Taurynian magnezu - znaczenie dla organizmu
Magnez jest istotnym pierwiastkiem dla organizmu człowieka, w połączeniu z tauryną wykazuje dodatkowe korzyści.
Magnez jest jednym z najważniejszych pierwiastków dla organizmu człowieka. Wchodzi w skład: kości, mięśni szkieletowych, tkanki nerwowej, występuje w: wątrobie, nerkach i przewodzie pokarmowym. Co istotne – jest aktywatorem ponad 300 reakcji enzymatycznych.
Niedobór magnezu przynosi negatywne skutki dla organizmu. Może przyczyniać się do rozwoju nadciśnienia tętniczego, zespołu metabolicznego, cukrzycy, zaburzeń rytmu serca, depresji. Pierwszymi jego objawami są skurcze mięśni i charakterystyczne drganie powieki.
Dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek rośnie w ciąży i przy karmieniu piersią, podczas wysiłku fizycznego i silnego stresu. Dieta przeciętnego człowieka zawiera go zbyt mało, dlatego warto dodatkowo przyjmować magnez, np; w postaci suplementu diety.
Uzupełnianie magnezu tonizuje pracę układu nerwowego, redukuje zmęczenie, stres i uspokaja. Wspomaga również pamięć. Chroni układ krwionośny i obniża ciśnienie krwi. Poprawia gęstość kości, pomaga w leczeniu osteoporozy. Reguluje napięcie mięśni i wspomaga leczenie ich uszkodzeń i chorób. Zapobiega kamicy nerkowej i migrenom. Ma korzystny wpływ na tarczycę oraz łagodzi objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego i bóle menstruacyjne. Pomocniczo może być stosowany w astmie (rozszerza oskrzela).
Formy magnezu
Różne formy magnezu bardzo różnią się przyswajalnością. Zależy ona głównie od stopnia rozpuszczalności danego związku w wodzie.
Tlenek magnezu (który jest najtańszy i najbardziej popularny) ma bardzo niską rozpuszczalność, dlatego zaledwie 4% jest przyswajane. Inne sole nieorganiczne mają podobną przyswajalność - wyjątek stanowi chlorek magnezu. Znacznie lepiej rozpuszczalne są sole organiczne magnezu, wchłaniają się w jelicie cienkim nawet w 90%. Trzecią postacią magnezu stosowaną w suplementach jest chelat aminokwasowy. Jest on znacznie lepiej przyswajalny niż nieorganiczne sole.
Taurynian magnezu
Powszechnie używane organiczne sole magnezu (jak cytrynian czy glicynian) mają tę wadę, że zawierają stosunkowo niewielką ilość magnezu, gdyż większą część związku stanowi bezużyteczny dla organizmu anion. Połączenie magnezu z tauryną daje dodatkowe korzyści. Tauryna jest niezbędnym aminokwasem niebiałkowym o wielu funkcjach, m. in. w: układzie nerwowym, nerkach, wątrobie, siatkówce oka. Wykazuje też właściwości przeciwutleniające, bierze udział w regulacji metabolizmu glukozy, reguluje stężenie wapnia w komórkach. Podobnie jak magnez, działa ochronnie na serce i zapobiega nadciśnieniu i arytmii. Może też zapobiegać cukrzycy.
Bibliografia
Karmańska A., Stańczak A., Karwowski B., Magnez aktualny stan wiedzy, Bromatologia i chemia toksykologiczna, 2015, nr 4, t. XLVIII, s. 677 – 689
Iskra M., Krasińska B., Tykarski A., Magnez — rola fizjologiczna, znaczenie kliniczne niedoboru w nadciśnieniu tętniczym i jego powikłaniach oraz możliwości uzupełniania w organizmie człowieka, Nadciśnienie Tętnicze, 2013, nr 17, 447–459
Moraszczyk M., Magnez wzmacnia mięśnie i koi nerwy, Poradnik Zdrowie 20.08.2015, online: https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/magnez-wzmacnia-miesnie-i-koi-nerwy-aa-Y9Mx-Enma-tQ9d.html [dostęp 30.12.2018]
Mark F. McCarty, Magnesium taurate and other mineral taurates, online: https://patents.google.com/patent/US5582839A/en [dostęp 30.12.2018]
Szymański K., Winiarska K., Tauryna i jej potencjalne wykorzystanie w terapii, Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej, 2008, nr 62, s. 75–-86
W tej samej kategorii