
Olejek jojoba – nie tylko kosmetyk
Olejek ma zastosowanie przede wszystkim w kosmetologii ze względu na jego podobieństwo do ludzkiego sebum.
Pochodzenie
Olejek jojoba pozyskiwany jest z rośliny o nazwie simondsja kalifornijska, nazywanej także jojoba (łac. Simmondsia chinensis). Roślina pochodzi z południowo-zachodniej Ameryki Północnej. Jej nasiona zawierają płynny wosk, znany jako olejek jojoba. Olejek ma zastosowanie przede wszystkim w kosmetologii ze względu na jego podobieństwo do ludzkiego sebum, czyli ochronnej warstwy tłuszczowej skóry.
Skład
Składa się z wosków i ich estrów, jest bardzo trwały dzięki swoim składnikom – kwasom tłuszczowym nasyconym lub jednonienasyconym. Może być więc długo przechowywany, a nawet stosowany do konserwacji innych składników, np. innych olejów. Dzięki tej samej właściwości jest także dość odporny na podgrzewanie.
Ważny składnik kosmetyków i leków
Idealnie nadaje się do produkcji kosmetyków. Dodany w odpowiedniej ilości stabilizuje składniki kosmetyku, a jednocześnie bardzo dobrze utrzymuje się na skórze. Wzmacnia nawilżające działanie kremu, chroniąc skórę przed utratą wody w wyniku parowania.
Może stanowić także podstawę maści leczniczych, np. przeciwgrzybiczych. Jest jednym ze składników w saiboku-to – japońskiej mieszanki ziół o działaniu spazmolitycznym, rozszerzającym oskrzela, którą stosuje się do naturalnego leczenia infekcji dróg oddechowych.
Nowość w kuchni
Coraz częściej słyszy się głosy o możliwościach użycia olejku jojoba w kuchni, czy to jako dressingu do sałatek, czy do smażenia. Ma on sporą odporność na podgrzewanie wysoką temperaturę rozpadu, nadaje się więc np. do smażenia burgerów. Możliwe jest także użycie go do konserwacji smażonych lub suszonych produktów spożywczych.
Zastosowanie liści jojoby
Jak wykazują badania, ciekawe jest stosowanie ekstraktu z liści jojoby. Zawiera on flawonoidy i lignany, które wykazują działanie przeciwutleniające. Mogą więc wspomagać walkę z wolnymi rodnikami, które powodują m.in. procesy starzenia organizmu.
Bibliografia
Abdel-Mageed W. i in., Simmondsia chinensis: A rich source of bioactive flavonoids and lignans, Industrial Crops and Products 2014, vol. 60, s. 99–103, online.
Kassem G. i in., Improving the quality of beef burger by adding thyme essential oil and jojoba oil, Archivos de Zootecnia, 2011, vol. 60, p. 231, s. 787–795, online.
Saguy I. i in., Utilization of jojoba oil for deep-fat frying of foods, LWT – Food Science and Technology 1996, vol. 29, p. 5–6, s. 573–577, online.
Shahin M. i in., Novel jojoba oil-based emulsion gel formulations for clotrimazole delivery, AAPS Pharmacology Science and Technology 2011, vol. 12, p. 1, s. 239–247, online.
Szumny D. i in., Leki roślinne stosowane w chorobach układu oddechowego, Dental and Medical Problems 2007, vol. 44, p. 4, s. 507–515, online.
Zięba M. i in., Evaluation of selected quality features of creams with addiction of jojoba oil designed for dry skin, Polish Journal of Cosmetology 2015, vol. 18, p. 2, s. 132–137, online.
W tej samej kategorii
Posty powiązane tagami