianie person Dodane przez:

Karotenoidy – silne przeciwutleniacze roślinne

Karotenoidy to grupa związków chemicznych występujących w roślinach jako barwniki.

Czym są karotenoidy?

Karotenoidy to grupa związków chemicznych występujących w roślinach jako barwniki. Służą do komunikacji, np. aby wskazać roznoszącym nasiona zwierzętom, że owoce są już dojrzałe, oraz uczestniczą w procesie fotosyntezy. Obecnie znanych jest ponad 700 karotenoidów. Nadają one kolory od żółtego do czerwonego.

Do najważniejszych karotenoidów używanych w diecie należą:
β-karoten
likopen
luteina
• astaksantyna.

Niebezpieczne wolne rodniki

W czasie wszelkich przemian związanych z metabolizmem komórek organizmu wytwarzane są wolne rodniki jako produkt uboczny. Mogą one pochodzić od różnych cząsteczek, np.: tlenu, azotu czy siarki.

Są cząsteczkami o zbyt małej liczbie elektronów. Są bardzo reaktywne, ponieważ dążą do wyrównania niedoborów. Reagując z innymi cząsteczkami, powodują ich destabilizację. Gdy wchodzą w reakcję z dużymi cząsteczkami, jak: białka, DNA czy tłuszcze, może dojść do poważnych uszkodzeń komórek organizmu.

Stres oksydacyjny

Nadmiar podobnych reakcji w organizmie, związany ze zbyt dużą ilością wolnych rodników, prowadzi do wielu poważnych schorzeń, np.: powstawania nowotworów, zaburzeń układu krążenia, alergii czy chorób neurodegeneracyjnych.

Dlatego tak ważne jest zadbanie o to, aby w diecie nie zabrakło karotenoidów, które są naturalnymi sprzymierzeńcami w walce z wolnymi rodnikami.

Β-karoten

Jest barwnikiem żółtym, występuje w: marchwi, słodkich ziemniakach, papryce, arbuzie, dyni, brzoskwiniach i morelach. Korzystnie wpływa na działanie układu odpornościowego, jest niezbędny do właściwego funkcjonowania oczu, a także chroni przez procesami starzenia oraz procesami nowotworowymi.

Likopen

Jest barwnikiem czerwonym, występuje w czerwonych owocach i warzywach, w szczególnie dużych ilościach w: pomidorach, czerwonych grapefruitach, arbuzach oraz morelach. Jak wykazują badania, likopen zmniejsza zachorowalność na raka przełyku, żołądka, okrężnicy i odbytnicy. Chroni także przed chorobami układu krążenia.

Luteina

Występuje w żółtych i pomarańczowych owocach i warzywach oraz w zielonych liściach roślin. Powoduje zwiększenie liczby limfocytów we krwi, co zwiększa odporność organizmu. Jednocześnie zapobiega powstawaniu nowotworów. Poza tym odkłada się w oku w postaci żółtej warstwy ochronnej, zatrzymującej szkodliwe promieniowanie UV.

Astaksantyna

Ma zabarwienie fioletowe, występuje w: glonach, drożdżach, organizmach morskich, np.: krylu, łososiach, krewetkach. Zapobiega procesom starzenia, przyspiesza regenerację mięśni po wysiłku, chroni wątrobę i serce, a także działa przeciwnowotworowo.


Bibliografia

http://www.cmaj.ca/content/cmaj/163/6/739.full.pdf
http://phie.pl/pdf/phe-2011/phe-2011-1-067.pdf
www.phmd.pl/api/files/view/116279.pdf


Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password