Bioflawonoidy cytrusowe - wpływ na organizm
Nazywane są również witaminą P posiadają zdolność do obniżania przepuszczalności ścian naczyń krwionośnych, a to nie jedyna ich zaleta
Flawonoidy to organiczne związki chemiczne z grupy polifenoli występujące w roślinach. Pełnią rolę barwników, chronią roślinny przed nadmiernym promieniowaniem UV, przed wpływem grzybów, pleśni , bakterii i wirusów oraz kontrolują przyrastanie tkanek roślinnych i zachodzące w nich reakcje chemiczne.
Różnice w budowie strukturalnej flawonoidów zdecydowały o podziale tych związków na: flawanony, flawanole, flawony, izoflawony, flawonole, antocyjany, biflawonoidy, flawonolignany, prenyloflawonoidy, glikozydoestry flawonoidowe, chalkony i proantocyjany. Wśród wszystkich flawonoidów na szczególną uwagę zasługują bioflawonoidy cytrusowe, nazywane również witaminą P od angielskiego słowa permeability (przepuszczalność), gdyż kompleks tych związków ma zdolność obniżania przepuszczalności ścian naczyń krwionośnych.
Witamina P została po raz pierwszy wyizolowana w 1936 roku przez węgierskiego uczonego Alberta Szent-Gyorgyia. Ten sam uczony w 1928 roku wyizolował witaminę C z pomarańczy, a później ustalił, że flawonoidy cytrusowe wzmacniają jej działanie. Dzięki wielu badaniom nad tymi związkami trwającymi kilkadziesiąt lat ustalono, że flawonoidy cytrusowe mają szereg innych prozdrowotnych właściwości.
Występowanie flawanonów i flawonów
Bioflawonoidy cytrusowe: naryngenina, naryngina, hesperetyna i hesperedyna (flawanony występujące w pomarańczach, grejpfrutach, limonkach i cytrynach) oraz apigenina i luteolina (flawony występujące w cytrynach). Największe ich stężenie znajduje się w skórce i wewnętrznej białej błonie (albedo) cytrusów. Chociaż związki te mają gorzki smak, warto zjadać miąższ cytrusów razem z tą błoną, a po odpowiednim zaprawieniu skórki wykorzystać jako dodatek do ciast i deserów.
Bioflawonoidy cytrusowe mają zdolność:
1) leczenia zaburzeń metabolicznych, czyli regulowania metabolizmu lipidów, co wpływa dobroczynnie na działanie układu sercowo-naczyniowego, przez obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi przeciwdziałają miażdżycy;
2) zwiększania wrażliwości komórek na insulinę, co jest ważne w profilaktyce i leczeniu oporności insulinowej i cukrzycy; luteolina zapobiega gwałtownemu wzrostowi poziomu glukozy we krwi po posiłku;
3) obniżania nadciśnienia tętniczego;
4) przywracania elastyczności ścianom naczyń włosowatych, zmniejszania kruchości naczyń krwionośnych, co usprawnia przepływ krwi oraz przeciwdziała powstawaniu żylaków i hemoroidów i przyspiesza ich leczenie, a także zmniejszania podatności na powstawanie siniaków, stłuczeń czy częstych krwawień (np. z nosa);
5) leczenia stanów zapalnych (zwłaszcza wątroby, tkanki tłuszczowej, nerek i aorty), co ogranicza ryzyko rozwoju nowotworów;
6) hamowania syntezy kwasów tłuszczowych oraz ich utleniania w wątrobie, co zapobiega stłuszczeniu wątroby, dyslipidemii (nieprawidłowemu stężeniu lipidów i lipoprotein we krwii) i otyłości;
7) zwalczania chorobotwórczych bakterii, wirusów, grzybów i pasożytów, co może pomóc w leczeniu chorób spowodowanych aktywnością tych drobnoustrojów (m.in. infekcji układu pokarmowego, robaczyc i grzybic);
8) przeciwdziałania alergiom;
9) hamowania destrukcji kolagenu, co opóźnia procesy starzenia skóry i zapobiegania jej nadmiernemu przesuszeniu oraz chorobom (np. łuszczycy).
Na szczególną uwagę zasługują bioflawonoidy cytrusowe z racji właściwości przeciwutleniających. Naryngenina na przykład ma potwierdzoną badaniami klinicznymi zdolność do tłumienia reakcji zapalnych organizmu na poziomie komórkowym - w jądrze komórki wygasza ona aktywność genów powodujących zapalenie, a w cytoplazmie usuwa cytokiny (białka pobudzające układ immunologiczny do reakcji zapalnej). Cechy antyoksydantu mają realne przełożenie na właściwości antynowotworowe.
Reakcje niepożądane
Przy przyjmowaniu bioflawonoidów cytrusowych w formie suplementów należy pamiętać, że większe dawki tych substancji mogą zaburzać pracę tarczycy i obniżać biodostępność ważnego dla niej pierwiastka – jodu. Najlepszym rozwiązaniem jest włączenie cytrusów do codziennej diety. Dostarczane w takiej postaci bioflawonoidy nie kumulują się w organizmie i są całkowicie bezpieczne, a przede wszystkim przynoszą wiele korzyści zdrowotnych.
Bibliografia
Majewska M. Czeczot H., Flawonoidy w profilaktyce i terapii, Farm Pol 2009, t. 65, nr 5, s. 369–377
Żyłowska A., Flawonoidy – właściwości, źródła w żywności, Poradnik Zdrowie23.08.2017, online: https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/flawonoidy-wlasciwosci-zrodla-w-zywnosci-aa-GKVK-wpz6-ksFp.html [dostęp 30.12.2018]
Gheribi E., Związki polifenolowe w owocach i warzywach, Medycyna Rodzinna 2011, nr 4, s. 111–115
Bioflawonoid cytrusowy nową nadzieją w zapaleniach, Instytut Integracji Medycyny, online: https://integmed.pl/2018/10/26/bioflawonoid-cytrusowy-nowa-nadzieja-w-zapaleniach/ [dostęp 30.12.2018]
W tej samej kategorii