
Czym jest chlorella?
Chlorella to słodkowodny glon o właściwościach oczyszczających. Najpowszechniej występującym gatunkiem jest chlorella zwyczajna, Chlorella vulgaris, jednak na potrzeby suplementacji częściej produkowana jest bardziej odżywcza Chlorella pyrenoidosa. Nazwa gatunku pyrenoidosa odnosi się do obecności w chloroplaście tego glonu pirenoidu, czyli sferycznej, białkowej struktury będącej ośrodkiem tworzenia się skrobi.
Chlorella – źródło cennego chlorofilu
Chlorella zawiera najwięcej chlorofilu ze wszystkich roślin. To właśnie temu zielonemu barwnikowi zawdzięcza ona swoją nazwę i liczne właściwości regenerujące, przeciwzapalne i lecznicze. Chlorofil zapobiega nowotworom i hamuje rozwój guzów. Jest źródłem żelaza i zwiększa liczebność czerwonych krwinek, wspomaga zatem leczenie anemii. Barwnikowi temu przypisuje się zdolność do neutralizacji pierwiastków ciężkich i toksyn znajdujących się w organizmie, a także do usuwania pozostałości po lekach. Ma także korzystny wpływ na tarczycę i nadnercza, przyspiesza gojenie się ran, poprawia wzrok, wzmacnia ściany tętnic, a także stymuluje układ immunologiczny do wydajniejszej pracy.
Nie tylko chlorofil
Poza chlorofilem chlorella zawiera wiele witamin i minerałów. Jest ona doskonałym źródłem wapnia, cynku, jodu, kobaltu, potasu, a także zawiera ponad 10 razy więcej żelaza i magnezu niż wątróbka. Ponadto jest jednym z najbogatszych źródeł witaminy A. Oprócz tego zawiera także witaminy C i K oraz witaminy z grupy B, w tym niacynę i B12. W składzie chlorelli znaleźć można też karotenoidy, m.in.: luteinę, zeaksantynę i astaksantynę, które pomagają utrzymać prawidłowe widzenie, jak również kwas foliowy i kwasy tłuszczowe. Należy także podkreślić, że chlorella jest źródłem jednego z najbardziej unikalnych składników odżywczych – CGF, czyli Chlorella Growth Factor.
CFG – Czynnik wzrostu chlorelli
CGF pozwala chlorelli na szybkie namnażanie (czterokrotne namnażanie się w ciągu 20 godzin). Po spożyciu przez człowieka CGF pozwala na namnażanie się dobrych kultur bakterii w jelitach, przyspiesza regenerację nabłonka jelitowego, a także zwiększa produkcję kwasów nukleinowych RNA i DNA, co spowalnia procesy starzenia.
Liczne zastosowania chlorelli
Zawartość wielu witamin i minerałów pozwala na zastosowanie chlorelli w przypadku:
- problemów z nadciśnieniem,
- wysokiego poziomu cholesterolu we krwi,
- zaburzeń trawienia,
- hemofilii,
- anemii,
- cukrzycy,
- infekcji grzybiczych i bakteryjnych,
- konieczności zwiększenia odporności organizmu,
- detoksykacji organizmu,
- profilaktyki nowotworów,
- konieczności przyspieszenia gojenia się ran.