Bromelaina - skarb ukryty w ananasie
Jest to mieszanina aminokwasów hydrolizujących białko, które z łatwością można znaleźć w łodygach, owocach i liściach ananasa jadalnego.
Przeciwbólowe i przeciwzapalne enzymy z ananasa
Bromelaina jest mieszaniną roślinnych enzymów proteolitycznych, czyli hydrolizujących białko. Proteazy te znajdują się w łodygach, owocach i liściach ananasa jadalnego (Ananas comosus L.). W przemyśle spożywczym bromelainy używa się do sporządzania preparatów (soli) zmiękczających mięso. W kosmetyce wykorzystywana jest jej aktywność biologiczna do poprawy zdrowia i wyglądu skóry. Stosuje się ją też do poprawy fizjologii organizmu.
Pielęgnacja skóry
Bromelaina rozkłada białko do krótszych łańcuchów polipeptydowych i usuwa martwicze tkanki. Złuszczając martwy naskórek, oczyszcza, nawilża i wygładza skórę, rozjaśnia przebarwienia oraz łagodzi podrażnienia. Wspomaga też leczenie trądziku i łojotoku, gdyż działa przeciwzapalnie. Jej antyoksydacyjne właściwości wpływają na opóźnienie procesów starzenia skóry. Te właściwości spowodowały, że stosuje się ją w kosmetologii; wchodzi w skład peelingów enzymatycznych, kosmetyków antycellulitowych i przeciwtrądzikowych, kremów wybielających, a także preparatów do cery naczynkowej. Działa leczniczo na: rany, oparzenia, zadrapania i owrzodzenia, gdyż niszczy patogenne bakterie w ranie, co znacznie zmniejsza stan zapalny skóry. Wspomaga też namnażanie się nowej tkanki i zmniejsza widoczność blizn. Razem z papainą wchodzi w skład preparatów leczniczych na łuszczycę i łupież suchy (z uwagi na poprawę poziomu nawodnienia naskórka przez te enzymy). Zmniejsza pourazowy ból, obrzęk i opuchliznę.
Ogólnoustrojowe korzyści zdrowotne
1. Przyspiesza trawienie białek i poprawia wchłanianie aminokwasów, co wpływa na zmniejszenie odkładania się tkanki tłuszczowej oraz zapobiega dolegliwościom, takim jak: zgaga, wzdęcia, zaparcia czy niestrawność; przeciwdziała wrzodom żołądka i dwunastnicy, a wspomagając pracę jelit, ogranicza zaleganie treści pokarmowej i wspomaga usuwanie toksyn.
2. Wspomaga leczenie zapalenia górnych dróg oddechowych, zapalenia zatok i astmy przez rozrzedzanie śluzu powstałego w czasie infekcji bakteryjnych i wirusowych; zwalcza drobnoustroje chorobotwórcze przez trawienie białka ścian komórkowych.
3. Przeciwdziała tworzeniu się zakrzepów naczyniowych przez zmniejszenie lepkości płytek krwi; antykoagulacyjne właściwości wynikają ze zdolności do rozpuszczania fibryny, białka odpowiedzialnego za tworzenie się skrzepliny, zapobiega to m.in. miażdżycy naczyń krwionośnych i chorobie wieńcowej.
4. Wspomaga układ immunologiczny w walce z bakteriami, wirusami, grzybami i pasożytami, niszczy je, podnosi ogólną odporność organizmu; antyoksydacyjne właściwości wspomagają walkę z nowotworami.
5. Dzięki działaniu przeciwzapalnemu, hamującemu prostaglandyny, zapobiega: reumatoidalnemu zapaleniu stawów, choroby zwyrodnieniowej stawów i dny moczanowej przez usuwanie nadmiar kwasu moczowego, będącego jej przyczyną.
6. Ułatwia przyswajanie aminokwasów, dlatego jest pomocna w budowaniu masy mięśniowej.
Interakcje z antybiotykami
Suplementy diety zawierające bromelainę mogą być pomocne m.in. w odchudzaniu, ponieważ związek ten przyspiesza przemianę materii. Należy jednak zachować ostrożność w ich stosowaniu przy kuracji antybiotykowej lub zażywaniu leków przeciwzakrzepowych i uspokajających – bromelaina potęguje ich działanie. Z bromelainy powinny zrezygnować kobiety ciężarne, ponieważ może działać poronnie. Bromelaina należy do silnych alergenów, warto więc wcześniej sprawdzić ewentualne uczulenie – możliwe jest wystąpienie alergii krzyżowej na bromelainę i lateks.
Bibliografia
Zielonka-Brzezicka J., Synowiec L., Nowak A. Klimowicz A., Wybrane owoce jako źródło cennych składników stosowanych w kosmetologii, Postępy Fitoterapii 2017, nr 2, s. 126–131
Kulawik-Pióro A., Ekstrakt z ananasa i jego zastosowanie w kosmetyce, Biotechnologia 29.12.2016, online: https://biotechnologia.pl/kosmetologia/ekstrakt-z-ananasa-i-jego-zastosowanie-w-kosmetyce,16692 [dostęp 3.01.2019]
Majewska M., Ananas nie tylko na odchudzanie. Właściwości bromelainy w ananasach, Poradnik Zdrowie 15.01.2018, online: https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/odchudzanie/ananas-nie-tylko-na-odchudzanie-wlasciwosci-bromelainy-w-ananasach-aa-ShmF-jXwv-HNKz.html [dostęp 3.01.2019]
W tej samej kategorii