On:
list W: Cukrzyca person Dodane przez:

Właściwości lecznicze gurmaru

Pomaga nie tylko zmniejszać poziom cukru i cholesterolu we krwi, ale też zmniejsza apetyt na słodycze.

Gurmar – indyjski pogromca cukru

Gurmar (Gymnema sylvestris) jest indyjską rośliną leczniczą, należącą do rodziny toinowatych (Apocynaceae). W medycynie ajurwedyjskiej stosowana jest w leczeniu choroby wrzodowej, chorób skóry, układu moczowego, niedokrwistości, żylaków odbytu, astmy, robaczycy. Gurmar hamuje odczuwanie smaku słodkiego i działa hipoglikemizująco, dlatego jest nazywany „pogromcą cukru”.

Lekarstwo z indyjskich lasów

Gurmar występuje w lasach tropikalnych, zaroślach i zagajnikach południowych Indii i południowo-wschodniej Azji. Osiąga wysokość nawet do 8 m. Ma jajowate lub eliptyczne liście i drobne, zielonkawo-żółte kwiaty. Kwitnie od sierpnia do marca, a owocuje zimą. Surowcem leczniczym są wysuszone, rozdrobnione liście, które odznaczają się intensywnym, gorzkim smakiem.

 Substancje aktywne

Głównymi związkami odpowiedzialnymi za biologiczną aktywność gurmar są glikozydykwasy gymnemowe. Substancje te stymulują wydzielanie insuliny, regenerują komórki β trzustki, pobudzają wchłanianie glukozy w mięśniach szkieletowych, hamują wchłaniania glukozy w jelicie cienkim, zmniejszają apetyt na produkty słodkie, zwiększają aktywności enzymów odpowiedzialnych za zużycie glukozy, obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi, zmniejszają poziom glikogenu w wątrobie. Kwasy gymnemowe blokują receptory smakowe i hamują odczuwanie smaku słodkiego lub gorzkiego.

Do innych substancji znajdujących się w gurmar należą: flawony, antrachinony, chlorofile, stigmasterol, aminokwasowe pochodne betainy, żywice, cholina, trimetylamina, saponiny triterpenowe – gymnemaziny A, B, C i D, gurmaryna, kwas winowy, kwas mrówkowy, kwas masłowy, inozytol, β-amyryna, kwas hydroksycytrynowy, alkaloidy.

 W leczeniu cukrzycy

Ekstrakt z gurmar reguluje poziom cukru we krwi u pacjentów z cukrzycą insulinozależną i insulinoniezależną.

Baskaran i wsp. (1990), w badaniach na 22 pacjentach z cukrzycą typu 2, wykazali, że stosowanie przez 18-20 tygodni ekstraktu z liści rośliny wraz z doustnymi środkami hipoglikemizującymi powoduje obniżenie poziomu glukozy i HbA1c we krwi. U większości pacjentów przyjmujących gurmar możliwe było zmniejszenie dawek leków przeciwcukrzycowych.

 W walce z otyłością

Gurmar może wspomóc odchudzanie u osób otyłych. W badaniu Preuss i wsp. (2014) pacjentów przyjmujących kwas hydroksycytrynowy, chrom związany z niacyną i wyciąg z liści gurmar po 8 tygodniach zaobserwowano spadek masa ciała oraz wskaźnik BMI o 5-6%. Suplementacja przyniosła dodatkowe korzyści w postaci obniżenia poziomu cholesterolu, lipoprotein o niskiej gęstości, trójglicerydów i wzrostu poziom lipoprotein frakcji HDL.

 Na inne dolegliwości

Oprócz działania hipoglikemizującego gurmar wykazuje właściwości: przeciwzapalne, moczopędne, przeciwpasożytnicze, wykrztuśne, detoksykujące, przeciwgorączkowe, wzmacniające serce.

 Środki ostrożności

Nie zaleca się przyjmowania suplementów z gurmar kobietom ciężarnym i karmiącym. Gurmar może wchodzić w interakcje z lekami przeciwcukrzycowymi i insuliną, dlatego jej stosowanie przez pacjentów cierpiących na cukrzycę wymaga konsultacji lekarskiej. Zaleca się suplementację przez minimum 3-4 tygodnie (optymalnie 6-12 miesięcy).

 
Bibliografia

Baskaran K., Kizar Ahamath B., Radha Shanmugasundaram K. i in.,. Antidiabetic effect of a leaf extract from Gymnema sylvestre in non-insulin-dependent diabetes mellitus patients, Journal of Ethnopharmacology 1990, nr 30 (3), s. 295‐300.

Ratajczak A., Nawrocka M., Szulińska M. i in., Suplementy diety w leczeniu cukrzycy typu 2 – fakty i kontrowersje, Farmacja Współczesna 2015, nr 8, s. 36-43.

Kuźnicki D., Gymnema sylvestris R.Br. – azjatycka roślina o działaniu przeciwcukrzycowym, Postępy Fitoterapii 2010, nr 3, s. 166-169.

Walkiewicz K., Nasiek-Palka A., Gętek M. i in., Znaczenie substancji aktywnych pochodzenia roślinnego w cukrzycy, Postępy Fitoterapii 2016, nr 17 (1), s. 49-54.

Basista-Sołtys K., Gymnema sylvestre – właściwości przeciwcukrzycowe, zastosowanie, Gazeta Farmaceutyczna 2014, nr 9, s. 30-31.

Preuss HG., Bagchi D., Bagchi M. i in., Effects of a natural extract of (-)-hydroxycitric acid (HCA-SX) and a combination of HCA-SX plus niacin-bound chromium and Gymnema sylvestre extract on weight loss, Diabetes, Obesity and Metabolism 2004, nr 6 (3), s. 171‐180.


Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password