Berberyna w walce z cukrzycą
Berberyna pomaga obniżyć poziom cukru we krwi i dodatkowo wspomaga utrzymanie prawidłowej wagi oraz zmniejsza poziom cholesterolu.
Zalety berberyny
Berberyna jest alkaloidem pochodzenia roślinnego, zaliczanym do klasy protoberberyn. Jej źródłem są m.in.: berberys zwyczajny, cynowód chiński, gorzknik kanadyjski. Pozyskuje się ją z korzenia, liści, owoców oraz kory roślin. Berberyna obniża poziom cukru we krwi i pomaga utrzymać prawidłową masę ciała, dzięki czemu jest szczególnie użyteczna w terapii cukrzycy.
Działanie berberyny
Berberyna ma działanie hipoglikemizujące i hipolipemizujące. Zwiększa wydzielanie insuliny pod wpływem glukozy, stymuluje aktywność transportera glukozy GLUT4, pobudza wydzielanie GLP-1, zwiększa wrażliwość komórek na insulinę. Stosowanie berberyny pomaga obniżyć wskaźnik masy ciała (BMI), poziom trójglicerydów, cholesterolu całkowitego i frakcji LDL we krwi.
Berberyna reguluje gospodarkę węglowodanową i lipidową organizmu. Aktywuje enzym AMPK, przez co przyspiesza metabolizm. Działa antyoksydacyjnie, moduluje skład mikroflory jelitowej, hamuje aktywność α-glukozydazy w przewodzie pokarmowym. Dzięki temu zmniejsza szybkość trawienia węglowodanów złożonych i ogranicza wchłanianie glukozy z przewodu pokarmowego.
Berberyna ma również właściwości: antynowotworowe, przeciwbakteryjne, przeciwbiegunkowe, przeciwzapalne, hipotensyjne, rozkurczowe, antydepresyjne.
Berberyna w terapii cukrzycy
Według Zhang i wsp. (2008) berberyna u osób z cukrzycą typu 2 i podwyższonym poziomem cholesterolu obniża stężenie hemoglobiny glikowanej i glukozy we krwi (na czczo oraz po posiłku). Dodatkowo powoduje zmniejszenie stężenia cholesterolu LDL, masy ciała i poziomu skurczowego ciśnienia tętniczego. Terapeutyczny efekt berberyny obserwowany był zarówno u osób z niedawno zdiagnozowaną cukrzycą, jak i u pacjentów, u których dotychczasowe leczenie było nieskuteczne.
Badania Pérez-Rubio i wsp. (2013) wykazały, że przyjmowanie berberyny redukuje zaburzenia gospodarki węglowodanowej i obniża glikemię u pacjentów cierpiących na zespół metaboliczny.
Według Yin i wsp. (2008) efekt stosowania berberyny u osób z niedawno rozpoznaną cukrzycą jest porównywalny z rezultatem przyjmowania metforminy. Berberyna przynosi jednak pacjentom dodatkowe korzyści w postaci obniżenia stężenie trójglicerydów i cholesterolu we krwi.
Berberyna znajduje zastosowanie w profilaktyce cukrzycy u osób ze stanem przedcukrzycowym. Substancja ogranicza rozwój cukrzycy u osób z nieprawidłową tolerancją glukozy i zaburzeniami gospodarki lipidowej.
Środki ostrożności
Berberyna może powodować uwalnianie bilirubiny z kompleksu z albuminą. Nie należy stosować jej u kobiet w ciąży, karmiących piersią i noworodków. Substancja wchodzi w interakcje z niektórymi lekami (np. statynami, antagonistami wapnia), obniżając ich skuteczność. Do działań niepożądanych obserwowanych podczas przyjmowania berberyny należą m.in. zaparcia i bóle brzucha.
Bibliografia
Zhang Y., Li X., Zou D. i in., Treatment of type 2 diabetes and dyslipidemia with the natural plant alkaloid berberine, The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism 2008, nr 93, s 2559-2565.
Wojsiat J., Berberyna – suplement diety o cudownych właściwościach, Biotechnologi.pl, 08.05.2017, online: https://biotechnologia.pl/farmacja/berberyna-suplement-diety-o-cudownych-wlasciwosciach,17067 [21.02.2020].
Babicki J., Berberyna i źródła jej występowania w praktycznej fitoterapii, Naturoterapiawpraktyce.pl, 19.12.2017, online: https://www.naturoterapiawpraktyce.pl/artykul/berberyna-i-zrodla-jej-wystepowania-w-praktycznej-fitoterapii [dostęp: 21.02.2020].
Shane-McWhorter L., Duża popularność suplementów diety w cukrzycy – pomóż swojemu pacjentowi wybrać najlepszy, Diabetologia po Dyplomie 2013, nr 10 (4), s. 34-42.
Grzeszczak W., Alternatywne metody leczenia chorych w stanie przedcukrzycowym (berberyna, liście banaby, chrom), Choroby Cywilizacyjne w Praktyce Lekarskiej. Kardiologia i Diabetologia 2017, nr 11, s. 38-42, 44-46.
Yin J, Xing H, Ye J., Efficacy of berberine in patients with type 2 diabetes mellitus, Metabolism 2008, nr 57 (5), s. 712-717.
Pérez-Rubio KG., González-Ortiz M., Martínez-Abundis E. i in., Effect of berberine administration on metabolic syndrome, insulin sensitivity, and insulin secretion, Metabolic Syndrome and Related Disorders 2013, nr 11 (5), s. 366-369.
W tej samej kategorii