On:
list W: Dieta i odżywianie person Dodane przez:

Lapacho kora - panaceum na wiele dolegliwości?

Już dawno temu zyskała miano środka pomocnego przy dolegliwościach wielu układów w organizmie z uwagi na zawartość cennych antyoksydantów.

Pau d’arco (lapacho) – tradycyjny indiański napój o właściwościach prozdrowotnych

Pau d’arco, czyli lapacho (Tabebuia impetiginosa), również: iperoxo, taheebo lub tahuari to drzewo rosnące w Ameryce Środkowej i Południowej, w lasach deszczowych dżungli amazońskiej. Surowcem zielarskim jest wysuszona, drobno pocięta, wewnętrzna warstwa kory tego drzewa.

Z suszu sporządza się napar zwany herbatą Inków. Napój lapacho stosowany był przez Indian zamieszkujących Amerykę Południową i Środkową. W tradycyjnej medycynie tych plemion pau d’arco było uważane za panaceum na wiele dolegliwości, jak: gorączka, biegunka, malaria, anemia, cukrzyca, stany zapalne, dolegliwości przewodu pokarmowego, choroby układu krążenia, a nawet nowotwory. Kora tego drzewa służy do sporządzania naparów, odwarów, nalewek i ekstraktu. Możliwe jest również przyjmowanie preparatu sproszkowanego.

Substancje czynne biologicznie

Kora lapacho obfituje w biopierwiastki: żelazo, stront, srebro, złoto, bor, kobalt, miedź, molibden, mangan, krzem, chrom, fosfor, nikiel, bar, wapń, magnez, w witaminy: C, B1, B2, B3 i koenzym Q.

Zawiera także związki bioaktywne:
1) saponiny steroidowe;
2) triterpeny;
3) katechiny;
4) chinony – antrachinony, naftochinony, furanonaftochinony;
5) lapachol;
6) beta-lapachon;
7) ksylidynę;
8) ksantynę;
9) beta-sitosterol;
10) beta-karoten;
11) flawonoidy – w tym kwercetynę;
12) flawonole;
13) flawonony;
14) flawony;
15) fenole;
16) kwasy hydrobenzoesowe;
17) glikozydy (irydoidowe, ligninowe, izokumarynowe);
18) alkaloidy;
19) garbniki;
20) flobafeny (czerwonobrunatne barwniki);
21) żywice.

Korzyści zdrowotne

Herbata Inków uchodzi w Ameryce Łacińskiej za cudowne panaceum na praktycznie wszystkie dolegliwości. Z uwagi na obecność silnych antyoksydantów w korze lapacho ma szerokie spektrum działania przeciwzapalnego:

1) hamuje namnażanie się drobnoustrojów chorobotwórczych:
– bakterii: paciorkowców i gronkowców, Helicobacter pylori;
– grzybów, przede wszystkim drożdżaków wywołujących grzybice skóry, stóp i płuc;
– wirusów, m.in.: grypy, opryszczki, polio, pęcherzykowego zapalenia jamy ustnej oraz HIV-1 (hamuje replikację);
2) zwalcza pasożyty – przywry krwi i zarodźce malarii;
3) działa ochronnie na śluzówkę przewodu pokarmowego i wspomaga trawienie – zmniejsza wydzielanie kwasu żołądkowego, a zwiększa produkcję śluzu; leczy też stany zapalne oraz wrzody żołądka i dwunastnicy;
4) przeciwdziała zakrzepicy – hamując zlepianie się płytek krwi, przeciwdziała tworzeniu się zatorów w żyłach, co zapobiega rozwojowi miażdżycy oraz obniża ciśnienie tętnicze;
5) poprawia funkcjonowanie układu nerwowego – chroni komórki nerwowe przed działaniem niszczących je wolnych rodników tlenowych; wpływa w ten sposób na poprawę samopoczucia psychicznego, leczy depresję oraz przeciwdziała chorobie Parkinsona i Alzheimera;
6) działa ochronnie na skórę – szczególnie pomocna jest w pielęgnacji skóry tłustej i łojotokowej – niweluje trądzik, wypryski, krosty, rozszerzone pory oraz leczy łojotok, łuszczycę, plamice naczyniowe, infekcje grzybicze, a także wspomaga gojenie się ran, oparzeń i owrzodzeń;
7) sprzyja detoksykacji organizmu;
8) wspomaga leczenie zapalenia stawów i reumatyzmu;
9) działa immunostymulująco – mobilizuje układ odpornościowy do walki z drobnoustrojami chorobotwórczymi;
10) obniża poziom glukozy we krwi, co przeciwdziała cukrzycy;
11) jest pomocna przy hemoroidach (stosowana w formie lewatyw);
12) chroni oczy – wspomaga leczenie stanów zapalnych i infekcji, m.in. zapalenie spojówek, oraz zmiany alergiczne w narządzie wzroku;
13) jest pomocny przy leczeniu stanów zapalnych gardła i uszu, m.in.: ropne zapalenie gardła czy zapalenie ucha środowego;
14) wspomaga leczenie infekcji wirusowych, bakteryjnych i grzybiczych w narządach rodnych – łagodzi świąd sromu, zapalenie cewki moczowej, zapalenie szyjki macicy i upławy;
15) ogranicza rozrost komórek rakowych macicy, wątroby i płuc oraz wspomaga leczenie białaczki.

Skutki uboczne i przeciwwskazania

Napary i ekstrakt z kory lapacho mogą obniżać krzepliwość krwi. Nie zaleca się ich stosowania przez osoby jednocześnie przyjmujące leki przeciwzakrzepowe i aspirynę. Z pau d’arco zdecydowanie powinny zrezygnować kobiety w ciąży, ze względu na zwiększone ryzyko poronienia i rozwoju wad wrodzonych płodu. Pomimo licznych korzyści zdrowotnych zalecana jest ostrożność w stosowaniu kory lapacho, najlepiej spożywać ją w małych ilościach i z przerwami, gdyż przedawkowanie może wywołać nudności, wymioty, biegunkę, zawroty głowy i świąd skóry.


Bibliografia

Różański H., Lapacho –lek i alternatywa dla herbaty, online: http://rozanski.li/2348/lapacho-lek-i-alternatywa-dla-herbaty/ [dostęp 6.09.2018]

Majewska M., Lapacho, czyli „herbata Inków" – działanie i właściwości lapacho, Poradnik Zdrowie, online: http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/lapacho-czyli-herbata-inkow-dzialanie-i-wlasciwosci-lapacho_37889.html [dostęp 6.09.2018]

Lapacho – Pau d’arco, online: http://lapacho-paudarco.info [dostęp 6.09.2018]


Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password