
Witamina A - wpływ na zdrowie
Witamina A to zbiorcza nazwa dla kilku związków organicznych z grupy retinoidów, a najważniejszy z nich to retinol.
Czym jest witamina A
Znana jest od bardzo dawna. Witamina A to zbiorcza nazwa dla kilku związków organicznych z grupy retinoidów, najważniejszy z nich to retinol.
Znajduje się w tranie rybim, wątrobie i podrobach, słodkich ziemniakach, marchwi, jarmużu, szpinaku oraz dyni. Jest to witamina rozpuszczalna w tłuszczach. W organizmie spełnia wiele różnych funkcji. Przyjrzyjmy się najważniejszym w nich.
Zdrowe oczy
Retinol odgrywa rolę w odbieraniu bodźców wzrokowych w siatkówce oka. Jest składnikiem jednego z barwników w pręcikach – komórkach światłoczułych. Barwnik ten jest konieczny do prawidłowego widzenia. Niedobór witaminy A powoduje powstanie kurzej ślepoty, czyli upośledzenia widzenia o zmierzchu.
Zdrowa skóra
Witamina A utrzymuje właściwe funkcjonowanie tkanki nabłonkowej oraz prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci. Retinol jest niezbędny dla prawidłowego złuszczania się naskórka, w razie jego niedoboru dochodzi do nadmiernej keratynizacji naskórka , czyli nagromadzenia się na jego powierzchni grubej warstwy martwych komórek. Te właściwości wykorzystuje się do leczenia trądziku młodzieńczego i podrażnień skóry.
Bierze udział w produkcji kolagenu, który odpowiada za sprężystość skóry.
Udział w rozmnażaniu
Jest bardzo ważna dla zdrowia komórek organizmu, odpowiada bowiem za stabilność błon komórkowych, ale też bierze udział w podziałach komórek, w spermatogenezie, czyli procesie wytwarzania plemników, a u kobiet także w procesie produkcji jajeczek.
Zdrowy rozwój płodu i dziecka
Jest pomocna w czasie ciąży, ponieważ bierze udział w rozwoju płodu, przede wszystkim: układu nerwowego, układu krążenia, w tym serca, oraz układu oddechowego, głównie płuc. Także po urodzeniu jest niezbędna do prawidłowego rozwoju dziecka.
Co za dużo to niezdrowo
Nie można jednak przyjmować jej bez ograniczeń. W razie nagłego spożycia jej w zbyt dużej ilości dochodzi do mdłości, zawrotów głowy i złego samopoczucia, jeśli natomiast przedawkowuje się ją regularnie, może spowodować wady płodu, zaburzenia pracy wątroby, osteoporozę oraz anemię.
Bibliografia
http://www.phie.pl/pdf/phe-2010/phe-2010-3-352.pdf
http://www.mdpi.com/2072-6643/3/4/385/htm
http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/nejmoa0907441#t=article
http://www.postepybiochemii.pl/pdf/4_2011/381-391.pdf
http://www.pttz.org/zyw/wyd/czas/2005,%204(45)%20Supl/01_Brzozowska.pdf
http://www.nrcresearchpress.com/doi/abs/10.1139/o11-079#.Wk4SozciHIU
W tej samej kategorii
Posty powiązane tagami