On:
list W: Medycyna naturalna person Dodane przez:

Właściwości lecznicze chlorelli

Poznaj liczne korzystne dla zdrowia właściwości chlorelli.

Czym jest chlorella?

Chlorella to słodkowodny glon o właściwościach oczyszczających. Najpowszechniej występującym gatunkiem jest chlorella zwyczajna, Chlorella vulgaris, jednak na potrzeby suplementacji częściej produkowana jest bardziej odżywcza Chlorella pyrenoidosa. Nazwa gatunku pyrenoidosa odnosi się do obecności w chloroplaście tego glonu pirenoidu, czyli sferycznej, białkowej struktury będącej ośrodkiem tworzenia się skrobi.

Chlorella – źródło cennego chlorofilu

Chlorella zawiera najwięcej chlorofilu ze wszystkich roślin. To właśnie temu zielonemu barwnikowi zawdzięcza ona swoją nazwę i liczne właściwości regenerujące, przeciwzapalne i lecznicze. Chlorofil zapobiega nowotworom i hamuje rozwój guzów. Jest źródłem żelaza i zwiększa liczebność czerwonych krwinek, wspomaga zatem leczenie anemii. Barwnikowi temu przypisuje się zdolność do neutralizacji pierwiastków ciężkich i toksyn znajdujących się w organizmie, a także do usuwania pozostałości po lekach. Ma także korzystny wpływ na tarczycę i nadnercza, przyspiesza gojenie się ran, poprawia wzrok, wzmacnia ściany tętnic, a także stymuluje układ immunologiczny do wydajniejszej pracy.

Nie tylko chlorofil

Poza chlorofilem chlorella zawiera wiele witamin i minerałów. Jest ona doskonałym źródłem wapnia, cynku, jodu, kobaltu, potasu, a także zawiera ponad 10 razy więcej żelaza i magnezu niż wątróbka. Ponadto jest jednym z najbogatszych źródeł witaminy A. Oprócz tego zawiera także witaminy C i K oraz witaminy z grupy B, w tym niacynę i B12. W składzie chlorelli znaleźć można też karotenoidy, m.in.: luteinę, zeaksantynę i astaksantynę, które pomagają utrzymać prawidłowe widzenie, jak również kwas foliowy i kwasy tłuszczowe. Należy także podkreślić, że chlorella jest źródłem jednego z najbardziej unikalnych składników odżywczych – CGF, czyli Chlorella Growth Factor.

CFG – Czynnik wzrostu chlorelli

CGF pozwala chlorelli na szybkie namnażanie (czterokrotne namnażanie się w ciągu 20 godzin). Po spożyciu przez człowieka CGF pozwala na namnażanie się dobrych kultur bakterii w jelitach, przyspiesza regenerację nabłonka jelitowego, a także zwiększa produkcję kwasów nukleinowych RNA i DNA, co spowalnia procesy starzenia.

Liczne zastosowania chlorelli

Zawartość wielu witamin i minerałów pozwala na zastosowanie chlorelli w przypadku:

  • problemów z nadciśnieniem,
  • wysokiego poziomu cholesterolu we krwi,
  • zaburzeń trawienia,
  • hemofilii,
  • anemii,
  • cukrzycy,
  • infekcji grzybiczych i bakteryjnych,
  • konieczności zwiększenia odporności organizmu,
  • detoksykacji organizmu,
  • profilaktyki nowotworów,
  • konieczności przyspieszenia gojenia się ran.


Bibliografia

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password