Nadzwyczajny grzyb leczniczy
Agaricus blazei Murill zawiera dużą ilość polisacharydów, a w szczególności beta-glukanów, które wpływają korzystnie na układ odpornościowy.
Pieczarka z Brazylii
Agaricus blazei Murill (Agaricus brasiliensis) to jadalny gatunek pieczarki pochodzącej z południowej Brazylii. Wyróżnia się migdałowym aromatem, dużą zawartością białka (38%) i małą zawartością tłuszczu (3%). W ostatnich latach jego popularność wzrosła z powodu badań nad leczniczymi właściwościami.
Źródło β-glukanów
Pieczarka brazylijska jest saprofitem rosnącym na podłożu bogatym w związki lignocelulozowe. Do rozwoju potrzebuje wysokiej temperatury, dużej wilgotności i pełnego nasłonecznienia.
Jest źródłem cennych aminokwasów (kwasu glutaminowego i asparaginowego), witamin (B1, B2, PP) i minerałów (potasu, fosforu, magnezu). Jest aktywna biologicznie głównie dzięki zawartości polisacharydów (β-glukanów i proteoglikanów), lektyn i izoflawonoidów.
Lecznicza moc brazylijskich pieczarek
Ekstrakt ma właściwości: przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, antyalergiczne, przeciwastmatyczne, immunomodulujące, przeciwutleniające, przeciwnowotworowe.
Znajdujące się w niej flawonoidy wykazują zdolność do obniżania poziomu cholesterolu we krwi. Ergosterol indukuje apoptozę (śmierć) komórek nowotworowych i ogranicza angiogenezę (rozwój naczyń) w przebiegu choroby nowotworowej.
Grzyb wykazuje działanie przeciwnowotworowe wobec komórek: mięsaka, białaczki, szpiczaka, raka jajnika, płuc, prostaty.
Wpływa na aktywność makrofagów, monocytów, komórek NK, komórek dendrytycznych. Dodatkowo poprawia równowagę między limfocytami Th1/Th2 zaburzoną w chorobach alergicznych czy nowotworowych. Grzyb moduluje działanie układu odpornościowego poprzez wiązanie się z receptorami takimi jak: TLR2, dektyna-1 i CR3.
Ekstrakt z Agaricus blazei Murill obniża poziom cytokin prozapalnych i zmniejsza stan zapalny w przebiegu chorób zapalnych jelit. Potencjalnie może być użyteczny w leczeniu chorób wynikających z autoagresji. Pieczarka ta poprawia funkcjonowanie wątroby. U osób z wirusowym zapaleniem wątroby typu C i typu B ekstrakt z grzyba obniża poziom markerów uszkodzenia wątroby (γ-GTP i ALT).
Suplementy z Agaricus blazei Murill są polecane osobom zmagającym się z niedoborami odporności (np. AIDS), cierpiącym lub narażonym na nadciśnienie, cukrzycę, choroby układu sercowo-naczyniowego.
Bibliografia
Lisiecka J., Sobieralski K., Siwulski M. i in., Pieczarka brazylijska Agaricus brasiliensis (Wasser et al.) – właściwości oraz warunki uprawy, Acta Scientiarum Polonorum: Hortorum Cultus 2013, nr 12 (1), s. 27–40.
Hetland G., Johnson E., Lyberg T. i in., The Mushroom Agaricus blazei Murill Elicits Medicinal Effects on Tumor, Infection, Allergy, and Inflammation through Its Modulation of Innate Immunity and Amelioration of Th1/Th2 Imbalance and Inflammation, Advances in Pharmacological Sciences 2011, doi: 10.1155/2011/157015.
Biedron R., Tangen J.M., Maresz K. i in., Agaricus blazei Murill – immunomodulatory properties and health benefits, Functional Foods in Health and Disease 2012, nr 2 (11), s. 428–447.
Shu-Yao T., Hui-Li T., Jeng-Leu M., Antioxidant properties of Agaricus blazei, Agrocybe cylindracea and Boletus edulis, LWT - Food Science and Technology 2007, t. 40, nr 8, s. 1392–1402.
Ley B.M., Medicinal Mushrooms for Immune Enhancement: Agaricus Blazei Murill. Discover the Beta Glucan Secret, Detroit Lakes 2001, s. 13–29.
W tej samej kategorii