On:
list W: Nowotwory person Dodane przez:

Karcynogeny – czynniki zagrażające życiu

Organizmy, substancje lub inne czynniki odpowiedzialne za zapoczątkowanie oraz rozwój nowotworu nazywamy karcynogenami.

Karcynogeny to substancje, czynniki lub organizmy odpowiedzialne za zapoczątkowanie i rozwój nowotworu w organizmie. Nowotwór (łac. neoplasma) to zmiana chorobowa powstała z mutacji komórkowej oraz niekontrolowanego podziału komórek – proces ten nosi nazwę karcynogenezy. Nowotwór może dotknąć praktycznie każdą tkankę, a patologiczne komórki mają niekiedy zdolność rozprzestrzeniania się na inne narządy, są to tzw. przerzuty. Zmiany mogą zachodzić na skutek uszkodzenia DNA (zmiany genetyczne) lub w wyniku działania czynników środowiskowych (karcynogenów).

Czynniki rakotwórcze

Karcynogeny dzielą się na trzy rodzaje:

1) fizyczne, do których zalicza się: promieniowanie jonizujące, m.in. promieniowanie rentgenowskie; promieniowanie UV, zarówno słoneczne, jak i sztuczne wytwarzane np. w solariach, które grożą rozwojem nowotworów skóry;

2) chemiczne, które dzielą się na karcynogeny działające bezpośrednio oraz prokarcynogeny – związki, które same w sobie nie działają rakotwórczo, ale ich metabolity są karcynogenne, np.:
• azbest – rozbudowany minerał złożony z bardzo drobnych włókien, które mogą być wdychane i połykane. Używany jest do wyrobu cementu, okładzin hamulcowych, gontów dachowych, materiałów podłogowych czy tekstyliów, przy budowie okrętów i innych konstrukcji – azbest przyczynia się do rozwoju raka oskrzeli, płuc, jamy ustnej, gardła i krtani;
• czterochlorek węgla, metionina i uretan powodujące nowotwór oskrzeli, płuc i międzybłoniaka;
• nitrozaminy i amidy, które przy współudziale bakterii żołądkowych ulegają przemianie w azotyny wywołujące raka żołądka, oraz aminy aromatyczne;
• niektóre metale – arsen odpowiedzialny za raka wątroby i oskrzeli, beryl, kadm, kobalt, nikiel;
• policykliczne i heterocykliczne węglowodory aromatyczne prowadzące do rozwoju m.in. białaczek i chłoniaków; związki te powstają w procesie palenia tytoniu, znajdują się również w wędzonych rybach i mięsie;
• alkohol zapoczątkowujący nowotwór jamy ustnej, gardła, przełyku, krtani, jelita i piersi kobiet;
• dym papierosowy zwiększający ryzyko zachorowania na raka oskrzeli i płuc oraz żar z papierosa mogący wywołać nowotwór ust, języka i krtani;
• produkty spożywcze – lista tych karcynogennych jest bardzo długa, a do najbardziej szkodliwych można zaliczyć wszelkiego rodzaju chemiczne związki stanowiące dodatek do żywności: konserwanty – najbardziej karcynogenne to: kwas benzoesowy, benzoesan sodu, benzoesan potasu, bifenyl, azotyny i azotany – potasu i sodu; barwniki – szczególnie niebezpieczna jest czerń brylantowa zawarta w ciastach w proszku, jogurtach, ajerkoniaku, sosach i kawiorze; emulgatory; substancje spulchniające i żelujące; wzmacniacze smaku; środki nabłyszczające; stabilizatory; zagęstniki i inne środki pomocnicze, ale także niezdrowe tłuszcze – nasycone kwasy tłuszczowe zawarte m.in. w mięsie (szczególnie szkodliwe jest mięso smażone, grillowane oraz wysoko przetworzone z uwagi na wydzielanie innych karcynogenów chemicznych w procesie ich przygotowania) oraz tzw. tłuszcze trans, czyli utwardzone tłuszcze roślinne. Warto wspomnieć o nadwadze i otyłości jako groźnych czynnikach rakotwórczych – nadmierna masa ciała i zbyt duża ilość tkanki tłuszczowej powodują odbiegające od normalnych wartości stężenia hormonów i czynników wzrostu, które sprzyjają rozwojowi komórek nowotworowych;
• aflatoksyny – metabolity niektórych szczepów kropidlaka żółtego (łac. Aspergillus flavus) ‒ grzyba rosnącego na wielu produktach żywnościowych niewłaściwie przechowywanych, np. zbożu czy orzeszkach ziemnych;
• zanieczyszczenie powietrza;
• tworzywa sztuczne, z których powstają m.in. naczynia i akcesoria kuchenne;

3) biologiczne (wirusy onkogenne, bakterie i pasożyty), np.:
• HIV zwiększający ryzyko zachorowania na nowotwory w powodu poważnego osłabienia odporności;
• przywra krwi (łac. Schistosoma haematobium) – pasożyt przyczyniający się do rozwoju raka pęcherza moczowego;
• HPV – wirus brodawczaka ludzkiego wywołujący raka szyjki macicy i sromu oraz raka prącia, a także raka jamy ustnej i krtani;
• HBV (łac. Hepatitis B) – wirus mający związek z rakiem komórek wątroby;
• wirus Hermes mięsaka Kaposiego (kSHV) wywołujący nowotwór o tej samej nazwie (mięsak Kaposiego);
• wirus Epsteina–Barr (EBV) przyczyniający się do rozwoju chłoniaka Burkitta (postać afrykańska), raka nosogardła, chłoniaków;
• bakteria Helicobacter pylori, która choć występuje u 80% społeczeństwa, to w niektórych przypadkach (osłabionej odporności na skutek nieodpowiedniego odżywiania się, czy stresującego trybu życia) może być odpowiedzialna za wystąpienie wrzodów żołądka i dwunastnicy, co z kolei stwarza zagrożenie rozwoju chłoniaka żołądka.

Czynniki wywołujące nowotwory

Proces karcynogenezy może trwać latami i często w początkowym stadium jest praktycznie niezauważalny. Dodatkowo, przebieg każdej choroby nowotworowej jest inny. Warto pamiętać też, że karcynogeneza jest procesem wieloczynnikowym i wielostopniowym – zachodzi pod wpływem więcej niż jednego karcynogenu, trudno więc ze stuprocentową pewnością stwierdzić, co zapoczątkowało rozwój choroby. Na ryzyko wystąpienia raka wpływają także: wiek, hormony, sposób odżywiania się, styl życia, stopień narażenia na chemiczne czynniki rakotwórcze, np. w miejscu pracy, oraz uwarunkowania genetyczne. Im później wykryty jest nowotwór, tym trudniejszy jest do wyleczenia. Profilaktyczne badania zwiększają szansę na wczesną diagnozę i pełny powrót do zdrowia.

Karcynogenów jest znacznie więcej i nie sposób wyeliminować ich wszystkich z życia. Należy więc ograniczyć na tyle kontakt z nimi, na ile jest to możliwe. Warto nie tylko wystrzegać się czynników rakotwórczych, ale wręcz zadbać o zdrowy styl życia: zbilansowaną dietę dostarczającą pełnowartościowych białek najlepiej pochodzenia roślinnego, nienasyconych kwasów tłuszczowych, których doskonałym źródłem są nierafinowane tłoczone na zimno oleje roślinne, węglowodanów złożonych zawartych w pełnoziarnistych produktach zbożowych, warzywach i owocach oraz kompletu biopierwiastków i witamin – zapewniają je przede wszystkim warzywa i owoce. Szacuje się, że u podłoża aż 30% wszystkich nowotworów leży nieodpowiednia dieta bogata w niezdrowe tłuszcze, produkty wysoko przetworzone oraz cukier, rafinowaną białą mąkę i produkty z niej sporządzone. Równie istotne są: wypijanie dziennie około 2 litrów czystej niegazowanej wody, aktywność fizyczna (jak najczęściej na świeżym powietrzu) oraz umiejętność relaksowania się i radzenia sobie ze stresem. Warto ograniczyć pośpiechu i natłok obowiązków, które zwiększają podatność na stres osłabiający odporność i prowadzący do dolegliwości psychicznych i fizycznych.


Bibliografia

Gośliński J., Najgroźniejsze czynniki rakotwórcze, czyli co powoduje raka, Portal Onkologiczny Zwrotnik Raka 28.02.2017,

online: https://www.zwrotnikraka.pl/czynniki-rakotworcze-co-powoduje-raka/ [dostęp 5.06.2018]
Koperwas Z., Nowotwory – mechanizm powstawania i podstawowe metody diagnostyczne,

online: http://laboratoria.net/pl/artykul/Nowotwory%20-%20mechanizm%20powstawania%20oraz%20podstawowe%20metody%20diagnostyczne;23623.html [dostęp 5.06.2018]


Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password