
Fioletowy owoc dla zdrowia
Bakłażan należący do rodziny psiankowatych korzystnie wpływa na wzrok i układ pokarmowy oraz na obniżenie poziomu cholesterolu.
Bakłażan lub inaczej oberżyna
Bakłażan i oberżyna to zwyczajowe nazwy psianki podłużnej (łac. Solanum melongena), rośliny z rodziny psiankowatych. Jest ona powszechnie uprawiana w strefie tropikalnej i subtropikalnej, na terenie: Indii, Pakistanu, Bangladeszu, Chin i Filipin jako roślina jednoroczna. Osiąga wysokość 20–90 cm, częścią jadalną jest mięsista jagoda przybierająca różne kształty: jajowaty, wydłużony, wężowaty, cylindryczny czy gruszkowaty. Owoce najczęściej są fioletowe, choć znane są też odmiany o białym i zielonym zabarwieniu. Zbiera się je w fazie dojrzałości użytkowej, czyli kiedy ich wielkość wynosi 3/4 wielkości ostatecznej. Powinny być przechowywane w temperaturze 10–12℃ i wilgotności względnej 90–95% przez maksymalnie 2–3 tygodnie.
Smakowity dodatek do dań
Ze względu na walory smakowe i dietetyczne owoce są bardzo popularne w różnych kuchniach świata. Podaje się je z powodu właściwości prozdrowotnych. Bakłażan może być dodatkiem do wielu potraw. Nadaje się do smażenia, pieczenia, grillowania, marynowania i faszerowania.
Niskokaloryczny i zdrowy
Owoce oberżyny mają niską wartość energetyczną (15–24 kcal/100 g). Są dobrym źródłem błonnika i minerałów. Cechuje je duża zawartość potasu, wapnia, żelaza i fosforu. Do najważniejszych substancji prozdrowotnych zawartych w oberżynie należą: flawonoidy, alkaloidy, saponiny. Duży wpływ mają antocyjany, które warunkują fioletowe zabarwienie owoców. Jednym z nich jest nasunin, który hamuje rozwój nowotworów.
Obniża cholesterol i chroni oczy
Bakłażan wykazuje działanie przeciwutleniające, przeciwbólowe, przeciwzapalne, nic więc dziwnego, że pomaga w obniżaniu poziom cholesterolu całkowitego i frakcji LDL. Wpływa też pozytywnie na wzrok i powoduje obniżenie ciśnienia wewnątrzgałkowego. Obniża ciśnienie krwi i ogranicza agregację (zlepianie się) płytek krwi. Łagodzi objawy astmy i hamuje reakcje anafilaktyczne. Ze względu na dużą zawartość błonnika i wody może usprawnić pracę przewodu pokarmowego i wspomóc detoksykację organizmu.
W walce z toksynami i zbędnymi kilogramami
Bakłażan może być użyteczny w profilaktyce i terapii miażdżycy, chorób układu krążenia, chorób oczu (jaskry, zaćmy), nowotworów. Do swojej diety powinny włączyć go osoby ciepiące z powodu zaparć czy upośledzonej diurezy. Warto stosować go także w kuracjach oczyszczających i odchudzających.
Środki ostrożności
Nie zaleca się bakłażanów kobietom ciężarnym, dzieciom, osobom zmagającym się z reumatyzmem, chorobami zapalnymi przewodu pokarmowego czy niewydolnością nerek. Zawarta w bakłażanach toksyczna solanina rozkłada się pod wpływem temperatury, dlatego warzywa można jeść po obróbce termicznej.
[su_accordion]
[su_spoiler title="Bibliografia" style="fancy"]
Das M., Barua N., Pharmacological activities of Solanum melongena Linn. (Brinjal plant). International Journal of Green Pharmacy 2013, nr 7, s. 274–277.
Majewska M., Bakłażan – właściwości odżywcze, Poradnikzdrowie.pl 18.07.2019, online:
https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/baklazan-wlasciwosci-odzywcze-aa-HsZ8-s8Js-3Ayh.html [dostep: 20.09.2019].
Surowce spożywcze pochodzenia roślinnego, Świetlikowska K. (red.), Warszawa 2008, s. 147–149.
Markiewicz B., Golcz A., Bosiacki M. i in., Wpływ nawożenia azotem, fosforem i potasem na zawartość mikroelementów w owocach oberżyny (Solanum melongena L.) uprawianej w podłożach organicznych, Nauka. Przyroda. Technologie 2012, t. 6, nr 3, s. 1–7.
[/su_spoiler]
[/su_accordion]