On:
list W: Cukrzyca person Dodane przez:

Liście oliwki europejskiej w leczeniu

Pozyskiwana z liści oleuropeina i jej pochodne wykazują między innymi właściwości antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe oraz przeciwzapalne.

Oliwka europejska - lekarstwo znad Morza Śródziemnego

Oliwka europejska (Olea europaea L.) to charakterystyczna roślina regionu śródziemnomorskiego. Jej owoce i otrzymywana z nich oliwa są popularnymi składnikami wykorzystywanymi w kulinariach. Liście oliwki stanowią bogate źródło substancji bioaktywnych, które mogą wspomóc profilaktykę i leczenie wielu chorób.

Długowieczna i odporna na suszę

Oliwka europejska jest zimozielonym drzewem należącym do rodziny oliwkowatych (Oleaceae). Charakteryzuje się dużą odpornością na suszę i szeroką tolerancją na warunki glebowe. Oliwka europejska osiąga wysokość do 12 m. Jest rośliną długowieczną. Ma krótki, rozgałęziający się pień i drobne kwiaty, zebrane w wiechy. Owocami oliwki są pestkowce, które przed osiągnięciem dojrzałości mają kolor szarozielony, a potem fioletowoczarny. Budowa liści stanowi przystosowanie do życia w klimacie półpustynnym. Są one małe, skórzaste, o długości 30-50 mm i szerokości 10-15 mm. Pokrywa je gruba warstwa epidermy i kutykuli. Na spodniej części liści znajdują się włoski ­– zapewniające ochronę przed nadmierną utratą wody.

Lecznicze liście

Surowcem leczniczym jest liść oliwki. Zawiera on m.in.: fenole, aminokwasy, sterole, fosfolipidy, kwasy triterpenowe, kwasy tłuszczowe, tokoferole, cukry, pigmenty, związki lotne. Za główną substancję czynną uznawana jest oleuropeina, zaliczana do sekoirydoidów. Stanowi ona 14% s.m. liści. Do innych związków fenolowych znajdujących się w liściu oliwki należą: aglikon oleuropeiny, hydroksytyrozol, 7-glukozyd luteoliny, 7-glukozyd apigeniny i werbaskozyd. Oleuropeina i jej pochodne mają właściwości: antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, kardioprotekcyjne, hipolipidemiczne, hipoglikemiczne.

W walce z wolnymi rodnikami

Związki znajdujące się w oliwce europejskiej chronią organizm przed działaniem wolnych rodników i reaktywnych form tlenu. Dzięki temu liście rośliny mogą wspomóc profilaktykę chorób cywilizacyjnych, np. miażdżycy, cukrzycy, nowotworów. Flawonoidy, oleuropeozydy i fenole działają synergistycznie, co wpływa na wysoką aktywność przeciwutleniającą ekstraktu z liści.

Oliwka europejska reguluje ciśnienie, zwiększa przepływ krwi w naczyniach wieńcowych, hamuje skurcze mięśni gładkich jelit, ogranicza agregację płytek krwi i hamuje aktywność enzymów towarzyszących stanom zapalnym.

Na odporność

Napary z liści oliwki mają działanie immunostymulujące, przeciwgorączkowe, antyseptyczne i przeciwdrobnoustrojowe. Hamują rozwój bakterii (Gram-ujemnych i Gram-dodatnich), wirusów i grzybów odpowiedzialnych za infekcje układu oddechowego czy pokarmowego. Wykazują skuteczność w stosunku do: Campylobacter jejuni, Helicobacter pylori, Staphylococcus aureus, Klebsiella pneumoniae, Escherichia coli, wirusów grypy i opryszczki, rotawirusów.

Związki fenolowe występujące w liściu oliwki mogą uszkadzać błonę komórkową drobnoustrojów i stymulować fagocytozę. Oleuropeina pobudza produkcję tlenku azotu (NO) w makrofagach poddanych działaniu lipopolisacharydu, zwiększając w ten sposób aktywność tych komórek. Działa przeciwzapalnie – hamuje aktywność lipooksygenazy i produkcję leukotrienów. Dzięki temu ekstrakt z liścia oliwki znajduje zastosowanie w terapii: przeziębienia, grypy, infekcji górnych dróg oddechowych.

Środki ostrożności

Należy zachować ostrożność w przypadku łączenia ekstraktów z oliwki z lekami obniżającymi ciśnienie lub hipoglikemicznymi. Nie zaleca się ich przyjmowania kobietom ciężarnym i karmiącym piersią.


Bibliografia

Kusztosz D., Oliwa z Rovinj, Panacea 2016, nr 1 (54), s. 24-26.

Dąbrowska K., Matejczyk M., Liść oliwny (Oleae folium) jako źródło fenoli o działaniu leczniczym, Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego 2019, t. 74, nr 1, s. 60-81

Marwicka J., Makuch M., Niemyska K., Właściwości oraz kosmetyczne zastosowanie oliwy z oliwek jako produktu bogatego w substancje biologicznie czynne, Kosmetologia Estetyczna 2015, t. 4, nr 5, s. 417-421.

Gryszczyńska A., Gryszczyńska B., Opala B., Liście oliwki europejskiej (Olea europaea L.) – chemizm i zastosowanie w medycynie, Postępy Fitoterapii 2010, nr 1, s. 30-37.

Omar SH., Oleuropein in olive and its pharmacological effects, Scientia Pharmaceutica 2010, nr 78 (2), s. 133-154.


Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password