On:
list W: Dieta i odżywianie person Dodane przez:

Nattokinaza – enzym w walce z zakrzepami

Potrawa kuchni japońskiej powstająca ze sfermentowanej soi zawiera enzymy pomocne przy chorobach układu sercowo-naczyniowego.

Japońska potrawa dobra przy chorobach układu krążenia

Natto, czyli sfermentowane przez bakterie Bacillus subtilis ziarna soi, to tradycyjna potrawa kuchni japońskiej. Jej spożywanie zmniejsza ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Szczególne działanie natto zawdzięcza obecności nattokinazy – enzymu wykazującego wielokierunkowy wpływ na układ krążenia.

Mechanizm działania

Nattokinaza jest enzymem zaliczanym do klasy proteaz serynowych, pozyskiwanym z nasion sfermentowanej soi. Charakteryzuje ją dużą odporność na działanie temperatury i pH (do 10), co sprawia, że może być wchłaniana z przewodu pokarmowego. Jest nietoksyczna i nie powoduje poważnych skutków ubocznych.

Nattokinaza wykazuje aktywność fibrolityczną (przeciwzakrzepową). Powoduje bezpośrednią hydrolizę fibryny, stymuluje uwalnianie tPA (tkankowego aktywatora plazminogenu) i tworzenie plazminy. Nattokinaza pobudza produkcję enzymów rozpuszczających skrzepy, m.in. urokinazy (poprzez konwersję prourokinazy do urokinazy). Blokuje tworzenie tromboksanu, dzięki czemu hamuje agregację płytek krwi bez skutków ubocznych w postaci krwawień. Dodatkowo obniża ciśnienie krwi, zmniejsza stężenie lipidów, działa przeciwmiażdżycowo i przeciwutleniająco.

Nattokinaza wpływa korzystnie na układ nerwowy – ma właściwości neuroochronne, wykazuje zdolność do degradacji złogów amyloidu.

W profilaktyce i terapii

Nattokinaza stosowana jest jako suplement: wspomagający profilaktykę i leczenie chorób układu sercowo-naczyniowego (m.in. miażdżycy, nadciśnienia), poprawiający krążenie, rozrzedzający krew i zmniejszający ryzyko zakrzepów. Znajduje zastosowanie w terapii trombolitycznej w przypadku: zatorowości płucnej, choroby niedokrwiennej serca, udaru niedokrwiennego mózgu, zawału serca. Ze względu na działanie neuroochronne można wykorzystać ją w leczeniu chorób neurodegeneracyjnych (np. choroby Alzheimera).

Środki bezpieczeństwa

Nattokinazy nie powinny stosować kobiety ciężarne i karmiące piersią. Należy zachować ostrożność w przypadku przyjmowania leków przeciwzakrzepowych – nattokinaza może wchodzić z nimi w interakcje i potęgować ich działanie.


Bibliografia

Chen H., McGowan E.M., Ren N. i in., Nattokinase: A Promising Alternative in Prevention and Treatment of Cardiovascular Diseases, Biomarker Insights 2018, nr 13, doi: 10.1177/1177271918785130.

Weng Y., Yao J., Sparks S. i in., Nattokinase: An Oral Antithrombotic Agent for the Prevention of Cardiovascular Disease, International Journal of Molecular Sciences 2017, nr 18 (3), s. 523.

Tomaszewska-Bolałek M., Tradycje kulinarne Japonii. Warszawa 2006, s. 50.

Ławniczak A., NATTO – czyli drugie wejście SOI sfermentowanej, Poradnikzdrowie.pl, 27.03.2012, online: https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/natto-czyli-drugie-wejscie-soi-sfermentowanej-aa-eFkQ-t7g6-LZeQ.html [dostęp: 01.06.2020].


Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password